Помилкове відчуття безпеки

24.06.2014
Помилкове відчуття безпеки

Радослав Сікорський.

Один із найкращих друзів України в Євросоюзі та найімовірніших претендентів на посаду верховного представника ЄС із закордонних справ, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський опинився в центрі «касетного скандалу».

Починаючи з 14 червня, сайт впливового тижневика «Впрост» опублікував три записи приватних розмов польських політиків, які можуть поставити подальшу кар’єру Сікорського під загрозу.

Як пише «Європейська правда», прослуховування, судячи з усього, велося не менше року у VIP-залах щонайменше трьох варшавських ресторанів. Кожен із них урядова охорона перед приходом високопосадовців перевіряла на предмет прослуховування.

Однак це не допомогло.

У першій розмові, датованій липнем 2013 року, міністр внутрішніх справ Бартломей Сенкевич і президент Національного банку Марек Белька обговорювали можливість фінансування Нацбанком держборгу Польщі на випадок серйозної фінансової кризи. Друга відбулася в лютому 2014-го між міністром транспорту Славоміром Новаком та колишнім головою департаменту податкових перевірок міністерства фінансів Анджеєм Параф’яновичем.

А третій запис, зроблений у січні-лютому цього року, зафіксував спілкування між Радославом Сікорським та екс-міністром фінансів Яцеком Ростовським. У цій розмові найрезонанснішим моментом виявилися слова Сікорського про головного зовнішньополітичного партнера Польщі — Сполучені Штати Америки. Очільник МЗС не стримував себе у висловах. Зокрема, на його думку, «польсько-американський союз не вартує й виїденого яйця; більш того, він шкодить нам, тому що дає помилкове відчуття безпеки». Міністр також скаржився на те, що у Польщі — «нестабільне почуття гідності й занижена самооцінка». «Ми готові пересваритися з німцями і росіянами й відчувати себе чудово тільки тому, що «відсмоктали» в американців...» — обурювався Сікорський.

Окрім змісту записів, який, м’яко кажучи, багатьох неприємно вразив, залишається головне питання: кому саме було вигідно «писати» міністрів і оприлюднити саме ці записи і саме тепер?

Як повідомляє «Газета виборча», слідство активно розробляє версію про те, що до організації прослуховування було залучено кілька зацікавлених сторін: журналіст, який приніс запис і не є штатним співробітником «Впросту», депутат партії «Право і справедливість» — головного політичного опонента всіх співрозмовників, які не приховували свого ставлення до «ПіС», менеджери ресторанів, а також колишні співробітники Бюро охорони уряду.

У тому, що записи автентичні, сумнівів нібито вже не залишилося, хоча спершу їх фігуранти заявляли про монтаж.

Учора під час зустрічі з прем’єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм у Варшаві глава уряду Польщі Дональд Туск заявив, що не збирається відправляти Радослава Сікорського у відставку, як того вже вимагає опозиція. Рахой, у свою чергу, підтримав це рішення і висловив «солідарність із високопосадовцями Польщі, яких незаконно підслуховували», зазначивши, що «така практика суперечить правам людини».

Утім подальша кар’єрна доля Сікорського відтепер виглядає далеко не такою райдужною, як іще кілька тижнів тому. Та й відставка уряду з порядку денного не знята — опозиційні партії планують порушити це питання в Сеймі.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>