«Ковбаса» на всю Європу

13.05.2014
«Ковбаса» на всю Європу

Том Нойвірт (на сцені — Кончіта Вурст) — не просто перша бородата жінка в історії «Євробачення». Кончіта вважає, що вона — «істота майбутнього». Хоча співати вміє, тому і кришталевий мікрофон має.

Після 48 років невдач Австрія перемогла на «Євробаченні-2014» і порвала зі своїм іміджем консервативної країни. Завдяки бородатому співакові, який виступив в образі діви Кончіти Вурст, ювілейний, 60-й, пісенний конкурс у 2015-му їде в Австрію. За пісню Rise Like a Phoenix («Відроджуйся, як Фенікс») епатажний трансвестит набрав 290 балів і на 52 бали випередив найближчого конкурента — дует The Common Linnets із Нідерландів (238 балів). Третє місце дісталося співачці Санні Нільсен зі Швеції — у неї 218 балів. Учасниці від Росії сестри Марія та Анастасія Толмачови набрали 89 балів і посіли сьоме місце. На одну позицію вище пiднялася наша Марія Яремчук зі 113 балами.
Повернувшись у неділю із Копенгагена, українська представниця в аеропорту отримала від прихильників букет ромашок. Співачка зізналася, що дуже втомлена, бо, за її словами, не спала чотири дні, і заявила, що в захваті від Кончіти. «У ній набагато більше жіночності, ніж у багатьох конкурсанток», — зізналася Марія. Українка підкреслила, що з сестрами Толмачовими майже не перетиналася, на вечірку до них не ходила, хоча представники Росії неодноразово запрошували.

Реквієм по Європі чи початок епохи толерантності

Марія Яремчук вибрала відому модель поведінки: про переможців говорять як про покійників — або добре, або ніяк. Те ж саме зробила і Вєрка Сердючка. В той момент, коли на російському каналі до п’ятої ранку політики і шоумени обмивали кісточки Європі в образі Кончіти Вурст, чи то пак з’їдали її, адже іменник «Вурст» (die Wurst) із німецької перекладається, як «ковбаса», Вєрка по скайпу порекомендувала їм «бути добрішими» до представниці Австрії. «Яку б бороду вона не начепила, якби не було емоційної пісні, не було б результату, — поділилася враженнями про конкурс Сердючка і підколола росіян: — До речі, Філіпп Кіркоров теж у тренді». Нагадаємо, він був продюсером Толмачових на «Євробаченні» і написав для них конкурсну пісню Shine.

Натомість російський політик Володимир Жириновський узагалі не сприйняв вибір Європи. «50 років тому радянська армія окупувала Австрію. Ми даремно звільнили Австрію. Ми мали там стояти», — захотів в’їхати на танку в Європу екстравагантний політик.

Та як би Кончіту Вурст не називали — «реквієм по Європі», «похорон Австрії», «бородата ковбаса», від того результати конкурсу не зміняться, вона є і буде беззаперечним переможцем 2014 року. Кончіта Вурст — це сценічний персонаж поп-співака Томаса Нойвірта. На сцені він виступає з 2006 року, співає як в образі чоловіка, так і стильно вдягненої жінки-вамп. Ідея про бородату діву прийшла йому в голову у зв’язку з тим, що в підлітковому віці Томас стикався з дискримінацією та цькуванням. Образ Кончіти Вурст iз 2011-го став висловлюванням на захист толерантності та прийняття. Тоді Том Нойвірт заявив, що хоче, щоб нове покоління вважало, що бути самим собою добре, щоб для людей було важливо не те, як виглядає людина або звідки вона родом, а головне — що це за людина, щоб люди навчилися розглядати і цінувати те, що приховано «за фасадом».

Отримавши нагороду «Євробачення» — кришталевий мікрофон, 25-річна Кончіта Вурст продовжила свою пропаганду. На сцені Копенгагена вона сказала, що присвячує її всім тим, хто має сили боротися, незважаючи ні на що, і не боїться завжди залишатися самим собою. Після цього фрау Вурст (саме так бородата співачка вимагає, щоб до неї зверталися) дала прес-конференцію, на якій також не стримувала емоції: «Моя мрія здійснилася. А для суспільства (ця перемога) показала, що люди хочуть йти вперед, дивитися і вірити в майбутнє, тому мій виступ був заявою та посланням: давайте змінювати світ, робити його кращим, змінювати мислення і відкривати свідомість. Ми летимо до зірок. Попереду ще довга дорога!».

На тій же зустрічі з журналістами Кончіта Вурст звернулася до Путіна: «Нас не зупинити!». Нещодавно президент Росії затвердив закон, який карає всяку пропаганду гомосексуалізму. Напередодні конкурсу з боку Росії, Білорусі та України були заявки бойкотувати «Євробачення» через участь у ньому австрійської травесті-діви. Однак у результаті ті ж росіяни дали Кончіті 7 балів, українці 4 бали, білоруси — 0.

