Очищення душі і тіла

05.03.2014
Очищення душі і тіла

Утримання від споживання деяких продуктів — це не голодування. (з архіву «УМ».)

Весна душі — так називають християни Великий піст, який почався цього тижня. Сорок днів перед Великоднем — це нагода очистити свою душу прощенням, любов’ю і молитвами, а тіло — пісними стравами і помірністю в їжі. Жодним чином утримання від споживання деяких продуктів — це не голодування. Це зближення з природою, можливість пізнання її нових смаків, споконвічної користі й численних навіть лікувальних властивостей.

Вітамінно!

Якщо ви у ці весняні — березневі — дні хочете виявити особливу турботу про своїх кращих половинок, приготуйте для них (і для себе) салат «Вітамінне серце». Вам знадобляться: 4 середні морквини, 4 оливки, 3 столові ложки подрібненої червоної цибулі, 3 столові ложки морської капусти, 3 столові ложки лимонного соку, половина кисло–солодкого яблука, 3 столові ложки подрібненого кропу і сіль за смаком. Моркву і яблука потерти, цибулю, кріп, морську капусту і оливки — порізати. Все змішати, посолити, полити лимонним соком і олією і викласти на тарілку в формі серця.

Ще не пошкодуйте трішки часу, щоб приготувати салат «Красуня». Для цього 4 столові ложки родзинок помийте і замочіть у сухому білому вині, щоб вони розм’якли (тримати приблизно годину). Півсклянки грецьких горіхів подрібніть (потовчіть скалкою). Два яблука, морквину і шматок гарбуза (300 г) почистіть і потріть на тертці. Все з’єднайте, заправте оливковою олією і скропіть лимонним соком. І запросіть свою кращу половинку до столу. Їй сподобається!

Спробуйте саме зараз мариновану синю цибулю — це саме те, що треба при весняному авітамінозі! Кілограм синьої цибулі почистіть і наріжте смужками, посипте цукровою пудрою ( 2 чайні ложки). Склянку олії нагрійте на пательні до закипання, всипте, помішуючи, солодкий мелений перець і гострий (по 0,5 чайної ложки), розмарин, майоран, базилік і кмин — за смаком. Олію зі спеціями вилийте на цибулю, додайте 2 столові ложки соєвого соусу і 10 столових ложок лимонного соку. Нехай трохи настоїться — і корисний овочевий додаток може доповнити будь–який нейтральний гарнір.

Дуже корисний салат із дайкона. Він приємно смачний. Потрібно мати невеликий корінь дайкона, зелене яблуко і шматок (150 г) кореня селери. Усі інгредієнти треба потерти на крупній тертці, трішки присолити, щедро покропити лимонним соком і заправити олією (бажано оливковою). Такий салат можна робити і з традиційною чорною редькою, не додаючи лимонного соку, натомість трохи присмачити медом або просто цукром.

Чужого не цурайся

Коли йдеться про харчування у піст, багатьом згадуються так звані корейські страви: морква по–корейськи, замариновані часник, баклажани, овочево–грибні мариновані голубці. Відразу зауважимо, що всі ті страви, які продають на наших ринках і в спеціалізованих відділах магазинів — мало схожі на оригінальну корейську їжу Сеула. Втім варіації на тему дуже корисні, вони допомагають на певний час забути про майонези і жирні соуси.

Найпоширеніший овочевий салат–закуска — морква по–корейськи. Потрібно: 1 кг моркви, півсклянки соняшникової олії, 2 столові ложки оцту, чайну ложку соєвого соусу, 2 головки часнику, по чайній ложці чорного меленого перцю, солі, цукру і гвоздики, по дрібці мелених коріандру і лаврового листу. Натріть вимиту і почищену моркву на спеціальній тертці довгою соломкою (або наріжте ножем). На пательні доведіть до кипіння соняшникову олію (можете всипати туди половину чайної ложки гострого червоного перцю, якщо полюбляєте пікантні салати) і залийте нею моркву. Вичавіть туди часник. Додайте цукор, сіль, перець­ і спеції. Нехай салат постоїть кілька годин, щоб овочі й спеції «подружилися». За таким же принципом і в такій самій послідовності можна готувати салат iз буряком, редькою чи капустою. До речі, моркву по–корейськи почали готувати корейські емігранти в СРСР, коли для своєї улюбленої страви — пряної пекінської капусти кімчі — не змогли знайти основного інгредієнта.

По–корейськи можна приготувати квасолю, білок якої у дні посту заміняє тваринний. Знадобляться такі продукти для приготування: 150 г квасолі (краще білої), столова ложка томатної пасти, 2 столові ложки олії (соняшникової чи оливкової), 2 столові ложки світлого соєвого соусу, цибулина, сіль на кінчику ножа і дрібно нарізана зелень (кріп iз петрушкою). Квасолю помийте і зваріть до готовності, відцідіть. Цибулину поріжте на кубики і підсмажте на олії до золотистого кольору. Додайте до неї томатну пасту і соєвий соус, розмішайте і влийте до квасолі. Посоліть, ще раз розмішайте салат, а за годину–дві, які він має постояти на холоді, — подавайте до столу.

Класичні рецепти приготування страв можна урізноманітнити — і матимете нові страви. Так, моркві по–корейськи можна надати зовсім іншого смаку, якщо додати в неї зерен граната. Багатьом подобається морква по–корейськи з подрібненими грецькими горіхами або кунжутом. Також дуже смачна морква по–корейськи з подрібненим чорносливом. Словом, зіпсувати замариновану в олії зі спеціями моркву складно, тому простору для кулінарних фантазій — удосталь.

Ще одна варіація на рецепти корейської кухні — червоні або жовті «пелюстки» білокачанної капусти. На качан капусти потрібна голівка часнику, 2 середні морквини — якщо збираєтеся робити жовті «пелюстки», або 2 столові бурячки, якщо ви хочете мати «червону» капусту; 2 стручки гіркого перцю, 2 літри води, 3 столові ложки солі, 3 столові ложки цукру, 100 г олії, 100 г оцту. Капусту ріжемо невеликими кубиками, моркву тремо або нарізаємо пластинками чи соломкою буряки. Часник і перець ріжемо дрібними кубиками. Все вкладаємо багатьма шарами в трилітрову банку у такій послідовності: капуста, морква (або буряк), часник та перець Воду кип’ятимо, додаємо в неї сіль, цукор, олію, оцет і заливаємо цим розсолом капусту. На два дні залишаємо під пресом, а далі — хрумкаємо.

До речі, пікантність закусок–салатів корейці «балансують» так званим «чистим» рисом — його, просто відвареним, подають в окремій індивідуальній мисочці разом iз тарілочками із замаринованими редькою, пекінською капустою, бобовими, грибами, морепродуктами.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>