Теракт чи самогубство?

14.05.2014
Теракт чи самогубство?

Пошуки людей, що опинилися пiд завалом у зруйнованiй вибухом багатоповерхiвцi в Миколаєвi, тривають. (УНІАН.)

У Миколаєві тривають пошуки людей, які опинилися під завалами у зруйнованій вибухом багатоповерхівці. На ранок учорашнього дня рятувальники, які працювали всю ніч, знайшли тіла трьох загиблих, ще вісім осіб потрапили в пастку з бетонних блоків, а п’ятьох постраждалих медики доправили у відділення реанімації Миколаївської ЛШМД. Серед постраждалих від вибуху — 10-місячна дівчинка, яка дивом вижила. На даний час її вже перевели з реанімації до хірургічного відділення. Медики оцінюють її стан як стабільно важкий.

Також з-під завалів вдалося врятувати молоду жінку: нещасна провела у пастці більш як 8 годин. Жінку звільнили з-під уламків за допомогою вантажопідйомного крана тільки на світанку. Вона пролетіла з 10-го поверху, де була її квартира, три поверхи і застрягла на рівні 7-го поверху. У прес-службі Управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА повідомили, що Ірина отримала опіки обличчя та нижніх кінцівок, а також забій грудної клітки. При цьому в неї не зафіксовано жодного перелому. Жінку врятувало те, що під час вибуху вона перебувала на кухні. Зруйнована плита перекриття упала між пральною машинкою і газовою плитою, а сама жінка опинилася в цій ніші.

«Ми з’ясували, що у третьому під’їзді з 9-го по 1-й поверх усе завалилося повністю. Вціліли тільки зовнішні стіни і деякі кухні, — розповів один із бійців миколаївського управління Держслужби з надзвичайних ситуацій. — Наші хлопці розкрили двері в квартири на 1-му та 2-му поверхах — а там відразу йде моноліт iз бетону, речей та меблів. Сходовий проліт обвалився повністю від горища аж до 6-го поверху, а квартири в третьому під’їзді «пішли» аж у підвал — бетонні блоки після вибуху пробивали стелі зверху аж до низу і так «дійшли» до першого поверху».

На даний час у постраждалому будинку та ще чотирьох багатоповерхівках, розташованих поруч, повністю перекрито газ, електрику та водопостачання. Станом на 13 травня в готелі «Турист-Миколаїв» iз постраждалої багатоповерхівки вже розмістилися близько 100 осіб, зареєстрованих у штабі надання допомоги. Активісти Миколаївського народного ополчення виїхали на місце трагедії, щоб допомагати рятувальникам, а також забезпечити їжею та водою постраждалих. Рятувальники запрошують добровольців для розбору завалів і повідомляють, що існує потреба у касках та спецодязі.

«Ми підігнали до зруйнованої будівлі кілька баштових кранів і з їх допомогою намагаємося зміцнити будинок дерев’яними брусами, — коментує ситуацію начальник управління ДСНС у Миколаївській області Максим Грицаєнко. — Але це тимчасовий захід. Необхідно вирішити подальшу долю мешканців, які не зможуть жити у своїх квартирах через страх перед обвалом будинку».

На місці трагедії в лічені години було розбито наметове містечко, де тепер тимчасово житимуть люди, які бояться повертатися у свої квартири через загрозу обвалення будинку. Багато з них втратили все: житло, гроші та документи. Як відомо, повністю зруйновано 18 квартир будинку, ще близько 50 квартир — в аварійному стані.

Відповідальність за вибух правоохоронці поки що поклали на самогубця. За версією в.о. начальника слідчого управління УМВС України в області полковника міліції Олександра Савченка, 30-річний чоловік за кілька днів до трагедії розіслав через iнтернет «прощальні листи» і повідомив друзів, що має намір покінчити з собою через сварку з дружиною. Однак друзі цієї сім’ї, які прибули на місце трагедії, спростовують версію. Вони запевняють, що сім’я була благополучною, виховувала двох дітей. За словами полковника Савченка, міліція поки не відкидає й інших версій події. Тим часом голова правління ПАТ «Миколаївгаз» Богдан Стегній підтвердив, що за два дні до трагедії фахівці його служби ліквідували витік газу в будинку на Намиві. А от самі мешканці будинку стверджують, що запах газу відчувався і в наступні дні, а також i в день трагедії. Безпосередньо перед вибухом кілька людей навіть встигли додзвонитися до служби газу (зараз цю інформацію перевіряють співробітники СБУ), а хтось навіть намагався поспіхом покинути нещасливий будинок. Так, одна з жінок встигла вибігти зi своєї квартири й добігла вже до 4-го поверху, однак саме в цей час і стався вибух.

Віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що уряд готовий виділити 2 мільйони гривень для людей, що постраждали внаслідок вибуху в багатоповерхівці Миколаєва. «Перший транш цих грошей, 300 тисяч гривень, ми вже отримали, — говорить в.о. мера міста Юрій Гранатуров. — Крім того, будуть задіяні кошти з резервного фонду міськвиконкому Миколаєва».

За словами чиновника, в мерії міста існує можливість уже найближчим часом виділити 4 квартири для людей, що постраждали від вибуху. До місця трагедії виїхала спеціальна група працівників Пенсійного фонду та соціальних служб Миколаєва. Вони зібрали заявки мешканців зруйнованої багатоповерхівки на відновлення документів для постраждалих. Силами співробітників Миколаївського виконкому організований телефон «гарячої лінії», також відкрито розрахунковий рахунок для надання допомоги постраждалим.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>