Чоловіче «перезавантаження»: кожному — по 600 г

07.05.2014
Чоловіче «перезавантаження»: кожному — по 600 г

Коли чоловіки знімають рибну юшку з вогню, за старим добрим звичаєм, додають у казанок трохи «градусів». (Олега ГУРІЄНКА.)

«Чоловікам також інколи потрібно «відірватися» без нас, жінок, «перезавантажитися», — ця фраза подруги змусила мене переглянути свої погляди на суто чоловічі «вилазки» на природу спочатку теоретично, а нещодавно — і практично. Скажу я вам, «перезавантажуються» чоловiки на славу!
По-перше, не вірте, що чоловіки збираються на свої «свята» спонтанно. Вони заздалегідь вибирають вдалий час — коли їх найменше потребують поруч їхні кращі половинки, коли цьому сприяє погода і коли є якась гарна для цього нагода — календарне свято, уродини, відзнаки тощо. По-друге, їхній бенкет на природі має дуже чітку «ієрархію» і добре продуманий: кожен має конкретне завдання — хто закуповує продукти, хто маринує м’ясо, хто відповідатиме за багаття, хто — рибалитиме, а хто — «гуру» всього дійства.
Мій чоловік, приміром, відповідав за закупки. Шляхом довгих підрахувань і досліджень він встановив, що кожному дужому чоловікові на раз потрібно 600 г шашлику, тобто м’яса, але це — лише м’яса. Я ненав’язливо запитала, чи не буде в них осетринка? (Зазвичай пані, коли збираються на природу, канючать у чоловіків рибний шашлик). Мій миленький відповів, що на природі найкраща риба — то м’ясо. Але риба також запланована для страви меню: товариш, який відповідає за «рибвідділ», сам рибалитиме, а надвечір зготують свіжу ароматну юшку!

Аперитив iз салом

Як тільки чоловіча нога ступає на благодатну лісову галявину — Віктор , Василь, Сергій чи будь-хто з чоловіків відразу хоче... їсти. І нічого, що м’ясо вже замариноване і приготування його займе зовсім небагато часу. Приказка, що на природі можна і вовка з’їсти, — спрацьовує на всі сто. Не буду брехати — не чула, щоб чоловіки уполювали і з’їли сіромаху. Але, прибувши на місце «дислокації», вони відразу починають легкий перекус. Складається він із швидко запечених картоплі із салом, запеченими на грилі овочами (годяться будь-які), і все це — «під холодну 40-градусну» (дослівна цитата чоловіка).

Рецепт печеної картоплі чоловіки мені не радили запам’ятовувати, сказали — жінкам така страва не годиться. Не до смаку це нам буде — і крапка! Добре, тоді давайте про все по порядку. Може, і до смаку! Отож, «щоб потім смиренно чекати на шашлик», для приготування картоплі із салом на шампурах на компанію з шести людей потрібно 24 середні картоплини. Заздалегідь, ще вдома, їх треба дуже ретельно помити (їсти бульби доведеться зі шкіркою, а хто так не хоче — забудьте про цей рецепт). Картоплю розрізати навпіл, вкласти між двома половинками по шматочку свіжого сала зі шкіркою шириною приблизно 5—7 мм, злегка притиснути і нанизати на шампур, між ними вкласти по тонкому шматочку сала і по кілька кілець ріпчастої цибулі. Спеції не обов’язкові, хіба низанки слід злегка приперчити та присолити. Шампури з картоплею загорнути у фольгу і запікати на середньому вогні півгодини, через кожні хвилин 10 перевертаючи їх. А потім зняти фольгу і зарум’янювати картоплю ще хвилин 10.

Тим часом дістається оселедчик, нарізаються великими шматками огірки-помідори, викладаються пір’я зеленої цибулі й часнику і відкорковується... (не сумнівайтеся, у чоловіків завше цей пункт продуманий до найтонших нюансів, навіть до температури «холодної паморозі»).

Чи не головне — це соуси!

«Стоп! — резонно перебиває мене чоловік. — А навіщо ти переписуєш рецепт, який і так усім відомий? Кожен чоловік, що себе поважає, уміє запікати картоплю без будь-яких настанов». Порадив записати інший рецепт — «справжнього чоловічого м’яса», за смаковими властивостями, звісно. Мова — про стейк. «Соковитий яловичий стейк» — уточнює, промовляючи ці слова із мрійливими очима. (Напевне, уявив нещодавнє смакування таким м’ясом). Отже, занотуємо рецепт. Усі друзі чоловіка в один голос стверджують, що готується соковитий яловичий стейк простіше простого. До речі, і картоплю з салом на шампурах, і цей стейк готують на помірному вогні, а не на ледь жевріючому — який потрібен для свинини чи курятини.

Найголовніша вимога — м’ясо не має бути замороженим-розмороженим. Якщо яловичина не така — стейк буде, як підошва, — гумовим. Отже, поріжте неморожену яловичу вирізку впоперек волокон на шматки шириною приблизно 2 — 2, 5 см. Жодних маринувань чи відбивань! Можна хіба що замочити в червоному вині, але перед запіканням шматки слід висушити паперовим рушником чи серветками. Має бути багато жару, щоб зверху стейк зарум’янився, а всередині був соковитий, рожевий, натуральний. Запікається він по хвилин 10 з кожного боку, але головне — попереду! Чи не головне для яловичого стейку — соуси!

