До приготування справжньої піци я «доростала» досить довго. Спочатку нашвидкуруч начинку накидала на магазинні пухкі заготовки, попередньо по діаметру частково їх вирізаючи. Другим етапом стало використання для основи тонюсіньких круглих лавашів. І нарешті знайшла рецепт дріжджового тіста, який власноруч замісила, і спекла — без перебільшення — дуже смачнющу піцу, незважаючи на економ-наповнення. Утім уже наступного дня, окрилена успіхом, що спростовував приказку про перший глевкий млинець, другу піцу я... пересушила. Отже, маленькі секрети приготування улюбленої страви багатьох дітей і дорослих — із власного досвіду.
Для основи піци діаметром 32 см (стандартна форма) беремо 125 мл води, 200 г борошна, 10 г пресованих дріжджів, столову ложку олії, чайну — цукру, 0,5 чайної ложки солі. Дріжджі розкришуємо у величеньку посудину (в якій тісто зможе піднятися сантиметрів на 15) і посипаємо цукром. Залишаємо на 5 хвилин, щоб розпустилися. Потім розтираємо їх ложкою (кажуть, чудодійну силу має дерев’яна, але я користувалася металевою, з нержавіючої сталі). Додаємо теплу перекип’ячену воду (близько 35 градусів: до рідини кімнатної температури я додавала трохи гарячої і розмішувала) і сіль, перемішуємо. Додаємо 100 г бажано пересіяного борошна — перемішуємо до однорідності. Додаємо олію — перемішуємо. Поступово всипаємо решту борошна і замішуємо м’яке еластичне тісто (якщо треба — додаємо ще трохи борошна). Вимішуємо хвилин 7-10, iз силою вминаючи тісто, плескаючи його чи навіть б’ючи. Щедро змащуємо кульку олією і, накривши бавовняною серветкою, ставимо у тепле місце на годину, щоб підійшло. Насамкінець старанно мнемо пухку кульку і розплескуємо її руками по формі для тонкої піци.
Залишилося основу щедро змастити кетчупом або власноруч приготовленим на сковорідці соусом із цибулі й помідорів на олії, посипати дуже дрібно нарізаними півкільцями половини цибулі (хто любить — може додавати більше), шматочками шинки чи відвареної курки, товстим шаром натертого твердого сиру (в ідеалі — кружальцями моцарели та пармезаном). Випікати у розігрітій до 190 градусів духовці не довше 15-20 хвилин. Якщо соусу чи сиру буде мало або перетримаєте піцу у духовці — корж буде сухим.