Булатова катували росіяни за вказівкою Медведчука?

07.02.2014
Булатова катували росіяни за вказівкою Медведчука?

Дмитро Булатов на прес–конференції у Вільнюсі.

Дмитро Булатов вважає, що його викрали представники російських спецслужб. Про це один із лідерів Автомайдану розповів учора на прес–конференції у Вільнюсі, де він перебуває на лікуванні після його викрадення та катувань у Бориспільському районі.

«Ці люди говорили тільки російською мовою, з російським акцентом.... У мене була думка, що це був російський спецназ. По тому, як мене били й катували, [роблю висновок, що] діяли професіонали», — сказав Булатов, зазначивши, що це його оособиста думка.

Також Дмитро вважає, що до його викрадення може бути причетний Віктор Медведчук — «тому що [під час тортур] найбільше запитань звучало про поїздки [Автомайдану] до нього».

Булатов повідомив, що судово–медична експертиза в Литві незабаром оголосить свої висновки. А у відповідь на припущення, нібито його насправді не викрадали й не катували, а все це, мовляв, провокація опозиції, автомайданівець показав майже на третину відрізане вухо і проколи на руках, що свідчать про розпинання. Дмитро знову підкреслив, що діяли професіонали, бо сухожилля залишились цілими: «Зараз мені важко розгинати вказівні пальці, але моторика працює». Що ж до щетини, яка майже не виросла в нього на обличчі протягом тижня, проведеного в полоні (і на це теж звертають увагу скептики), то Булатов засвідчив: у нього справді дуже повільно росте борода.

За словами Дмитра, 22 січня його викрали на Троєщині близько десяти осіб спортивної зовнішності, закинули в мікроавтобус, били по голові й близько години мене кудись везли. Привезли в кімнату, де було тільки ліжко і відро, щоб ходити в туалет. «Кожен день мене били по голові. Мене поклали на підлогу, поклали мокру ганчірку і били по ній, так що я почав захлинатися. Допити тривали кожен день, супроводжувалися тим, що били по голові. Не багато, але сильно і професійно, — розповів Булатов. — Цікавилися, хто дає гроші [Майдану], скільки дає американський посол, чиї накази виконуємо, які відносини з посольством США... Наша поїздка до Медведчука їх цікавила значно більше, ніж поїздки в Межигір’я, до Захарченка або Генпрокурора. Всі наші розмови знімали на відеокамеру, і це тривало щодня...» — зазначив Булатов, уточнивши, що він не бачив своїх кривдників, бо йому закрили очі темними окулярами.

«Вони змусили мене говорити на камеру, що я шпигун ЦРУ, шпигун США, що Автомайдан проплачують американці. Після тортур я говорив на камеру те, що вони просили ... але вони продовжували катування», — зізнався Дмитро.