Столиця тероризму

29.04.2014
Столиця тероризму

Залу захопленого СБУ в Слов’янську терористи перетворили на залу для прес-конференцій. (з сайта unian.net.)

Таку цифру — більше сорока заручників — назвав самопроголошений мер Слов’янська В’ячеслав Пономарьов. Серед них — шестеро представників місії ОБСЄ і п’ятеро офіцерів ЗС України, які їх супроводжували в поїздці, та водій автобуса; троє «альфівців», схоплених під час виконання завдання; щонайменше троє журналістів. Це ті, про кого відомо достеменно. А ще, за словами Пономарьова, «є представники «Правого сектору», «Свободи», багато хто». «Мер» самовдоволено усміхається, адже поки «статусні» заручники в нього в руках, ні про яку антитерористичну операцію чи інші силові дії України не йдеться. Тепер терористи разом зі своїми російськими кураторами спокійно ведуть торги з Києвом та світом.

Терористи заявляють, що мінятимуть військовополонених на своїх соратників, затриманих українськими правоохоронними органами. Пономарьов на одній прес-конференції казав, що когось мінятимуть на Губарєва (першого самопроголошеного донецького «губернатора», який сидить у СІЗО СБУ), на іншій — що на свого заступника Ігоря Перепечаєнка. А на думку спікера вчорашньої прес-конференції Олега Царьова, простір торгів можна розширити — вимагати від Києва припинити кримінальні справи проти сепаратистів, проти спецназу (які брали участь у розстрілі Майдану. — Ред.), вимагати «виконання женевських домовленостей». До Слов’янська кандидат у президенти Царьов приїхав не агітувати (бо які в біса вибори в захопленому терористами місті), а привіз гуманітарну допомогу сепаратистам, яку вчора роздавав на їхніх блокпостах.

До речі, зустрічі з пресою в актовій залі захопленого управління СБУ в Слов’янську стали регулярними, сепаратисти влаштували тут справжній прес-центр, акредитують журналістів. А займається «роботою зі ЗМІ» російський диверсант, про якого так довго говорила СБУ, транслюючи записи радіоперехоплення, — Ігор Стрєлков, офіцер ГРУ Генштабу РФ. Він уже не криється і днями вийшов перед телекамери! Сам Стрєлков фільтрує журналістів і ставить підпис на акредитаційній посвідці. Перевагу надає російським ЗМІ, а от кільком європейцям та американцям було відмовлено. Західним та українським медійникам працювати в Слов’янську без отієї акредитації вкрай небезпечно. Кожен може повторити історію Саймона Островського. Цей американський журналіст, якого після семи днів полону нарешті, завдяки клопотанню найвищих посадовців США, днями відпустили, розповів, що перші дні його утримували в підвалі, майже не давали їсти і навіть не надали умов для відправлення природних потреб.

Спершу непереливки було і захопленим 25 квітня інспекторам місії ОБСЄ, яких розмістили теж у підвалі. Але потім, зрозумівши, що це «кури, які можуть нести золоті яйця», іноземцям зробили «покращення». «Нас перевели в зручніші умови, там є опалення та кондиціонер», — розповів на прес-конференції у неділю глава військової місії, полковник iз Німеччини Аксель Шнайдер. Інспекторів, серед яких також громадяни Швеції, Чехії, Данії, показали пресі, аби пересвідчилася, що всі вони живі, поголені, не побиті і прекрасно себе почувають. «Місіонери» пішли назустріч і продемонстрували ганебне угодництво з бандитами. Так, пан Шнайдер заявив, що вони не полонені, «а гості мера Пономарьова», цитує офіцера «Інтерфакс». Це при тому, що досі «мер» називав членів місії «шпигунами» і військовополоненими! Як довго інспектори ОБСЄ «гостюватимуть» у хлібосольного Пономарьова, вони не знають. Може, хлопцям сподобалося? Утім одного «гостя», шведа Томаса Йоханссона, вже відпустили. Як повідомив міністр закордонних справ цієї країни Карл Більдт у своєму «Твіттері», за станом здоров’я.

Який стан здоров’я у полонених разом з інспекторами українських офіцерів, а також трьох СБУшників (підполковника, майора та капітана), схоплених у Горлівці цієї суботи, не відомо. Останніх, добряче побитих, без штанів, із туго перемотаними скотчем очима, бандити показали російським тележурналістам. Коментував це принизливе відео згаданий вище Стрєлков. Полонені розповіли, що в складі групи iз сімох співробітників «Альфи» мали завдання викрасти російського диверсанта Ігоря Безлера, який уже десять днів керує захопленим будинком УМВС Горлівки (він причетний до викрадення і вбивства депутата міськради Володимира Рибака).