Шашличний «гуру» Сергій Шталтовний радить зробити до м’яса універсальний соус. Взяти 200 грамів майонезу, 100 грамів томатної пасти, 5 зубчиків часнику, 200 мл холодної кип’яченої води, по столовій ложці сухої аджики, хмелі-сунелі та оцту, 2 столові ложки цукру, сіль. Спочатку треба старанно розмішати майонез, томатну пасту і воду, посолити, додати аджику, хмелі-сунелі, вичавлений часник, цукор та оцет — і ще раз усе ретельно перемішати, щоб утворився соус однорідної консистенції.

До яловичих стейків добре «пасує» грибний соус із чорним перцем. Треба взяти підсмажені печериці (300 г на 1, 5 кг м’яса) і чорний перець за смаком — збити у блендері, додати вершки (150 г, жирних) , посолити і закип’ятити. Подібний соус — цибулевий із печерицями. Три цибулини спочатку треба почистити, порізати півкільцями, підсмажити, додати пластинки печериць (200 г), посолити, поперчити, додати 150 г вершків і закип’ятити.

Крила і плавники

Мимоволі дивуюся чоловічим фантазіям на «м’ясну» тему. «Легким порухом руки» ще один «шашликознавець», Василь Пустовіт, спонукає мене занотовувати новий рецепт — курячі крильця в пиві. Для неземного смаку — подумати тільки! — потрібно лише 1,5 кг курячих крилець, чайна ложка порошку карі, перець чорний мелений , 0,5 літра світлого пива, 7-8 зубчикiв часнику і сіль. Часник дрібно ріжемо або тремо на дрібній тертці. Змішуємо з сіллю і спеціями, натираємо цією масою крильця, заливаємо пивом і залишаємо на 2-3 години (можна надовше, буде тільки смачніше). Після маринування викладаємо крильця на решітку і смажимо на мангалі до рум’яної шкірочки.

Що роблять чоловіки на природі ввечері, ми уже знаємо — готують рибну юшку! «Відповідальний» за вилов риби Ігор Довженко вже давно виконав свою «супермісію» — і у казанку лежать свіжоспіймані і вже почищені свіжі цілі карасики. Голови риби в такій юшці особливо цінуються — вони додають природних ноток до навару і особливого насичення. У щойно спійманої риби смак взагалі — особливо ніжний. І не потрібно заморочуватися з рецептом. Просто треба залити почищену рибу водою, і нехай вона закипить на повільному вогні. А далі — зберіть піну, додайте кілька лаврових листочків, подрібнену свіжу зелень, посоліть і поперчіть. Через хвилин 20 (упродовж цього часу уся чоловіча компанія встигає пригадати рибальські байки, анекдоти і просто насолодитися лісовим вечором і гарним товариством) слід додати у казанок подрібнені коренеплоди: часник, моркву, селеру. Можна картоплю, цибулю. Коли чоловіки знімають юшку з вогню, за старим добрим звичаєм, вливають у казанок келишок горілки...

...Що, дівчата, і ми будемо збиратися на пікнік з чоловічими рецептами?! І осетрину чи м’ясо сома ще прихопимо, щоб запекти на шампурах чи просто на грилі. І напої до них, у яких менше «градусів». Уміймо поважати право на самостійність й індивідуальні вподобання!

ПРИПРАВА

Домашній ароматизатор-димок

Щоб м’ясо, зготоване на кухні, запахло пікніком, запасіться сіллю «з димком». Її зовсім просто приготувати вдома. Візьміть сіль грубого помелу та покраяні сушені чи свіжі трави (м’яту і материнку), змішайте у пропорції 10:1:1 і лишіть у жаростійкому посуді на вугіллі — поки трави повністю не перетворяться на попіл (найкраще це робити на вулиці, бо якщо готувати пікнікову сіль у квартирі, запах стоятиме, як після пожежі). Потім просійте суміш крізь дрібне сито і пересипте сіль у млинок. Аромат шашлика готовий. Справа — за м’ясом.

 

ШВИДКО І ПРОСТО

Рибний день

Любителям риби не треба ламати голову, щоб зробити смачну страву-гриль на природі. Треба мати лише кілька стейків сьомги. Їх можна лише посолити і поперчити — і відправляти на решітку. Сьомгу не треба перетримувати, бо вона буде сухою і не надто смачною. З кожного боку достатньо потримати на решітці 4-5 хвилин. Коли знімете, скропіть лимонним соком і «декоруйте» петрушкою, кропом і шматками звичайних помідорів або половинками чері. Тоншу рибу — філе окуня або сома — можна готувати у фользі, попередньо збризнувши олією і притрусивши свіжими чи сушеними травами: розмарином, кропом тощо. Тримати на решітці з кожного боку варто 10—15 хвилин залежно від величини шматків. Рибу можна попередньо 30—40 хвилин промаринувати у травах.

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>