Мокра справа

20.05.2014
Мокра справа

Через надмірну кількість опадів на Львівщині «плавали» і люди, і транспорт...

Травнева злива, яка пройшлася цими днями, завдала чимало лиха городам та приватним садибам, надто на заходi України. Найбільше постраждало Прикарпаття та Львівщина, де випала майже двомісячна норма опадів. Рівень води в річках піднявся, через що підтопленими виявилися лише на Львівщині понад півтисячі будинків у 14 населених пунктах. Пориви вітру, що сягали 20 метрів за секунду, валили дерева, рвали лінії електропередач та зривали дахи. У Турківському та Сокальському районах вітер сильно пошкодив покрівлі у 4 будинках, один з яких — дитячий садочок у селі Межиріччя. Вода розмила ґрунтову дорогу між деякими селами.

«Найскладніша ситуація під час негоди була в Самбірському районі, — розповідає «УМ» Віталій Туровцев, начальник відділу зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області. — Особливо в селі Бісковичі, де вода почала прибувати серед ночі. Рятувальники на човнах евакуйовували людей, які вже не могли самостійно вибратися з будинків. Правда, були і ті, хто вирішив не залишати помешкання і просто піднімався на верхні поверхи чи дахи, витягуючи повище своє майно. Евакуація тривала добу, поки рівень води не почав знижуватися. І досі  відкачуємо воду з будинів та присадибних ділянок». Через підняття води у Дністрі в селі Райлівка довелося рятувати 20 дорослих та 8 дітей. Підтоплено 100 житлових будинків. А в селі Кружики, крім 40 будинків, підтопило ще й місцеве кладовище. Також тут довелося відключити газопостачання в 11 населених пунктах — рятувальники побоювались, що зсуви ґрунту можуть зруйнувати газопровід.

У Чернівецькій області після сильних дощів піднявся рівень води у річці Прут, внаслідок чого підтоплено підходи до технологічного моста на автодорозі Маршинці—Герца—Глибока—Банилів—Підгірний. Рух на цій частині дороги був тимчасово обмежений. Стихія пошкодила мости, зруйнувала частини дороги, дерева та присадибні ділянки і в наближених населених пунктах. А в містечку Надвірна на Франківщині підтопленими виявилися десятки дворів, підмито берег річки Бистриця Надвірнянська, повалені дерева, пошкоджено гідроспоруду водозабору ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття».

Повирувала стихiя і в Центральній Україні. Справжній шок пережили під час негоди і черкащани. У Каневі від удару блискавки загорівся двоповерховий будинок і цілу годину рятувальники гасили там пожежу. А біля села Сарни на автодорозі Умань — Монастирище поривом сильного вітру з дороги знесло рейсовий автобус «Еталон», у салоні якого  було 12 пасажирів. «За словами потерпілих, вітер був такої сили, що автобус миттєво підняло в повітря та віднесло за кілька десятків метрів від шосе», — розповідає «УМ» Костянтин Проценко, помічник начальника управління ДСНС у Черкаській області.

Водій «маршрутки» щосили намагався втримати автобус на дорозі, але стихія зробила транспортний засіб некерованим. Після падіння на землю частина людей зуміла самостійно вибратися з салону автобуса, який приземлився на бік. Водночас кількох потерпілих, яких затисло всередині салону, змогли звільнити рятувальники Монастирищенської пожежно-рятувальної частини. Внаслідок НП постраждало 7 осіб, 5 iз яких iз чисельними травмами було госпіталізовано до лікарні. У них важкі забої голови та переломи кінцівок.

На Чернігівщині 20 населених пунктів учора лишалися без електроенергії. Внаслідок шквалів частково пошкоджено покрівлі десятків будинків, повалено дерева. На Полтавщині було знеструмлено 29 населених пунктів. У самій Полтаві сильний дощ, град та шквалистий вітер залишили без світла деякі райони міста, у місцевому парку вітер поламав дерева, гілки яких пошкодили газони, бруківку та лавочки. Загалом, станом на вчорашній день через негоду в Україні без електроенергії залишалися 56 населених пунктів у 5 областях.

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ

Уже цього тижня Україну очікує літня спека, хоча тепло і надалі супроводжуватиметься дощами, грозами і градом. Про це вчора повідомив заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко. «Вплив балканського циклону починає затихати. Його дія триватиме до 21 травня. Місцями будуть проходити невеликі короткочасні дощі з грозами, подекуди буде град і шквальний вітер. Але вже з 22 травня ми очікуємо північно-східний антициклон, дія якого триватиме до 25 травня. В цей час погода буде без опадів, температура повітря поступово зростатиме. Далі в Україні будуть місцями короткочасні грозові дощі, в основному на правому березі Дніпра», — сказав Прокопенко.

Найтепліше буде на сході України — до +35 градусів. У зв’язку з цим 19—26 травня у східних, Сумській, місцями в Дніпропетровській та Запорізькій областях Гідрометцентр оголошує про найвищу ступінь пожежної небезпеки. Спека може викликати мігрені, запаморочення та проблеми з артеріальним тиском, тому слід більше пити рiдини та перебувати у тіні.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>