Не та СБУ, не той «УДАР»

18.06.2014

У центрі гучного скандалу опинилися голова Дарницького районного осередку партії «УДАР» Георгій Ярошенко та народний депутат Валерій Іщенко. Чоловіки зустрiлися з дніпропетровськими бізнесменами і представилися їм новими «смотрящімі» за місцевим бізнесом від СБУ (відділ К). Особливий інтерес псевдосиловіков викликали підприємці, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Планували, що буде встановлено розмір «данини» за кожен контейнер, розмитнений на території області.

«Валерій Іщенко та Георгій Ярошенко — це не ті аферисти, які діяли на свій страх та ризик. Вони реально спиралися на сукупну підтримку корупційного ланцюжка. У них на руках були списки всіх наших експортерів та імпортерів, а також списки номерів мобільних телефонів представників найбільших компаній у Дніпропетровську. Така інформація — це комерційна таємниця й може бути отримана тільки в митниці або в СБУ», — упевнений в.о. заступника голови Дніпропетровської ОГД Святослав Олійник.

Керівництво «Удару» миттєво відреагувало на скандал. «Якщо ця інформація підтвердиться, цих людей не буде ні в партії, ні у фракції», — заявив лідер партії Віталій Кличко. У свою чергу, народний депутат від «УДАРу» Валерій Іщенко заявляє: «Оскільки моє ім’я згадується у скандалі з Георгієм Ярошенком, я хочу відзначити, що не маю відношення до цієї історії. Але розуміючи свою відповідальність перед партією «УДАР» і її виборцями і щоб уникнути подальших спекуляцій, заявляю: якщо факти, наведені в ЗМІ, підтвердяться, я готовий скласти мандат народного депутата», — підкреслив Іщенко.

Тим часом Президент України Петро Порошенко доручив голові СБУ та Генеральному прокурору провести розслідування і впродовж доби доповісти про результати. На даний час головне слідче управлінням СБУ зареєструвало кримінальне провадження за статтею 190 КК України (шахрайство). Представники спецслужби запевнили, що уважно вивчать ситуацію і притягнуть до відповідальності винних. Розслідування перебуває на особистому контролі у голови спецслужби Валентина Наливайченка.