Федералізація — від Федерації

08.04.2014
Федералізація — від Федерації

Дідусі та бабусі, до яких апелюють сепаратисти, мріють про повернення у СРСР. (УНІАН.)

«Росіяни розкачують обстановку в країні. Путін та Янукович замовили та проплатили чергову хвилю сепаратистських безладів на сході країни — Луганськ, Донецьк, Харків», — написав у неділю на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Власне, інформація про те, що Росія не заспокоїться і готує чергову серію провокацій, гуляла інтернетом ще тиждень тому. Але вкотре міліція обрала тактику невтручання, виконуючи завдання міністра «прийняти накат проплачених маргіналів», а після цього «віджимати захоплене ними».

Хлопці, наших б’ють

Харківські недільні мітинги з обох боків починалися досить мирно: майданівці слухали пацифістський рок–концерт біля пам’ятника Шевченку, а «федерали», що вже встигли розділитися на чотири групи за більш вузькими інтересами, зібралися біля пам’ятника Леніну на площі Свободи. Згодом останні, для більш переконливого вияву свого невдоволення, рушили пікетувати польське та російське консульства. Там і пролунала непідтверджена інформація, що біля Кобзаря побили сепаратистів.

Те, що відбулося потім, мало вписується в рамки здорового глузду. Оскаженіла двотисячна юрба з ревом та грубою лайкою кинулася мстити. Майданівці після концерту вже встигли розійтися, тож жертвами гніву «федератів» стало біля трьох десятків музикантів та волонтерів, які розбирали концертну апаратуру. У їхній бік полетіло каміння, вибухові пакети і шматки землі. Їх били палицями, обливали зеленкою, здирали з них одяг, а потім поставили на коліна й змусили повзти коридором ганьби. Розлючених «колорадів» (так у Харкові тепер називають носіїв георгіївських стрічок) ледве стримували правоохоронці. Один із них встиг захистити лідера рок–гурту «Папа Карло» Василя Рябка. «Коли мене за ноги затягували у натовп, — розповів побитий музикант, — співробітник міліції (думаю, що це був боєць «Грифона») упав на мене зверху, чим врятував мені життя. Інакше мене б просто роздерли на шматки».

Своїм звірством нападники упивалися хвилин двадцять, після чого правоохоронцям таки вдалося посадити активістів до міліцейського автозаку. Але автобус служив прихистком недовго. Розбурхані сепаратисти попробивали колеса, повибивали вікна й почали розгойдувати автівку, «витрушуючи» майданівців. А коли ті знову опинилися на вулиці, продовжили свої знущання. «Я бачив у них багато ножів, — каже Василь Рябко. — Ці люди були налаштовані на те, щоб нас розірвати і вбити. Серед них було багато жінок. Вони плювали нам в обличчя, хоча за теперішніми мірками це просто Божа роса. Я реально розумів, що був на волосинці від смерті».

Згодом на місці побоїща правоохоронців побільшало, і вони змогли відвезти активістів до лікарні. На асфальті залишилися сліди крові і здерті з майданівців речі, що знову «завело» нападників — вони плювали на чиюсь сорочку, потрошили покинутий рюкзак, топталися по жовто–блакитних стрічках, спробували підпалити речі.

Утім і цього виявилося замало, тож сепаратисти пішли штурмом на облдержадміністрацію. Опір правоохоронців тривав хвилин десять — натовп їх зніс і вдерся всередину. Щоправда, опір був місцями суто символічним — журналістам вдалося записати, як силовики аплодують сепаратистам. Дехто з «федералів» поліз крізь вікна. На парадному під’їзді Будинку рад вдруге за останній місяць з’явився російський триколор. Близько 200 «загарбників» зайняли перший та другий поверхи й залишилися у приміщенні на ніч. Усі вони були у касках та масках, а на прохання журналістів показати обличчя погрожували поперебивати їм ноги.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков учора зранку поспішив повідомити на своїй сторінці у «Фейсбуці», що він особисто прибув до Харкова і приміщення ОДА звільнено від сепаратистів. Щоправда, «окупанти» пішли на переговори лише після 11–ї години дня. За словами їхнього лідера Єгора Логінова, вони очікували «підкріплення з Донецька, Луганська і не тільки».

