Крок на Захід

24.06.2014
Крок на Захід

На прес-конференції після звільнення Олесь Беляцький викреслив своє ім’я на футболці з переліком політв’язнів Білорусі. (з сайта nn.by.)

Конфлікт між двома сусідніми державами змусив президента Білорусі Олександра Лукашенка визначатися з тим, на чиєму він боці. Власне, вибір у «бацьки» невеликий. Із Росією Білорусь входить у Митний союз і ось-ось об’єднається в новий СРСР — ЄврАзЕС. Для решти ж країн світу, які підтримують Україну, Лукашенко залишається «останнім диктатором Європи» й персоною нон-грата.

Та попри це, білоруський керманич, який, на відміну від Володимира Путіна, приїздив на інавгурацію Петра Порошенка до Києва, усе-таки не пішов на те, щоб однозначно стати на бік Москви. І навіть потроху робить «жести доброї волі». Днями несподівано звільнили з ув’язнення Олеся Беляцького — відомого опозиціонера, голову правозахисного центру «Весна», якого в серпні 2011 року арештували за сфабрикованим звинуваченням в ухиленні від сплати податків. Суд призначив Беляцькому покарання у вигляді 4,5 року позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Як зізнався Олесь, для нього самого рішення про амністію стало несподіваним, попри те, що дві третини терміну — майже три роки — він уже відсидів. «Вранці мене викликали з роботи і відвели до начальника колонії. Там сидів прокурор, який оголосив, що я підпадаю під амністію», — розповів Беляцький.

Деякі оглядачі вважають такий розвиток подій «жестом доброї волі» Лукашенка в бік Заходу. Водночас сам екс-в’язень радить не зачаровуватися, адже насправді в Білорусі нічого не змінилося. На його думку, це не стільки покращення ситуації, скільки вимушені поступки у відповідь на зовнішній та внутрішній тиск.

«Але я сподіваюся, що моє звільнення — це тільки початок. І звертаюся до білоруської влади, щоб Беляцьким звільнення політв’язнів не вичерпалося. Білорусь має стати країною без цього ганебного явища і без репресій! Влада ставила перед собою мету залякати громадянське суспільство. Вийшло не тою мірою, як хотіли», — наголосив правозахисник учора на прес-конференції.

Про свій власний досвід Олесь відгукнувся так: «Сидіти за демократичну, незалежну Білорусь — це нормально. Я знав, за що сиджу, тому мені це давалося легко».

Білоруський народ Беляцький закликає усвідомити, що майбутнє — у його руках. «Білоруси самі повинні міняти ситуацію. У нас у колонії показували білоруські й російські телеканали, російські — популярніші. Й шалена російська воєнна пропаганда, безумовно, впливає на ув’язнених та громадян країни загалом. У малих містах людям особливо легко забивати голови».

За звільнення Беляцького з колонії офіційний Мінськ уже похвалили Євросоюз в особі верховного представника із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, Парламентська асоціація Ради Європи, адміністрація президента США тощо. При цьому в кожній такій заяві міститься заклик звільнити решту політичних в’язнів і повністю відновити їхні громадянські та політичні права.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>