Низькокалорійна хрумка знахідка

09.04.2014
Низькокалорійна хрумка знахідка

Бездріжджовим хлібцям можна надати будь–якої форми. (втора.)

Усі більше полиць у хлібних відділах наших магазинів займають хлібці — тоненькі, спресовані багатозернові вироби з різноманітним насінням, сухофруктами, спеціями і корисними добавками. І все більше людей, які піклуються про своє здоров’я, обирають замість звичайного хліба саме так звані хлібці. Останні мають багато переваг: при їх випічці не використовують дріжджі, які не кожен організм сприймає без больових відчуттів і печії; хлібці випікають iз борошна грубого помолу, необдирного, що збагачує наш організм вітамінами, мікроелементами і клітковиною. Як приємний бонус для здоров’я — до хлібців додають висівки, а випікають їх без жиру, але з лляним або кунжутним насінням, з горіхами, медом, сушеними вишнями, сливами, родзинками чи морською капустою, пророслими зернами, зеленню, спеціями.

Три горішки для стрункості

Хлібці для жінок, які слідкують за своєю фігурую, — просто низькокалорійна хрумка знахідка. Бо у звичайне тісто багато висівок не додаси — вони роблять його нееластичним і непридатним для випікання. А для хлібців потрібно брати четверту частину від борошна саме висівок. Отож робіть висновки. І навіть можете не поспішати у крамницю. Спечіть чудову альтернативу хлібу вдома. Тоді ви точно знатимете, що всі її складники — тільки корисні.

Почнемо з традиційних зернових хлібців, для яких знадобиться по одній склянці житнього борошна і вівсяних пластівців, по 100 г насіння соняшнику і пшеничних висівок, 20 г лляного насіння (продається і в супермаркетах, і в аптеках), трохи солі й півлітра теплої води. Це — рецепт для тих, хто худне з користю для організму.

Вівсяні пластівці й зернинки можна подрібнити в блендері, а можна залишити цілими, як вам більше подобається. ( Я віддаю перевагу не подрібненим — їх цікаво потім розкушувати). Отож з’єднайте всі інгредієнти в глибокій мисці й поступово підливайте воду, поки тісто не набуде однорідної щільної консистенції. Розподіліть суміш на деку, застеленому пергаментом, підсушіть протягом 10 хвилин у розігрітій до 190°С духовці. А далі поріжте на ромбики чи квадратики і відправте в духовку ще приблизно на годину.

Дієтологи переконують: щодня, щоб підтримувати правильний ліпідний обмін в організмі, людина має з’їдати по 3 волоські горіхи. Цей мінімум є своєрідними профілактичними ліками і не відкладається на боках. Тому до базового рецепта низькокалорійних зернових хлібців можете преспокійно додавати ще й жменьку подрібнених горіхів. Хочете збагатити випічку пектинами, йодом і вітаміном С — не поскупіться на жменю сухої журавлини.

Весна днем красна, а на хлібці пісна

Житні хлібці з насінням льону — саме те, що потрібно у піст. Вони дуже структурні й розмаїті на смак, iз чаєм — неначе дороге печиво. На 150 г житнього борошна потрібно по половині чайної ложки розпушувача, солі й цукру, 2 столові ложки насіння льону, 80 мл холодної води; 3 столові ложки олії (лляної, оливкової чи соняшникової) і пергаментний  папір для випічки.

Борошно просіяти разом iз розпушувачем, додати сіль, цукор і насіння льону, перемішати. До склянки налити холодної води і додати олію, перемішати і влити у борошно. Замісити еластичне тісто, схоже на пельменне. Покласти у целофановий пакет і дати йому відпочити 10 хвилин. Тісто розкачуємо тонко (2–3 мм). Це краще зробити відразу на пергаментному папері для випічки, потім буде легко перенести на деко. Нарізаємо печиво (зручно ножем для піци).  Випікаємо при температурі 200 градусів до золотистого кольору.  Печиво печеться швидко, тож не залишайте надовго духовку.

Із висівками, морквою і з будь–якого борошна

Якщо ви пектимете хлібці часто — а ви це робитимете після першого ж смакування свого дієтичного шедевра — щоб варіювати смаки, запасіться магазинним житнім, гречаним, вівсяним, кукурудзяним борошном та пшеничними і вівсяними висівками, які швидше за все знайдете в аптеці. І тоді матимете під рукою те, з чого швидко щоразу зможете спекти свіжі корисні хлібці. До речі, домашня випічка не просто збирає родину за столом. Вона у прямому значенні слова пахне домашнім затишком, чим у будинку чи квартирі створює комфортну зону, в яку хочеться повертатися, щоб відчути спокій і тепло.

Отже, до супу чи борщу можна спекти пухкі пікантні хлібці. На три частини вибраного вами борошна візьміть одну частину висівок, дрібку солі й соду — чайну ложку без верха на 700 г борошна з висівками. Замісіть тісто на кефірі, кислому молоці чи сироватці. Воно має бути таким, як на вареники, і відлипати від рук. Розкачайте тісто, посипте подрібненою зеленню, кунжутом чи часником. Потримайте хвилин 10 у духовці, а потім поріжте на фігурки і випікайте при температурі 180 градусів до золотистого кольору (приблизно півгодини). Такі хлібці довго зберігаються. Різні види борошна можна змішувати або додавати у тісто ще й терту моркву чи селеру. Словом, можна фантазувати...

Медики переконують, що хлібці не спричиняють виникнення алергій, тому таку їжу можуть споживати і діти, і дорослі. Випікання хлібців удома дає змогу враховувати особливості організмів усіх, хто вживатиме цю випічку. Якщо у когось завищений рівень цукру в крові або просто є бажання схуднути — додавайте у тісто гречане борошно. Вівсяне сприяє красі шкіри і допомогає позбутися проблем із нирками, підвищує опірність організму застудним та інфекційним захворюванням. У пшеничних хлібцях багато магнію і калію, тому вони покращують роботу нашого кишечнику. Ячмінні хлібці покращують роботу шлунково–кишкового тракту і печінки. Рисові очищують організм, заспокоюють нервову систему, борються з безсонням.

Знайдiть своє і живіть смачно та здорово!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>