Тільки недосвідчені господині гадають, що випічку можна робити тiльки з вершковим маслом, сметаною і яйцями. Насправді, щоб зробити тістечка чи кекси, ці інгредієнти можна замінити олією, овочами або бананами. Не пробували? Саме час експериментувати і куштувати нові смаки.
Щоб спекти пісні галетки–кошики, які можна начинити будь–якою солодкою чи солоною начинкою, найперше треба приготувати пісне тісто. Для пшенично–вівсяного беремо 150 г пшеничного борошна і 100 г — вівсяного, дещицю солі, 80 мл води, столову ложку олії; якщо пектимете солодку випічку — 0,5–1 столову ложку цукру. Змішати пшеничне та вівсяне борошно, додати сіль (і цукор), зробити ямку, влити воду кімнатної температури й олію — замісити тісто. Наостанок, сформувавши кулю, накрити її просторою посудиною і залишити на хвилин 30.
Начиняти тісто можна, наприклад, просто тушкованою капустою з цибулею. Або підсмаженими печерицями. По–королівськи смакуватимуть галетки, якщо зробите вишукану яблучно–гарбузову начинку. Для її приготування потрібно мати яблуко, лимон, по 50 г родзинок і журавлини, 80 г подрібнених родзинок, 2–3 столові ложки цукру, 50–80 г гарбуза, чайну ложку кориці. Подрібнюємо на шматочки яблуко і швиденько збризкуємо соком лимону, щоб не потемніли. Додаємо натерту на дрібній тертці цедру половини цитруса, маленькі шматочки гарбуза і змішуємо. Викладаємо до маси родзинки (попередньо замочені, можна у коньяку), журавлину, горіхи, трохи цукру, корицю — усе акуратно перемішуємо. Окремо готуємо поливку: вичавлюємо сік половини лимону, додаємо 2 столові ложки цукру або цукрової пудри і ретельно перемішуємо.
Із готового тіста розкачуємо коло, відступивши від країв, змащуємо частиною зготованої поливки, зверху рівномірно викладаємо начинку. Загортаємо край галети гармошкою, поливаємо залишками поливки. Випікаємо у розігрітій духовці при температурі 180 градусів 25–30 хвилин.
Щоб спекти морквяно–горіхові кекси, на 8 штук беремо по 250 г моркви і яблучного соку, 125 г рафінованої соняшникової олії, 150 г цукру, 20 г розпушувача тіста, 200 г подрібнених волоських горіхів, 100 г родзинок і 300 г борошна. Моркву почистити і порізати шматочками. Додати сік, олію, цукор. Подрібнити з допомогою кухонного комбайна, щоб мати однорідну масу. Додати мелені горіхи, борошно з розпушувачем. Вмішати родзинки. Тісто за консистенцією має нагадувати густу сметану. Викласти тісто у змащені олією формочки для кексів. Випікати при температурі 180 градусів 25–30 хвилин. Готові кекси притрусити цукровою пудрою.
ВЛАСНИЙ ДОСВІД
Замість яєць — банани
Спробуйте пісні шоколадно–бананові тістечка. Приготуйте 2 стиглих банани (вони у випічці замінюють яйця), 200 г борошна (просійте), 2 столові ложки какао, по 150 г соняшникової чи оливкової олії і перекип’яченої води, 0,5 склянки цукру, пакетик розпушувача, жменю подрібнених будь–яких горіхів, по кілька штучок кураги і чорносливу (помийте і подрібніть).
Банани в мисці розімніть виделкою, додайте до них просіяне борошно, какао і розпушувач. Далі — цукор, олію, горіхи і ягідно–фруктові наповнювачі (будь–які консервовані чи заморожені ягоди або фрукти). Замісіть тісто, викладіть його у змащені олією маленькі формочки для кексів або у велику роз’ємну форму. Зверху по колу викладіть ягоди або мигдалеву стружку. Випікайте при температурі 180 градусів приблизно півгодини. Охолодіть, розріжте на шматочки, якщо пекли у великій формі, притрусіть цукровою пудрою.