Спочатку було яйце

11.06.2014
Спочатку було яйце

Оксана Скіталінська. (з власного архіву.)

Нехай вас не насторожує фраза: «Хочете бути здоровими — беріться за яйця!». Саме такi слова столичний лікар-дієтолог Оксана Скіталінська не стомлюється повторювати на численних зустрічах із журналістами і в ранкових телепередачах. Пані Оксана довго працювала над розвінчуванням міфів про шкідливість яєць через вміст у них холестерину. Власні дослідження сьогодні підтверджує показниками покращення здоров’я і навіть зовнішнього вигляду своїх пацієнтів — тих, хто часто харчується стравами з яєць. За словами дієтолога, такий звичний і повсякденний продукт навіть сприяє схудненню й нормалізації ваги.

Сніданок iз дієтологом

«Весна і літо нам дані для того, щоб набратися здоров’я, омолодити тіло і запобігти багатьом серйозним «поломкам» у ньому. Різнобарвна городина дає можливість забути про існування штучних продуктів, які заганяють нас передчасно у старість та хвороби, — зауважує дієтолог Оксана Скіталінська. — Люди бояться нітратів у овочах та ягодах. Але вітамін С, яким багаті свіжі овочі та зелень, нейтралізує нітрати, клітковина не дає їм можливості засвоюватися, а вода змиває їх на 50—80%». А яйця сприяють якнайкращому засвоєнню всіх цих вітамінів.

Оксана Скіталінська не лише радить харчуватися корисною їжею, а й сама готує таку. Ось літні сніданки, які найбільше смакують дієтологу. Один із варіантів такий: омлет з одного яйця з паровою кольоровою капустою та кабачком, салат із ложки домашнього жирного сиру, змішаного з петрушкою та помідором (кому не треба йти на зустріч — додайте і молодого часничку), на десерт — полуниці й кава, філіжанку якої в день лікар також рекомендує вживати. Калорій у такому наборі — не більше 300, багато вітамінів, мінералів, фітохімічних та інших корисних речовин. (Жирний сир, до речі, містить речовини, які сприяють виведенню жиру із клітин печінки).

Інший варіант не менш улюбленого сніданку Оксани Скіталінської такий: відварене яйце (дієтолог радить варити його нам’яко, щоб був зварений білок, але залишався м’яким жовток — хвилин 8). Шматочок твердого сиру 17% жирності на печених помідорах. І овочевий салат — із сезонних овочів, бажано різних кольорів веселки. Заправка до салату: пару крапель бальзамічного оцту, чайна ложка сметани і чайна ложка оливкової олії. Ну і кава.

Вишукані омлети

Немало людей на сніданок вживають омлети і яєшні. Їх варіацій безліч. Спробуйте, поки сезон, зготувати омлет зі щавлем і кропивою. Знадобиться 2-3 сирі яйця, 2-3 жмені молодого щавлю, жменя молодих листочків кропиви, невеликий пучок зеленої цибулі, сіль, олія або вершкове масло. Молодий щавель і листя кропиви помийте, дрібно пошаткуйте, додайте пасеровану цибулю, збиті яйця, посоліть, перемішайте, вилийте на змащену жиром пательню, доведіть до готовності на слабкому вогні під кришкою і посипте зеленню петрушки чи кропу.

Якщо полюбляєте кабачки, приготуйте омлет з кабачками та часником. Знадобиться один середній молодий кабачок, 5 зубчиків часнику, 4 яйця, молоко або вода (200 мл), сіль, мускатний горіх (мелений), суміш перців, кріп (2 гілочки), 2 листочки салату. Кілька хвилин посмажте маленькі кубики кабачка, додайте порізаний пластинками часник. Збийте яйця, додайте рідину, присмачте спеціями і швидко заливайте овочеву основу. Коли омлет зверху затягнеться, вимкніть вогонь, накрийте сковороду з кришкою рушником і тримайте так ще пару хвилин. Так яйця зверху дійдуть до готовності.

Омлет за цим рецептом виходить пишним та ніжним. Ледь хрумкий кабачок й ароматний часничок роблять його вишуканою стравою. Чудово смакуватиме до сніданку, полуденка або легкої вечері. Подавайте з салатом зі свіжих овочів.

