Фанати — грають, футболісти — простоюють

04.03.2014
Фанати — грають, футболісти — простоюють

Колективне фото учасників «матчу єдності» з Олександром Шовковським. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Матч «Динамо» — «Шахтар» 2 березня мав би стати родзинкою початку весняної частини чемпіонату України. Однак через нестабільну суспільно–політичну ситуацію в країни, а тепер ще й фактичну інтервенцію російських військ в Україні, поновлення національної футбольної першості перенесено на невизначений термін. Зокрема, гравці «Таврії» евакуювалися з Криму: більшість легіонерів — до себе додому, українці — на збори в Туреччину.

Замість «українського дербі» позавчора на НСК «Олімпійський» у Києві відбувся «матч єдності» між фанатами двох команд, організований громадською ініціативою київських і донецьких «ультрас». Найактивніші вболівальники «Динамо» й «Шахтаря» залишили в минулому свої чвари і продемонстрували безпрецедентну спільність позицій: Україна — єдина, російські війська мають піти геть. Над центральними секторами було вивішено величезний банер: «Воля України або смерть». На стадіоні прозвучали козацький марш, Державний гімн України і, звісно, неодноразові скандування «Слава Україні — героям слава!» Гостями матчу стали футбольні зірки Олександр Шовковський і Володимир Єзерський.

Щодо самої гри, то вона завершилася рахунком 1:1 і спільним дружнім фотографуванням. М’ячі забили: Паляк — у киян, Тимченко — у гостей.

Нагадаємо, під час повстання проти режиму Януковича «ультрас» фактично всіх українських клубів виступили на підтримку Майдану, а багато хто брав активну участь у вуличних маніфестаціях та боях. Тепер фанати висловлюються проти перенесення матчів чемпіонату вітчизняної прем’єр–ліги. Президент ФФУ Анатолій Коньков минулої п’ятниці також заявляв, що турнір слід відновити якнайшвидше, і планував на понеділок зустріч із представниками МВС із цього приводу. Але це було ще до початку російської агресії проти України.

ПРОТИСТОЯННЯ

Минулої п’ятниці, 28 лютого, приміщення Федерації футболу України захопили озброєні люди з палицями, щитами та вогнепальною зброєю, пролунала стрілянина. Активісти «Правого сектора», як спершу назвали їх у ФФУ, вимагали відставки Анатолія Конькова та змушували його написати відповідну заяву. Для вирішення проблеми прибули бійці Самооборони Майдану та міліціянти.

З’ясувалося, що то був не «Правий сектор», а бойовики, залучені однією зі сторін, зацікавлених у зміні влади у ФФУ. За версією Конькова, на нього тиснув Ігор Кочетов, який очолює Київську міську федерацію футболу. «Кочетов сказав, що моєї відставки вимагає Майдан. Що це підтримано й санкціоновано Турчиновим. Що мені краще подати у відставку, щоб усе пройшло безкровно», — розповів президент ФФУ. Кочетов це заперечив і заявив, що, «навпаки, зробив усе для того, аби не трапилося збройного конфлікту між двома агресивними групами в холі Будинку футболу».