Репресії для татар

20.05.2014

Самопроголошена влада Криму збирається посилити репресії проти кримських татар. Це стало очевидним після заборони на в’їзд до Криму Мустафи Джемілєва та подій навколо вшанування 70-ї річниці депортації татар, коли останнім заборонили масові зібрання з цього приводу.

«Для кримських татар ця дата надзвичайно важлива. Перешкоди в її вшануванні ясно показують, що самопроголошена влада Криму з вказівки Кремля йде на ескалацію конфлікту», — каже голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко. Вона впевнена, що саме РФ запустила репресивну машину проти корінного населення, адже місцевий уряд повністю підпорядковується Кремлю. Наступним кроком буде спроба розколоти Меджліс та не допустити татар до уряду окупованого Криму.

«Ми прогнозуємо арешти керівників Меджлісу та чекаємо другої хвилі тиску на людей, які брали участь у мітингу щодо 70-річчя депортації кримських татар», — впевнена Юлія Тищенко.

У свою чергу, директор Українського університету національної пам’яті Володимир В’ятрович розповів «УМ», що Росія не змінює свою політику до кримських татар ось уже 300 років, починаючи з XVIII сторіччя. «Так склалося, що татари завжди заважали русифікувати Крим», — каже В’ятрович.

З іншого боку, в цій складній ситуації є й позитивні моменти, повідомила Тищенко. Україна нарешті визнала кримських татар корінними мешканцями півострова 20 березня цього року, хоч і мали зробити це ще на початку незалежності. 18 травня по всій країні українці відзначили сумну дату разом iз татарами та провели багато акцій на їх підтримку.

Проте поки цього недостатньо для повернення півострова, а кримські татари, швидше за все, не будуть самотужки відбивати в окупантів Крим. «Для 300-тисячного народу втрата однієї людини завелика, тому вони не хочуть поки вирішувати все зброєю», — каже Володимир В’ятрович. До того ж це питання має вирішити Українська держава, адже це її громадяни, наголошує експерт.