Перший пішов... на підвищення?

12.06.2014

Відправляли у відставку Рустама Темиргалієва в режимі позачергової сесії Держради республіки Крим. Сесія плавно переросла в урочисті збори — з прапорцями-триколорами на кожному депутатському місці і напуттям артистів у національних вбраннях перед вхідними дверима до сесійної зали (у такий спосіб Держрада готувалася до сьогоднішнього свята — дня Росії). Оргпитання депутати включили до порядку денного за поданням самого в.о. глави республіки Сергія Аксьонова і на підставі особистої заяви Темиргалієва.

Свою відставку 37-річний чиновник, який, нагадаю, разом з Аксьоновим і спікером Константиновим найбільш активно виступав за анексію Криму (а до цього, за президентства Януковича, так само в ранзі першого заступника голови місцевого Радміну всіляко, а надто у «Фейсбуці», ратував за економічні реформи на півострові), пояснив так: «Ми з Сергієм Валерійовичем (Аксьоновим. — Авт.) домовилися про те, що після введення в Криму рублевої зони і фактичного завершення першого етапу перехідного періоду моя функція буде виконана. Ми також домовилися, що на період визначення моєї подальшої долі я протягом місяця виконуватиму функції радника для того, щоб довести до логічного завершення проекти, які перебувають у стадії роботи: розгортання банків, питання тарифної політики та підтримка малого та середнього бізнесу».

Подейкують, що на метикуватого Темиргалієва чекає чергова сходинка кар’єрної драбини, й, можливо, навіть у Москві. Адже він чи не єдиний у нинішньому уряді Криму має відповідний освітній рівень (закінчив академію державного управління при Президентові України, захистив дисертацію), а ще користується підтримкою керівництва Татарстану і — головне — вкотре вірно «зорієнтувався» і зробив свідомий вибір на користь «повернення» Криму Росії. Єдиний, либонь, відчутний осад для самого пана Рустама від того свідомого кроку — вимушена відмова від подорожей до Європи, де він раніше полюбляв бувати з родиною. Адже 17 березня прізвище Темиргалієва потрапило до так званого «санкційного списку» Євросоюзу з заморожуванням активів і запровадженням візових обмежень.