Саме час насолоджуватися чи не найсмачнішою ягодою — налитими сонцем запашними полуницями. І робити з них неперевершені різноманітні страви, десерти і напої, які підтверджують вислів, що можна влаштувати собі хоч на трохи рай на землі.
Просто стиглі полуниці — це вже божественно. А їх поєднання з іншими інгредієнтами посилює або відтіняє смак. Вишуканий густий напій можна зробити з полуниць (700-800 г) і великого яблука. Два основні складники треба порізати і збити в однорідну масу у блендері, додавши кілька крапель оливкової олії. Далі треба приправити 50 г білого сухого вина, додати трохи цукру, якщо потрібно, і солі. Розкласти у креманки чи склянки й як мінімум на годину поставити у холодильник. Подавати, додавши трохи (30-50 г на всі порції) вершкового сиру і подрібнених горіхів (найкраще — фісташок, можна волоських або навіть соняшникове насіння).
До речі, в українській мові є таке не надто апетитне слово «тертуха». Це напій із полуниць, розтертих із цукром і змішаних iз горілкою. Пропорції довільні, з ягідно-цукровим переважанням.
Ще один полуничний напій, що втамовує спрагу, без крапель алкоголю — з молоком. На одну порцію потрібно мати 6-10 попередньо заморожених полуниць і пару свіжих та склянку молока. Ці інгредієнти треба збити у блендері, додавши пів чайної ложки меду. Присмачити можна мигдальними пластівцями.
Вишуканий і красивий десерт — безе з полуницями. Для його приготування потрібно 3 яєчні білки, 150 г цукру або цукрової пудри, по чайній ложці крохмалю і лимонного соку, 500-600 г полуниць, вершки для крему, ванілін. Треба спочатку білки збити до густоти, додати цукор (пудру) і збивати до повного розчинення. Додати крохмаль, лимонний сік і ванілін на кінчику ножа. Збивати ще кілька хвилин. Деко застелити пергаментом й акуратно викласти з піни круглі кошики. Випікати при температурі 130 градусів 55-60 хвилин. Насамкінець — 5-6 хвилин при температурі 170 градусів. В охолоджені кошики покласти вимиті й висушені полуниці й покрити збитими вершками.
Із помитих і висушених серветкою красивих полуниць, у яких не слід обривати черешки, можна зробити цукерки у шоколаді. Потрібно спочатку подрібнити горіхи — у них обкачуватимете цукерки. Розтопити плитку шоколаду або зробити крем із вершкового масла (150 г), цукру (2 столові ложки) і какао (2-3 столові ложки). У гарячу густу рідину швидко вмочувати ягоди, потім обкачати їх (обсипати) горіхами і на папері чи тарілці поставити на годину у холодильник. При бажанні — можна їх навіть заморозити.
РЕЦЕПТИ
Торти, які не треба пекти
Полуниці особливо апетитні, якщо поєднані із білим кремом або желе. Тому пропонуємо зробити торти, які з’їв би очима — тільки побачив. Їх особливість — у приготуванні без духовки. Отже, желейний холодний торт із полуницями. Потрібно: 500 мл бажано білого йогурту (без добавок), 20 мг желатину, по 100-200 г полуниць та галетного дрібного печива (подрібненого магазинного печива до чаю або порізаного бісквіту), цукор за смаком, 50 мл води. Спочатку желатин розводимо у воді до повного розчинення, але не кип’ятимо. Додаємо розчин у йогурт і ретельно розмішуємо. Якщо взяли несолодкий йогурт — за смаком додаєте цукор. Формувати торт слід у глибоченькій, не надто широкій, мисці. Її — дно і стінки — треба застелити харчовою плівкою, щоб вона виходила за краї. На дно викладаємо печиво (чи іншу готову борошняну основу). Поверх — вимиті та висушені серветками полуниці ріжемо навпіл або на чотири частини. Заливаємо йогуртом, не перемішуємо і відправляємо у холодильник до повного застигання. Потім виймаємо миску, накриваємо форму великою пласкою тарілкою, на якій будемо подавати торт, швидко перевертаємо й акуратно знімаємо плівку. Зверху можна швиденького прикрасити половинками полуниць — і пригощати домашніх смакотою.
Швидко можна зробити торт із квадратного магазинного печива із полуницями і вершковим сиром. Спочатку треба зробити начинку: сир (300 г) і цукор (за смаком) змішати і добре перетерти вилкою. Щоб маса була масною, можна додати трохи полуничного сиропу, молока, йогурту чи сметани. Прямокутну чи квадратну форму застелити харчовою плівкою. На дно викласти один шар печива (два печива на три чи чотири). Зверху викласти шар сирної маси. Поверх — розрізану полуницю. Далі знову — печиво, сир, полуниця і печиво. Потім слід краї плівки підняти і закрити заготовку. На неї бажано покласти легкий прес (не перестарайтеся з вагою, сирна маса не повинна виходити за межі печива). Ставати єдиним цілим усі складники цього торта мають години 1,5-2. Залишилося зняти прес, розгорнути і зняти плівку та вийняти з форми. Довершити вигляд і смак кремом зі збитої сметани з цукром та красивими полуничками зверху.
Смачного!