Не менш вишуканий гостьовий омлет з броколі, куркою та сиром. Для його приготування підготуйте 4 яйця, 3 столові ложки сметани, столову ложку олії, курячу грудинку, невелику капустину броколі, 200 г твердого сиру, помідор, зубок часнику, цибулину, сіль і суміш перців. Спочатку треба відварити курячу грудку з сіллю та перцем. Далі миємо броколі і 4-5 хвилин кип’ятимо у підсоленій та перченій воді. Зварену капусту виймаємо і підсушуємо паперовою серветкою. Дрібно ріжемо цибулю і трохи обсмажуємо на олії. У мисці змішуємо 4 яйця, 3 столові ложки сметани, один вичавлений зубчик часнику, сіль, перець чорний і перець червоний. Збиваємо до однорідної маси. Зварене м’ясо ріжемо на невеликі шматочки і обсмажуємо хвилини дві з цибулею. Додаємо на пательню розділену на невеликі шматочки броколі, смажимо ще дві хвилини, після цього виливаємо зверху вміст миски. Акуратно викладаємо один порізаний помідор і накриваємо кришкою. На маленькому вогні тримаємо 10 хвилин. На дрібній тертці натираємо сир. Додаємо до омлету, залишаємо під кришкою ще на декілька хвилин.

Омлет подаємо гарячим і прикрашеним зеленню.

Оригінально виглядатиме омлет із зеленою цибулею і бринзою у глиняному банячку. Візьміть 5 яєць, 300 г бринзи, великий пучок зеленої цибулі, 50 г вершкового масла, пучок петрушки, сіль за смаком. Промийте цибулю і дрібно наріжте. Змішайте з нарізаною бринзою і дрібно нарізаною петрушкою, розподіліть отриману масу на п’ять рівних частин, кожну частину покладіть в окремий глиняний горщик. Додайте однакові порції масла, солі, столову ложку води і протушкуйте хвилин 5. У кожен горщик вбийте по одному яйцю. Закрийте горщики кришечками і поставте в духовку. Страва буде готова, коли побіліє білок.

«Найпростіша їжа дає найбільшу силу», — вчить українське прислів’я. Згадуйте його, коли сідаєте до столу. І завжди будьте здорові, бажає читачам Оксана Скіталінська.

КОМПЕТЕНТНО

Золотий стандарт білка

«Приблизно 40 років тому у світі почалась небувала за масштабами епопея — «холестеринова», що затаврувала яйця як небезпечний для здоров’я продукт, який при щоденному вживанні провокує розвиток атеросклерозу. Однак не був врахований важливий факт, що у яйцях багато лецитину, який якраз і попереджає відкладення холестерину на внутрішніх стінках судин, — каже Оксана Скіталінська. — Сьогодні більшість провідних наукових шкіл реабілітували яйця і рекомендують їх вживати для збереження здоров’я та як частину лікувального харчування при багатьох захворюваннях, включаючи атеросклероз. Але згубне відлуння холестеринової фобії продовжується і в наші дні. Найприкріше, коли і лікарі радять пацієнтам відмовлятися від яєць».

Основних доказів, які мають переконати нас вживати щодня по одному-два яйця лише з користю для себе, кілька. По-перше, яйця постачають в організм високоякісний білок. Дієтологи світу приймають яйце за «золотий стандарт білка», оскільки в ньому є всі амінокислоти, у тому числі — найбільш цінні, так звані незамінні, тобто ті, які не можуть синтезуватися організмом і повинні надходити з їжею. Одне яйце містить 6 грамів високоякісного білка (13% від денної норми) і всі 9 незамінних амінокислот.

По-друге, яйця легко засвоюються організмом, майже 100-відсотково. Для порівняння: засвоюваність молока становить 83%, сиру — 75%, м’яса — близько 70%, риби, зернових, бобових — 52—66%. Саме тому яйця рекомендують їсти ослабленим хворим, дітям та вагітним жінкам.

По-третє, яйця відновлюють клітини нервової системи, покращують пам’ять, стимулюють розумову діяльність. Яйце містить близько 113 мг холіну, ключового компоненту структури клітинних мембран, який забезпечує їхню пластичність, цілісність, а це означає, що і здоров’я всіх органів загалом.