Як довідався журналіст ТСН Олександр Моторний, спецгрупа в’їхала у місто на непримітному «Ланосі», однак їх відразу ж зупинили озброєні люди. Сили були нерівними. «Є інформація, що спецназівців здали свої ж, очевидно, хтось із керівництва, хто знав усі деталі спецоперації», — припускає кореспондент ТСН. Щоправда, в СБУ цю інформацію вчора частково спростували: мовляв, «злили» інформацію не в штабі антитерористичної операції. «Ми вже майже знайшли, звідки відбувся витік... Ми знаємо, що їх (співрорбітників «Альфи») «вели». Дайте нам, будь ласка, завершити розслідування, і ми все розповімо», — каже прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

Водночас експерти критикують хід антитерористичної операції на Донбасі. «Безперешкодне прибуття у Слов’янськ керівництва так званої «Донецької народної республіки», «дружній візит» 15 озброєних бойовиків на Новокраматорський машинобудівний завод iз метою захоплення інженерних машин розгородження і безперешкодний відхід диверсійної групи звідти.Окрема історія — захоплення заручників від місії спостерігачів ОБСЄ в нібито ізольованому районі та доставка з Горлівки в Слов’янськ трьох захоплених співробітників «Альфи». Всіх цих деморалізуючих моментів можна було уникнути, якби місто дійсно було б заблоковане, — певен керівник групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. — Із незрозумілих причин, де-факто згорнувши активну фазу антитерористичної операції, її керівництво не вжило заходів, достатніх для повного блокування Слов’янська».

ЖЕРТВИ

Ще один закатований у Слов’янську — студент КПІ Юрій Поправко. Хто третiй?

Наприкінці минулого тижня стало відомим ім’я ще одного чоловіка, закатованого терористами у Слов’янську , — це 19-річний студент Київської політехніки, активіст Євромайдану Юрій Поправко. «Підтвердилися наші найгірші підозри. Студент факультету соціології і права Юрій Поправко трагічно загинув. Його тіло з ознаками тортур було знайдено в річці Торець разом iз тілом горлівського депутата Володимира Рибака», — першим сповістив цю жахливу новину ректор КПІ Михайло Згуровський.

Друзі в соцмережах розповідають, що Юрко був активним майданівцем, брав участь у протистоянні на вулиці Грушевського. Чому він поїхав до Слов’янська — досі достеменно не ясно. Як пише «Українська правда», спершу, 17 квітня, студент поїхав до своєї дівчини в Харків, а потім iз друзями виїхав невідь куди. Мама зателефонувала Юркові через день після його зникнення, але відповів чужий голос. Незнайомець сказав, що хлопець загинув, а телефон вони залишили, щоб вираховувати друзів активіста.

Тим часом учора спiвробiтники Держслужби з надзвичайних ситуацiй виявили в рiчцi Торець, неподалiк мiсця, де знайшли тiла Рибака i Поправка, ще один труп. Про це повiдомили «Новостям Донбасса» в Донецькому обласному главку мiлiцiї.

 

ДІЙОВІ ОСОБИ

СБУ назвало справжнє прізвище Стрєлкова

Справжнє ім’я Стрєлкова — Ігор Всеволодович Гіркін. Він громадянин РФ, полковник. Народився 17 грудня 1970 року. Зареєстрований у Москві за адресою Шенкурський проїзд, 8б, кв. 136. Про це розповіла на вчорашньому брифінгу в Києві речник СБУ Марина Остапенко. За її словами, Гіркін неодноразово відвідував Україну з російським закордонним паспортом і востаннє легально перетнув український кордон 26 лютого 2014 року, прилетівши рейсом Шереметьєво—Сімферополь. Остапенко нагадала, що саме в ніч iз 26 на 27 лютого відбулося захоплення будівлі ВР Криму.

Крім того, СБУ навела докази фінансування диверсійної діяльності групи «Стрілка» Російською Федерацією. Зокрема, їх виклав заступник самопроголошеного мера Слов’янська Ігор Перепечаєнко, якого затримали в Донецькому аеропорту після повернення з Москви. У столиці РФ Перепечаєнко, за словами Остапенко, зустрічався з куратором диверсантів, від якого отримав необхідні вказівки щодо ескалації ситуації у східних регіонах України», а ще — «19 тисяч доларів для Стрєлка та прилад для шифрування телефонних розмов». Крім того, цей молодий чоловік причетний до організації атак на українських силовиків, зокрема тієї, коли було вбито співробітника СБУ в районі Краматорська. Як пише «Українська правда», Перепечаєнко є одним iз тих, хто роздмухував істерію про загрозу «Правого сектору» на Донбасі, підкидав візитки Яроша, імітував напад ПС на блокпости сепаратистів тощо.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>