Вершковий сир — для міцності кісток — корисний і малим, і дорослим. Якщо у вашій родині ще не всі знайшли улюблену страву з цим молочним продуктом, спробуйте нові.
Із кропом і цибулею
Дієтична страва — гречана запіканка з сиром. Спочатку треба зварити у підсоленій воді з 300 г добре промитої перебраної ядриці розсипчасту кашу й охолодити. Далі 2 яйця збити з 2 столовими ложками сметани, трохи посолити і перемішати з 400 г вершкового сиру. Додати відварену гречку і ще раз перемішати. Потім викласти масу в змащену маслом або олією і присипану сухарями форму. Зверху змастити яйцем, змішаним із 2 столовими ложками сметани. Запікати до утворення золотистої скоринки у духовці при температурі 180–190 градусів. Подавати з медом або улюбленим варенням — якщо любите солодкі страви; якщо більше до вподоби солоні — зі смаженими печерицями, пасерованою цибулею або овочевим салатом. Найнейтральніша приправа, як і для будь–якої іншої запіканки, — сметана (її можна посолодити цукром або притрусити подрібненим кропом).
Оригінальний пиріг–запіканка з картоплі і вершкового сиру. Для приготування беріть 4–5 картоплин, велику ріпчасту цибулину чи дві середніх (або білу частину цибулі–порею), яйце, по 100 г вершкового і твердого сиру, по 2 столові ложки олії та вершкового масла. Розтопіть у сковорідці вершкове масло і спасеруйте подрібнену цибулю до м’якості. Вимийте і почистіть картоплю, натріть її на крупній тертці. Перемішайте цибулю, картоплю, вершковий сир і яйце, посоліть, присмачіть меленими чорним перцем і мускатним горіхом, майораном. Масу перемістіть у змащену олією форму і випікайте 20–25 хвилин у духовці при температурі 180 градусів. Вийміть, притрусіть натертим твердим сиром і відправте в духовку ще на 7–10 хвилин. Можна готувати цей пиріг і просто на широкій сковорідці з товстим дном: на добре розігріту з олією сковороду викласти тонким шаром картопляно–цибулеву масу і смажити 2–3 хвилини на сильному вогні; зменшити вогонь, накрити кришкою і готувати 10 хвилин; акуратно перевернути і так само просмажити, насамкінець притрусивши тертим сиром (можна просмажений пиріг перекласти на деко, притрусити твердим сиром і ще поставити на 2–3 хвилини у мікрохвильову пічку).
Солодко
Десертна запіканка зі спагеті й цукатів калорійна. Щоб її зробити, треба під рукою мати відварені (але не переварені) макаронні вироби (200 г), 400 г вершкового сиру, 4 яйця, 2 столові ложки вершкового масла, 4 столові ложки цукру, цедру лимона, 100 г цукатів і склянку подрібнених волоських горіхів. Спочатку треба сир змішати з яєчними жовтками, цукром, розтопленим маслом і цедрою лимона. Потім додати макарони, нарізані цукати і горіхи. Насамкінець у масу треба ввести збиті яєчні білки. Викласти у змащену маслом форму і випікати до утворення рум’яної скоринки. Подавати запіканку нарізаною на шматки з улюбленим ягідним сиропом.
Чи не найпоширенішою є традиційна сирна запіканка із манкою і родзинками. Для її приготування потрібно: 400 г вершкового сиру, 3 столові ложки манки, 4 — цукру, 2–3 столові ложки родзинок, 2 яйця. Щоб запіканка була пишною, сир варто протерти через сито. Додавши манку і розмочені просто у воді чи коньяку родзинки, залишаємо масу хвилин на 20, щоб вона мала однорідну, «зв’язану», консистенцію. Далі збийте яйця з цукром, введіть у сирну масу й акуратно перемішайте. Викладіть у змащену маслом форму і випікайте, допоки не зарум’яниться. Виймайте не відразу — нехай хвилин 10 постоїть ще у духовці після того, як її вимкнуть. Смакує ця запіканка з чаєм, молоком або ряжанкою.