Як не дивно, втім, спожиті яйця навіть знімають запалення в організмі людини. А ще попереджають інфаркти, інсульти та хворобу Альцгеймера.

Сприяють втраті ваги. В одному звичайному курячому яйці приблизно 68 калорій і багато протеїну. Останній прискорює обмін речовин на 30—50%. І саме це є важливим для людей, які прагнуть знизити свою вагу.

Ще яйця покращують зір і попереджають захворювання очей; освіжають шкіру; нормалізують холестериновий обмін...

МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ

Вчимося вибирати

Для багатьох вибір яєць перетворюється на сакральне таїнство. До уваги береться колір шкаралупи, кількість і забарвлення жовтків та інші тонкощі. Маємо знати, що колір шкаралупи ніяк не впливає на корисність яєць. Однак у коричневих яєць шкаралупа міцніша, ніж у білих. Отож, якщо вам належить везти кошик iз яйцями в переповненому автобусі і є вибір, краще візьміть коричневі.

Те, що темний жовток корисніший, — також не більше ніж міф. Колір жовтка визначає корм, яким харчується курка. Досвідчені пташники знають: якщо додавати в куряче меню побільше кропиви, жовтки будуть темніші. Але особливої користi їм це не додасть.

Якщо у вареному яйці є порожнини між білком і шкаралупою, значить, яйце довго лежало — це правда. Чим свіжіше яйце, тим більше в ньому «начинки».

 

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

І грицики корисні

Рецепт від кулінара Ольги Пирогової для любителів рідної екзотики — яєчня з грициками. Грицики — дуже популярна рослина в народній кулінарії, з ними варять вареники, готують салати — вони і смачні, і помічні для пониження артеріального тиску й припинення кровотеч, зміцнюють стінки судин, їх називають у народі чаклуном і лікарем. Отож 200 г помитих грициків злегка посмажте на сковорідці з двома ложками соняшникової олії і подрібненою цибулиною, посоліть і поперчіть. Додайте ложку вершкового масла. Окремо збийте три яйця і вилийте їх на сковорідку. За кілька хвилин до готовності вимкніть вогонь — нехай омлет доготується під кришкою. Смакуйте з користю!

 

ВИПІЧКА

Смарагдова черепаха

Якщо хочете зробити красивий торт для дітей, один із прекрасних варіантів — «Смарагдова черепаха»: сферична основа з коржів, викладена зверху тонкими кружальцями ківі із прикладеними з цього фрукта голівкою, лапками і хвостиком. Отже, для тіста потрібні: банка згущеного молока, яйце, 450—470 г борошна, погашена оцтом чайна ложка соди. Для крему: 500 мл молока, склянка цукру, 2 яйця, 2 столові ложки борошна, пакетик ванільного цукру та 200 г вершкового масла.

Коржі печуться порівняно швидко. Спочатку готуємо тісто: у миску виливаємо банку згущеного молока, додаємо яйце і ретельно перемішуємо або збиваємо міксером. Додаємо погашену оцтом соду і поступово підсипаємо борошно. Коли тісто буде вже складно перемішувати ложкою, у мисці (якщо вона більшого розміру) чи на робочій поверхні вже руками вимішуємо м’яке еластичне тісто. Ділимо його на 8 однакових частин, розкачуємо (чи розплескуємо) кожну і наколюємо виделкою у кількох місцях. Переносимо за допомогою скалки на змащене деко. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці хвилин 7—10. Готові коржі варто буде акуратно обрізати таким чином, щоб кожен наступний на майбутньому торті був трохи меншим за діаметром від попереднього.

Швидко варимо крем. У каструльку вливаємо молоко, додаємо яйця, борошно, звичайний і ванільний цукор, ретельно все збиваємо і ставимо на малий вогонь. Варимо, постійно помішуючи, до загустіння. У гарячий крем кладемо порізане вершкове масло, розмішуємо до повного розчинення. Теплим кремом перемащуємо коржі, наносимо його на верх готового торта і боки. Потім акуратно обкладаємо кружальцями ківі, прикладаємо голівку і хвостик та лапки.

Торт-черепаха може бути не лише смарагдовим. Коржі можна декорувати тонкими шматочками великих полуниць — матимете рожеву черепаху, з вишень — червону.

 

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>