Після переговорів «федерали» вийшли з приміщення ХОДА, але залишилися біля стін будівлі. Опівдні тут було вже два мітинги: учасники одного вимагали єдності і незалежності України, інші виступали з проросійськими гаслами. Але за годину «федерали» пішли знову в наступ і напали на проукраїнських активістів, у хід пішли палиці, сльозогінний газ та вибухові пакети. Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом масових заворушень та захоплення облдержадміністрації.

Путін, порятуй Донецьк

А в Донецьку учора сепаратисти оголосили про створення «Донецької народної республіки» та підняли над будівлею ОДА замість прапора Донецької області прапор Донецької республіки. Напередодні кілька тисяч мітингувальників вдерлися у будівлю ОДА і замість прапора України вивісили російський триколор, вимагаючи звільнення так званого «народного «губернатора» Донеччини» Павла Губарєва, якого арештувала СБУ 6 березня, та проведення референдуму щодо приєднання Донецької області до складу Росії. Активісти також висунули умову: до дванадцятої ночі провести позачергову сесію обласної ради, де вирішити питання про проведення референдуму, який вони планують провести 11 травня. Учора ж «народна рада» прийняла ще одне рішення — про входження новоствореної республіки до складу Росії. Оголошення цього рішення супроводжувалося скандуванням «Росія!» та «Путін, порятуй!».

«Донецькі сепаратисти діють точно за планом, надісланим із Москви. Лише кілька годин тому ми повідомили про інструкцію Кремля створити «Донецьку республіку», як у Донецьку зі сцени, облаштованої на сходинках Донецької ОДА, оголошено про створення «Донецької народної республіки». Шавки Путіна ні на крок не відходять від чітких інструкцій, які отримують із Москви», — відреагував на це керівник Центру військово–політичних досліджень Дмитро Тимчук. Цікаво, що справді, за кілька годин до цього Тимчук писав, що Москва «відкоригувала» свої плани щодо Східної України: «Серед пунктів плану — створення регіонального координаційного центру «Донецька республіка» для координації дій сепаратистів в інших областях і заяви про проведення референдуму з держустрою. При цьому відкориговано попередній план Кремля — з нинішніх ввідних прибраний пункт про приєднання південно–східних областей України до Росії. За деякими даними, Москва усвідомила, що, не «перетравивши» Крим, не готова привласнювати схід України».

Учора ж о пів на четверту ранку, група агресивно налаштованих молодчиків увірвалася в будівлю ГУ СБУ в Донецькій області і буквально за 15 хвилин захопила його, при цьому не висуваючи жодних умов. Відповідальність за це зухвальство взяло на себе «Народне ополчення Донбасу». Сепаратисти наразі забарикадувалися по периметру будівлі СБУ, звели барикади, організували вогневі точки і нібито готові до відповідних дій проти «київської хунти». Самі «ополченці» стверджують, що вони проводять «ревізію архівно–документальної бази і матеріально–технічного комплексу». У ГУ МВС поки що не інформують, скільки осіб брали участь у штурмі й чи перейшла в їхні руки зброя.

Щодо реакції простих донеччан на ці події, то думки розбігаються до полярних. Одні кажуть, що їм «все одно, чи у гривнях, чи в рублях отримувати зарплати, аби лише не чіпали». Інші вже втомилися від абсолютно штучно створеного тягучого процесу так званої федералізації регіону та болючого становлення нової влади. «Нехай українські владці приїдуть до Донецька і відверто скажуть, що ми (донеччани. — Ред.) важливі для України. Я не збираюся здаватися Путіну», — розповів «УМ» працівник одного із підприємств міста Сергій.

