Знайомство з лободою

02.04.2014
Знайомство з лободою

Прості рослинні додатки у перші й другі страви дуже корисні. (з сайта shkolazhizni.ru.)

На вихідні кума з Житомирщини запросила мене на екзотичний обід. Тетяна Ксензук — медпрацівник, пропрацювала в медичній галузі понад 20 років, добре розуміється на тому, що корисне для організму. Одночасно жінка смачно готує з найдоступніших продуктів — є в неї до цього хист. Я довго відгадувала, що буде екзотичного на її столі цього разу? Пригощали яскравим омлетиком, легким зеленим супом зі сметаною, цікавими котлетками і секретним паштетом. Усі страви — з додаванням лободи! Господиня сказала, що нарвала молоденьку зелень у полі: лобода щойно виклюнулася із землі й зараз у рослині — «самий смак», тобто найбільше вітамінів.
Лобода — дуже цінний білковий продукт: третина її вмісту — це саме рослинний білок. Виявляється, ще давньогрецький лікар Гален помітив, що лобода здатна «харчувати, надавати ситість» нарівні із тваринними продуктами. У лободі міститься велика кількість каротину. Рослина багата на вітамін С, органічні кислоти, мікроелементи. Додавання листя лободи у салат допомагає виводити з організму людини шлаки і токсини (тому її використовують при лікуванні, коли треба позбутися надмірної ваги). У лободі мало щавелевої кислоти, тому вона для багатьох навіть краща у корисному раціоні, ніж шпинат, а тим більше — щавель. До речі, у рослинному світі лобода є найближчою родичкою шпинату.

Відмінний сніданок

На сніданок можна приготувати яскравий омлет iз лободою. На чотири порції нарвіть чималенько лободи (навіть кілограм, коли увариться, буде небагато). Промийте, залийте холодною водою і варіть на великому вогні, поки лобода стане м’якою. (Пам’ятайте, чим довше рослини піддавати тепловій обробці — тим менше залишиться у них вітамінів. Тож — якщо не боїтеся хрускоту зелені на зубах, можете її лише ошпарити окропом). А далі зцідіть воду і подрібніть лободу у найзручніший спосіб: у блендері, через м’ясорубку чи просто поріжте. Викладіть на пательню чи в каструльку з товстим дном, змащену соняшниковою олією (хто не постує — краще смальцем), наріжте кріпчику і пагонів молодого часнику. Додайте 3 столові ложки сметани, розмішайте і вбийте 4 яйця. Посоліть і поперчіть омлет, накрийте кришкою і нехай він хвилин 5—8 томиться на повільному вогні.

Зготуйте ще шипшиновий напій і хрумкий житній тост iз медом, і для здоров’я ваш сніданок буде відмінним.

Зелене світло для обідньої перерви

Дієтологи кажуть, що зелені овочі і фрукти — найкорисніші, у них найменше калорій. Для супу з лободи потрібно 150 г зелені, 3–4 картоплини, цибулина, морквина, 3 ложки соняшникової олії, сметана для заправки, сіль і спеції за смаком. Можна варити суп на бульйоні (2 літра, приготуйте заздалегідь), але такий суп смачний і просто на воді — лобода у поєднанні зі сметаною створюють ефект дуже ситної страви і без м’яса. Картоплю наріжте кубиками і відваріть у трохи підсоленому курячому бульйоні або просто у воді. Лободу промийте, ошпарте і подрібніть. Обсмажте на олії цибулю і моркву кубиками, додайте на пательню лободу і потоміть овочі хвилин п’ять. Перекладіть усе у каструлю до картоплі й варіть до готовності картоплі. При подачі на стіл заправте сметаною і додайте подрібнений кріп. Суп смакує з житнім хлібом і пір’ям зеленої цибулі.

Ідеальна друга страва для тих, хто худне

Не зважайте на прості інгредієнти — котлети з лободи насправді дуже смачні! Подрібніть 200 г свіжої лободи і відваріть її разом iз вівсяною крупою (50 г). Нехай трохи вихолоне. Посічіть якнайдрібніше півцибулини, зубчик часнику, вбийте одне яйце. Можете додати дві скибки розмоченого білого батону. Посоліть, поперчіть, обкачайте в житніх сухариках і обсмажте на олії. Вийде дві чималенькі хрумкі котлетки!

Пюре, паштет, намазка, підлива

Відваріть близько кілограма лободи, злийте воду, подрібніть у будь–який спосіб (у м’ясорубці, блендері чи просто ножем). Окремо підсмажте борошно (2 столові ложки), додайте молоко — 4 столові ложки або 2 столові ложки вершків, змішайте з подрібненою лободою, заправте тертим часником і сіллю. Таке пюре може бути гарніром до м’яса або самостійною стравою, якщо в нього порізати варене яйце. Масою з лободи можна намастити грінки. Або додати її до відвареного рису чи гречки.

ОСОБЛИВОСТІ РЕГІОНАЛЬНОЇ КУХНІ

Свиріпка з Волині

Олександра Кондратович — педагог, краєзнавець, етнолог, багаторічний і невтомний меценат Волинського краєзнавчого музею. Жінка розповідає про страву, яка має назву «свиріпка». Основний її компонент — дика лобода, яку господині, прополюючи городи, викидають. І даремно. Страва з неї дуже смачна. «З’їсте її кілька разів — і забудете про авітаміноз», — стверджує Олександра Павлівна.

Щоб зготувати свиріпку, молоду лободу треба промити, подрібнити, ошпарити окропом, скласти у каструлю. Туди ж слід додати трохи проваренного пшона, масло та сіль за смаком — і тушкувати. Коли страва буде готова, викладіть у тарілки, засмачте шкварками або підсмаженою на олії цибулею. Споживати можна як окрему страву або використовувати як гарнір.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>