День «П»

11.06.2014
День «П»

Петро Порошенко й Володимир Путін близько 15 хвилин спілкувалися в товаристві канцлера ФРН Ангели Меркель. (з сайта abc30.com.)

Петро Порошенко офіційно ще не став Президентом України, а свою визначну роль у міжнародній політиці вже почав відігравати. Сталося це у Франції, де Петро Олексійович нарівні з європейськими лідерами взяв участь у святкування 70-ї річниці висадки військ союзників у Нормандії. У Європі цю подію називають «Днем Д».
В урочистостях узяли участь близько чотирьох десятків поважних гостей — президентів, глав урядів, монархів. Серед них — президенти Франції, Польщі, Італії, Греції, Чехії; прем’єр-міністри Британії, Канади, Німеччини, королева Великої Британії Єлизавета ІІ з онуком Вільямом та його дружиною Кетрін, королі Норвегії, Нідерландів та Бельгії, князь Монако Альберт II тощо. Європейський Союз представляв президент Європейської Ради Герман ван Ромпей. А Росію — Володимир Путін.
Насправді найбільш почесними гостями на урочистостях були ветерани — близько 1800 учасників бойових дій Другої світової з різних країн. Майже всі — віком за 90 років.
Проте головну увагу світової спільноти було прикуто не до сцени, на якій відбувалися ювілейні урочистості, а до залаштункових домовленостей.

«Це дало нам надію...»

Так склалося, що святкування в нормандському місті Довіль стало першим «виїздом у світ» президента Росії Володимира Путіна після анексії Криму й стрімкого перетворення ВВП iз шанованого глави потужної держави на персону нонграта у пристойному товаристві. Чи потиснуть йому руку західні лідери? Чи «зглянеться» кремлівський господар на вже без жодних «але» легітимного новообраного Президента України й чи «погодиться» з ним заговорити?

Саме такі питання найбільше цікавили експертів та пресу. І відповідь, яку вони отримали, багатьом із нас навряд чи сподобається. Та хоч би як українські патріоти сподівалися на те, що Путіну, до якого на теренах «нашого» інтернету вже давно застосовують лише присвоєне футбольними фанатами нецензурне прізвисько (ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла...), більше ніхто не подасть руки, у дипломатії діють інші закони. І війни в сучасному світі розв’язують та зупиняють передусім на дипломатичному, переговорному рівні. Тож саме той факт, що ВВП справді заговорив до Петра Порошенка, а отже, «легітимізував» його статус із позиції Кремля, чи не найбільше потішив західних політиків, які з тривогою стежать за розвитком російсько-українського конфлікту. «Це дало нам надію на те, що великої війни таки не буде, і вашому Президенту вдасться домовитися з Путіним», — із полегшенням зізнався «УМ» знайомий дипломат однієї із сусідніх країн ЄС.

Більше того — цілеспрямовано чи мимохіть, Путін нещодавно назвав Віктора Януковича «колишнім Президентом». А ще ж недавно вперто іменував «легітимним»...

Рукостискання як чинник міжнародної політики

Щоправда, чимало західних ЗМІ не приховували свого обурення самим фактом запрошення одіозного за нинішніх обставин Володимира Путіна на «День Д». Бо хоча ніхто й не заперечує вирішальної ролі СРСР у перемозі союзників над гітлерівською Німеччиною, Червона армія у висадці в Нормандії участі не брала. А отже, й присутність Путіна на цьому святі була зовсім необов’язковою.

Водночас зрозуміло й те, що якби не агресія Росії щодо України, запрошення президента РФ на свято нікому б не видалося «дивним». Але агресія є, анексія Криму очевидна, тому й питання виявилося актуальним. «Західні лідери нібито засудили Путіна за захоплення Криму, перенісши зустріч «Великої вісімки» з Сочі і не запросивши на неї російського президента. Але ви б про це не здогадалися, глянувши на графік Путіна на цьому тижні», — саркастично зауважила газета «Уолл-стріт джорнел», дорікнувши президенту Франції Франсуа Олланду за запрошення Путіна на урочистості (а саме господарі свята визначали, кого запрошувати). Хоча що тут дивуватися, якщо Париж, усупереч усім можливим санкціям, досі не скасував угоду про продаж Росії військових гелікоптероносців «Містраль».

Саме Олланд доклав чи не найбільше зусиль, щоб Путін не почувався в компанії світових лідерів повним... вигнанцем. Господар Єлисейського палацу навіть випробував свій шлунок подвійним застіллям — спершу повечеряв із президентом США Бараком Обамою, а потім — із Путіним, позаяк перший у жодному разі не хотів перетинатися з другим.

Утім прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон та канцлер Німеччини Ангела Меркель також порушили загальну домовленість не вступати в діалог із президентом РФ доти, доки Москва не змінить політику щодо України. І хоча Камерон на початку зустрічі руки Путіну все ж не подав, прес-секретар кремлівського лідера Дмитро Пєсков запевнив, що рукостискання таки відбулося — наприкінці зустрічі, вже поза об’єктивами камер.

«До Путіна стояла черга...»

Напередодні зустрічі в Нормандії лідери «Великої сімки», з якої поки що впевнено випала Росія на чолі з Путіним, у Брюсселі одностайно засудили порушення Російською Федерацією суверенітету та територіальної цілісності України. «Незаконна анексія Росією Криму та дії з дестабілізації ситуації на сході України неприйнятні та мають бути зупинені», — наголосили учасники засідання в підсумковій заяві, попередивши Москву про застосування третьої хвилі санкцій у разі незгоди на деескалацію конфлікту.