Сьогодні Кончіта Вурст мешкає у Відні. Вона вже чотири роки як одружена з танцюристом бурлеску Жаком Патріаком. Обоє чоловіків бородаті. Кончіта заявила у Копенгагені, що не хоче бути жінкою, не збирається робити операцію з корекції статі й ніколи не поголиться.

Політика, голос, гламур

Після другого півфіналу Кончіта Вурст передчувала перемогу. За її словами, приблизно 70 відсотків усіх тих, хто любить пісенний конкурс, належить до гей-спільноти. А «Євробачення» — це гламурне і велике шоу, тому легко пояснити, чому вона відразу стала фавориткою. Проте мало кому повернеться язик сказати, що в Кончіти не було голосу і за неї проголосували винятково любителі гламуру. Екс-дружина футболіста Владислава Ващука, київська рестораторка, а віднедавна ведуча Маргарита Січкар запропонувала з закритими очима послухати пісні Кончіти Вурст і Томаса Нойвірта. «Чому багато хто обурюється «жінкою з бородою», а не кричить Вєрці Сердючці: «Геть звідси!?». Адже це мужик! З грудьми з презервативів і на підборах! До того ж без голосу!!! Ні, ви скачете під ці дешеві пісні й радієте будь-якій фразі, яку вона (він) кидає зі сцени. Спробуйте зробити експеримент: закрийте очі і послухайте, як співає переможець «Євробачення», а потім послухайте Вєрку, теж із закритими очима. Як кажуть: відчуй різницю!»

І все-таки голос має значення. Це довели неформальний дует з Нідерландів The Common Linnets і класична шведка Санна Нільсен. Артисти не вдавалися до циркових трюків, не вигадували колесо, а просто нерухомо стояли і співали. Можливо, когось вразили ковбойські костюми блондинки і брюнета з Нідерландів чи те, як вони виконували кантрі-композицію Calm After the Storm («Затишшя після бурі») під дві гітари і в «двоголовий» мікрофон. Можливо, Європа засумувала за шведською непохитною якістю і тому віддала свої голоси Санні у маленькому чорному платті, яка виконувала баладу про нещасливе кохання Undo («Розвіяти»). Хоч би якi там були причини, але в цих співаків справді сильні вражаючі голоси і вони вартують місць у першій десятці.

Цьогоріч дещо розвіявся стереотип, що «Євробачення» — телешоу для домогосподарок. Проте думка, що сусід голосує за сусіда, ніяк не втратить актуальності. Всі колишні республіки СРСР, що не входять у ЄС, голосували за Росію більше, ніж за Україну. З великою любов’ю Білорусь та Азербайджан віддали Росії по 12 балів. Філіпп Кіркоров відмітив, що якби цього року не випали з конкурсу його друга батьківщина Болгарія і Сербія, «яка завжди голосує за Росію», результат сестер був би ще кращим. Кіркоров підкреслив нелюбов Європи до Росії і наголосив: «У цій складній ситуації ми зробили неможливе», тому Настею і Машею, «янголятками, на плечі яких лягла і відповідальність, і найбільше випробування», слід гордитися.

При тому в Україні, навпаки, геть розкритикували нашу представницю Марію Яремчук. За словами блогерів, їй би хоч крапельку патріотизму не завадило. Ніхто не радив Марії бігати з прапором по сцені, до якої упродовж кількох годин 10 травня була прикута світова телеаудиторія. Та з поваги до країни, яку вона представляла, Яремчук могла хоча б синьо-жовтий прапорець причепити до свого надміру відвертого плаття. А так вона лише дешево і непрофесійно «відтікала» «Тік-Так», покаталася на колесі для хом’ячка і залишилася для Європи практично непоміченою. Марія сподівалася на подарунок долі, що після Майдану світ тільки те й робить, що обговорює події в Україні. Та без патріотичної позиції і з неякісною піснею про кохання, мабуть, ніхто не асоціював співачку із війною на сході країни і революцією Гідності в Києві. Тож знову-таки, якби не друзі України, не бачити Марії ТОП-10 як власних вух. 10 балів Україні дали Азербайджан, Молдова та Італія. Естонія і Білорусь — по вісім. Латвія, Чорногорія, Росія — по сім. Жодного балу українській представниці не дали Франція, Македонія, Швеція, Німеччина, Португалія, Норвегія, Ірландія, Вірменія. Та щоб закінчити на оптимістичній ноті, шосте місце вже не таке й погане, могло бути й гірше. Хоча синьо-жовтий прапорець на Марійчиному платті все одно б не завадив.

ВИБІР УКРАЇНИ

Українцям на «Євробаченні-2014» найбільше була до вподоби Санна Нільсен зі Швеції. Їй поставили 12 балів. 10 балів від України отримав співак iз Вірменії Арам МР3. Вісімку українці дали представниці Австрії, жінці з бородою, Кончіті Вурст, яка й стала переможницею конкурсу. Російським сестрам-близнючкам Толмачовим від України дісталося лише чотири бали.