Тим часом голова Донецької облдержадміністрації Сергій Тарута пропонує провести надзвичайне засідання РНБО в Донецьку. «Сьогодні в Донецькій, Луганській, Харківській областях реалізується сценарій, спрямований на порушення миру, соціальну та економічну дестабілізацію. Очевидно, що цю проблему потрібно вирішувати на національному рівні під час надзвичайного засідання Ради нацiональної безпеки і оборони. Це засідання має пройти в Донецьку», — написав Сергій Тарута на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Триколор — і над Луганською СБУ

У суботу Служба безпеки України в Луганській області затримала та роззброїла чисельну глибоко законспіровану диверсійну групу в складі 15 осіб. «Група зловмисників планувала 10 квітня здійснити збройне захоплення влади в Луганській області із залякуванням мирного населення та застосуванням зброї і вибухівки», — йшлося у повідомленні прес–служби СБУ. У зловмисників було вилучено 300 автоматів, протитанковий гранатомет, велику кількість гранат, 5 пістолетів, пляшки iз запалювальною сумішшю, значну кількість гладкоствольної та холодної зброї.

Тим часом під охороною закону вони пробули недовго. В неділю біля двох тисяч агресивно налаштованих молодиків захопили будівлю СБУ Луганської області разом з усім арсеналом, який був там. Під час захоплення постраждав міліціонер, який отримав ушкодження хребта, та ще дев’ятеро осіб. Захопивши приміщення, сепаратисти підняли над будівлею російський триколор та почали вимагати звільнення своїх колег — через кілька годин шістьох затриманих за командою керівника УМВС області Володимира Гуславського було випущено на волю. Рядові міліціонери стверджували, що їм була дана команда не чинити опір. Наразі сепаратисти звели барикади навколо будівлі, як розповідають очевидці, на вулицю Луганська постійно підвозять товарні контейнери невідомого вмісту. Працівники ДАІ перекрили всі під’їзди до Луганська.

А хто ж смикає за нитку?

У неділю увечері в.о. Президента України Олександр Турчинов скликав термінове засідання РНБО в Києві. «Було створено Антикризовий штаб, проти тих, хто взяв у руки зброю, будуть проводитись антитерористичні заходи», — повідомив він учора. Сьогодні ж на засіданні парламенту буде розглянуте питання про заборону діяльності політичних партій та громадських організацій, які підтримують сепаратизм. Однак більшість експертів сходяться на думці, що такі заходи треба було проводити до, а не після того, що сталося.

Крiм того, «Український тиждень» із посиланням на джерело в Донецьку висловив припущення, що сепаратистські акції в Донецьку та Луганську відбуваються не стільки за підтримки Росії, скільки за безпосереднього сприяння олігарха Ріната Ахметова та лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова. «Серед сепаратистів — багато кримінальників. Усі акції координують люди Ахметова та Єфремова», зазначає видання. Володимир Ландик, батько скандально відомого Романа Ландика, вбачає в цьому той момент, що новопризначений голова СБУ в Луганській області почав виявляти посилений інтерес до справ самого Єфремова та його оточення. Також в ефірі Еспресо–TV він заявив, що луганських сепаратистів фінансує сім’я Віктора Януковича з Москви. А журналіст «Української правди» Сергій Лещенко повідомив, із посиланням на джерела, що «в березні–квітні Ахметов літав до Москви на зустріч із Путіним». «Я так розумію, результат — сьогодні на вулицях Донецька», — написав Лещенко.

Учора ж керівники силових структур вирушили на схід вирішувати ситуацію. Арсен Аваков у «Фейсбуці» також запевнив, що «ситуація буде повертатися під контроль БЕЗ КРОВІ. Така команда правоохоронцям — це правда. Але правда і в тому, що терпіти сваволю провокаторів пацифістськи ніхто не буде. Зачинщиків і провокаторів відповідальність наздожене». Щоправда, яким чином це буде досягнуто, поки що не відомо. А права на помилку ми не маємо.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>