Зокрема, від Путіна вимагали визнати результати президентських виборів в Україні, співпрацювати з новообраним Президентом Порошенком, зупинити потік зброї та бойовиків на схід України, повністю відвести війська від російсько-українського кордону та гарантувати постачання газу.

Щонайменше один із «Великої сімки», президент США Барак Обама, лінії дотримався — у Франції він тримався від Путіна якнайдалі й уперто його «не помічав». І, на думку західних оглядачів, не приховував розчарування Європою, яка виявилася не готовою пожертвувати власними інтересами (російським газом, контрактами з продажу «Містралів» тощо) заради єдності з «українського питання».

Утiм не менш холодно до російського лідера поставилася королева Великої Британії Єлизавета ІІ. У Франції вона також не звертала на нього уваги, а напередодні поїздки в промові перед депутатами Нижньої палати парламенту наголосила, що Об’єднане Королівство «працюватиме заради миру й безпеки в Європі та стабільних відносин між Росією та Україною, що ґрунтуються на повазі до національного суверенітету, територіальної цілісності та міжнародного законодавства».

Що ж до решти гостей «Дня Д», то, за словами очевидців, вони завдали неабиякого розчарування Обамі та його однодумцям. «Наш прем’єр-міністр разом з американським президентом хотіли, аби європейські лідери бойкотували Путіна на цьому заході. Але з Путіним усі хотіли зустрічатися, до нього стояла черга. Через це навіть на дві години затрималася програма в Нормандії», — цитує «Українська правда» одного з членів делегації, що супроводжувала у Франції главу уряду Канади Стівена Харпера.

Путін і «помітні зміни»

Що ж до Петра Порошенка, то фотографії, на яких він із висоти свого зросту дуже красномовно дивиться на «кремлівського карлика», облетіли чи не всі світові ЗМІ. Проте Петро Олексійович — прагматик і професійний дипломат. А отже, також уміє домовлятися. І хоча в своїй інавгураційній промові він поінформував увесь український народ, що однозначно в розмові з Путіним наголосив: Крим — невід’ємна частина України й іншого не дано, все ж головне, що розмова з ВВП таки відбулася. До її організації також доклав руку Франсуа Олланд — зокрема й тим, що запросив на 70-річчя висадки союзницьких військ у Нормандії на той час іще не інавгурованого, але вже обраного Президента України.

До слова, як заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, який був присутній на вечері Олланда й Путіна в Єлисейському палаці, президент РФ визнав, що «має певний, але не цілковитий вплив» на сепаратистів в Україні.

«Побачимо, що відбуватиметься у найближчий час, але ми дали зрозуміти: безперечно, великий конфлікт в Україні не є в інтересах жодної зі сторін», — наголосив Фабіус.

А його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмайєр, у свою чергу, зауважив, що в поведінці Росії в українському конфлікті «вже відбулися помітні зміни».

Власне, той факт, що Росія повернула в Україну раніше відкликаного посла Михайла Зурабова, який навіть був присутній на інавгурації Порошенка, також є свідченням готовності до переговорів. І хоча «обізнані джерела» свідчать, що Путін готовий згорнути будь-які військові дії на Донбасі в обмін на визнання офіційним Києвом Криму російською територією, перші дії Порошенка на посаді глави держави свідчать: іти на поступки загарбнику він не збирається. А отже, під тиском світової спільноти Кремлю не залишається нічого іншого, окрім домовлятися.

ДОВІДКА «УМ»

Операція «Нептун» («День Д») — морська десантна операція, проведена 6 червня 1944 р. в Нормандії під час Другої світової війни силами США, Великої Британії, Канади та їхніх союзників проти гітлерівської Німеччини. Була першою частиною операції «Оверлорд», що передбачала захоплення союзниками Північно-Західної Франції.

Вторгнення почалося висадкою 156 тисяч солдатів на узбережжя Нормандії, на ділянці завширшки 80 км між гирлом річки Орн і комуною Озвіль, розділеному на п’ять основних секторів: пляжі Юта, Омаха, Голд, Джуно і Сордо.

На більшості плацдармів союзники практично відразу зайняли намічені плацдарми, однак на ділянці Омаха виникли складнощі. Американці зіткнулися із запеклим опором німецьких військ і зазнали величезних втрат. Зрештою десантники все ж змогли прорватися крізь берегові оборонні позиції німців і створити окремі осередки опору. В інших місцях реакція німців на висадку союзників була млявою і погано організованою.

До кінця «Дня Д» в англійському та американському секторах було висаджено п’ять піхотних, три повітряно-десантні дивізії і танкову бригаду, які захопили берегову смугу глибиною від 3 до 5 км. Втрати союзників склали: у американців — 6603 людини, у тому числі 1465 убитими, в англійців і канадців — близько 4 тисяч осіб убитими, пораненими і зниклими безвісти.

Під час операції «Оверлорд» союзницьким військам вдалося вирішити важливі технічні проблеми: для постачання військ пальним по дну Ла-Маншу було прокладено спеціальний трубопровід. На думку західних істориків, висадка союзників у Нормандії стала вирішальним фактором, що наблизив завершення Другої світової війни.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>