Ескадрони смерті

04.04.2014
Ескадрони смерті

Слідчі почали працювати на Майдані 26 лютого. (УНІАН.)

Учора керівники СБУ, МВС та Генеральної прокуратури України оприлюднили попередні результати слідства у справі розстрілів та побиттів під час Майдану. Слідство довело: вказівку на розправу над протестувальниками давав особисто екс–Президент Янукович. Розплутано закручені схеми керування грошовими потоками для найму бандитів–«тітушок», названо імена їх координаторів, прослідковано перебіг управління спецпідрозділами під час розстрільного дня 20 січня, вказано, скільки снайперів і з яких будинків «працювали»... Проте затримати вдалося небагатьох лиходіїв, які перебувають наразі у статусі підозрюваних, високопосадовці — «у бігах», а рядові «беркутівці» та співробітники «Альфи», які натискали на спусковий гачок, переховуються у Криму. І коли Феміда спитає з них — невідомо.

Хто вбивав

Так звану «антитерористичну операцію», що розпочалася 18 лютого (а фактично організацію масових убивств) спланував тодішній очільник СБУ Олександр Якименко, а керував нею сам Віктор Янукович. Дозвіл застосовувати зброю на ураження дав міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко вже ввечері того дня. Про це заявив нинішній голова СБУ Валентин Наливайченко.

«108 співробітників «Альфи» — штурмова група — були висаджені на дах Будинку профспілок і рухалися до 7–го поверху. Зупинило штурмову групу загоряння приміщення. Вони були озброєні по–повному: автомати Калашникова, снайперські гвинтівки, — повідомив Наливайченко. — Крім цього, снайперські групи розташовувалися на даху будинку по вулиці Хрещатик, 7/11 (7 людей) та Костьольна, 6... Розслідування встановило і плани, і накази, і безпосередніх виконавців». Проте за ґрати СІЗО ще жоден з «альфівців» не потрапив. Колишнє керівництво цього спецпідрозділу проходить допити, співпрацює зі слідством, пояснив Наливайченко, а ті співробітники, що «брали участь у військовому злочині, переховуються зараз у республіці Крим».

Розслідування по лінії МВС дало хоч якісь «посадкові» результати. Станом на вчорашній ранок, за даними ГПУ, затримано трьох співробітників спецроти (так званої «чорної роти») київського «Беркута», з–поміж них — і її командир Дмитро Садовик. (До речі, саме він, пригадують журналісти, керував розгоном мітингу «Врадіївської ходи» в Києві у липні минулого року). Прізвища ще двох затриманих — Зінченко й Аброськін. Ще щодо дев’ятьох київських «беркутівців» провадять слідчі дії. «Слідчі дії тривають, події розвиваються стрімко,тому важко сказати, скільки затриманих ще буде», — заявили в прес–службі ГПУ. Троє затриманих, за словами Генпрокурора Олега Махніцького, звинувачені у масових вбивствах 20 лютого. Стаття, яку їм інкримінують, загрожує максимальним покаранням — довічним позбавленням волі.

А хто гроші рахував

Слідчі назвали й ім’я особи, яка координувала діяльність «тітушок», — це керівник медіа–холдингу «Контакт» Віктор Зубрицький, який, за інформацією міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, діяв у контакті з екс–очільником МВС Віталієм Захарченком. «Він, по суті, здійснював увесь зв’язок і всю координацію дій «тітушок», банд, які асистували органам внутрішніх справ у репресивних діях проти протестувальників, (...) починаючи від Антимайдану й закінчуючи тими групами, які діяли в районі Михайлівської площі, Маріїнського парку, Кріпосного провулку в найгострішi моменти 19–20 числа, а також у попередні два місяці», — сказав Аваков. Зубрицький контактував зі Станіславом Рогозіним (це колишній начальник ГУБОЗ МВС), Юрієм Федьком (колишній заступник начальника ДГСБЕЗ МВС України). В його полі зору був і харків’янин Євгеній Жилін, ватажок організації «Оплот». Саме він, як встановило слідство, керував операцією з підпалу автівок автомайданівців у Києві. Жилін, на думку Авакова, був причетний і до викрадення активістів (утім уже після ситуації з викраденням Ігоря Луценка та Юрія Вербицького). Крім того, за словами Авакова, як один iз виконавців і організаторів нападів на активістів був залучений Олексій Чеботарьов — тіньовий бізнесмен, який контролював значну частку ринку спирту. Проте, як відомо, Євген Жилін ще 1 березня втік до Росії, тому коли його знайде меч української Феміди — невідомо.

Отримають покарання і троє харківських «тітушок» — Антон Бестаєв, Ігор Путятін, Олександр Калюка. Затриманих звинувачують у підпалах автомобілів євромайданівців та у розправі над тамтешнім активістом Дмитром Пилипцем (чоловікові було завдано 15 ножових поранень).

Слідство зазирнуло і за лаштунки інформаційного простору. Встановило: дискредитацією Майдану у ЗМІ займався Захарченко через вищезгаданого Зубрицького. «Інформацію готували за замовленням Зубрицького, потім її схвалював Захарченко, і після цього вона виходила в телеефір», — повідомив Аваков.

Інформації начебто багато як для однієї прес–конференції. Але затриманих — мало. По суті, з того, що розповіли вчора керівники силових відомств, це тільки троє «беркутівців», троє «тітушок» і троє «тітушко–начальників». Навряд чи такі результати роботи слідчих органів можуть задовольнити суспільство. Під слідством — кілька бузувірів середньої руки, на тому світі — ціла Небесна сотня... А ще — тисяча поранених і побитих, тільки 36 людей — з вибитими очима. Слідчі, старайтеся. З вас спитають.

Генпрокурор Махніцький переконує: ми стараємося. Мовляв, правоохоронні органи збирають надійну доказову базу на силовиків, винних у злочинах щодо Майдану, щоб захист не зміг їх виправдати. «Досліджуються всі обставини. Не лише вбивства, не лише снайперів шукаємо, не лише тих, хто стріляв, а також і тих, хто давав і виконував злочинні накази. І по мірі того, скільки буде встановлено — ви розумієте, організаторів є небагато (є ще ряд організаторів, про яких ми сьогодні не можемо говорити), але виконавців дуже багато», — сказав Генпрокурор. Але його слова якось мало втішили.

ТРЕТЯ СИЛА

До диригування масовими вбивствами причетна ФСБ Росії

Боротися з Майданом режиму допомагала російська ФСБ. За словами голови Служби безпеки Валентина Наливайченка, у 20 числах грудня 2013 року на полігоні СБУ знаходилися 26 співробітників ФСБ, а в середині січня 2014 року — 6 співробітників: «У нас є обґрунтовані підстави вважати, що саме ці групи брали участь у плануванні та здійсненні заходів так званої антитерористичної операції... Для цих груп за особистим наказом тодішнього голови СБУ Якименка було виділено не просто окреме проживання, охорону, а й урядовий зв’язок. Він... неодноразово приїздив до них на доповідь». Крім того, за словами Наливайченка, наприкінці січня в аеропортах «Гостомель» та «Жуляни» приземлялись транспортні літаки з Чкаловська Російської Федерації, які привезли для організації знищення протестуючих на Майдані 5 тисяч 100 кілограмів вибухівки, спеціальних засобів і додаткової зброї.

Наразі СБУ звернулася до Слідчого комітету РФ iз вимогою надати «вмотивовані і правові відповіді: склад цих груп, їхні звання і найголовніше — що вони тут робили».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>