НОВИНИ ПЛЮС

06.02.2014

Литва засвідчила: Булатова катували

«Литва прийняла на лікування активіста української опозиції, одного з лідерів Автомайдану Дмитра Булатова, стан якого чітко відображає фізичні ознаки довгострокових тортур і жорстокого поводження, — сказано в заяві Міністерства закордонних справ Литви. — Аналогічну занепокоєність висловила і Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон у своїй заяві, зробленій 31 січня після закінчення зустрічі з українською опозицією».

«Європейський союз повинен звернутися до Києва з вимогою проведення ретельного і незалежного розслідування цього та інших аналогічних випадків катувань, і зробити кроки для покарання винних, — заявляє МЗС Литви. — Україна є державою–учасницею Конвенції Організації Об’єднаних Націй проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, однак висловлюється тривога з приводу проблеми зі здійсненням Конвенції».

Янукович їде до Путіна

Президент РФ Володимир Путін поспілкується із Віктором Януковичем в Сочі, як і з багатьма іншими керівниками країн, з нагоди відкриття Олімпіади 7 лютого. Про це повідомив прес–секретар російського лідера Дмитро Пєсков.

Звернення віце–президента США

Віце–президент США Джо Байден закликав Президента України Віктора Януковича продовжувати пошук компромісу в діалозі й негайно відкликати спецпризначенців. У телефонній розмові другий за рангом представник Білого дому наголосив, що «єдино можливим шляхом до миру і стабільності в Україні є продовження діалогу й пошук справжнього компромісу, щоб сформувати новий уряд, який може здобути довіру українського народу». Байден закликав Януковича «скористатися будь–якою можливістю, в тому числі пропозиціями міжнародної підтримки, щоб знизити напругу і зміцнити довіру з народом України, щоб знайти політичний вихід із кризи».

Прага відмовилася приймати Президента України

Прага відмовилася брати участь в організації візиту Президента України Віктора Януковича. Відповідне рішення ухвалила мерія міста. Як заявив мер столиці Томаш Гудечек, «абсурдно, щоб саме Президент Янукович приземлився на летовищі, яке несе ім’я Вацлава Гавела». За його словами, якщо Президент України прибуде до міста, міська влада не буде організовувати жодних заходів, звичних у разі візитів голів держав, зокрема, не запросить Януковича на традиційне прийняття до ратуші.

Мер Праги натомість заявив, що чеська столиця передасть як допомогу потерпілим українським демонстрантам, пораненим у сутичках в Україні, 500 тисяч чеських крон (майже 215 тисяч гривень).

Із закликом узагалі скасувати квітневий візит Януковича до Чехії минулого тижня звернулася до президента країни Мілоша Земана низка чеських громадських діячів, поетів, кінорежисерів, співаків, спортсменів, керівників адміністрацій міст і областей.

Обшуки опозиції в регіонах

Міліція влаштувала обшуки вдома в голови луганського «УДАРу» Віталія Серпокрилова та в партійному офісі «Свободи» в Кременчуці. «Правоохоронці заявляють, що політичних мотивів в обшуках немає. Але інших причин я не знаю. У Кременчуці присуджують за абсурдними справами домашні арешти громадським активістам, забороняють у судовому порядку роботу підприємств опозиціонерів», – заявив головний «свободівець» Кременчука Сергій Галата.

У Королевської пояснили, чому 10 тонн польської «гуманітарки» не доїхали на Майдан

Мінсоцполітики досі не отримало документів на визнання гуманітарною допомогою вантажу від донора з Польщі «Фундація духовної культури прикордоння». Так заступник міністра В’ячеслав Коломієць пояснив той факт, що українська митна служба заблокувала на кордоні контейнер із десятьма тоннами гуманітарної допомоги Майдану, зібраними в Польщі.

Ініціатори надання допомоги здивовані українськими митними процедурами і стверджують, що організовуючи перший офіційний транспорт з гуманітарною допомогою Майдану, дотримувалися всіх правил української сторони.

Суди над «в’язнями Грушевського»

Апеляційні суди продовжують переносити розгляд апеляцій «в’язнів Грушевського» на тримання під вартою, мотивуючи це тим, що прокуратура не надала матеріалів справи у суд. Про це повідомляє сайт «Євромайдан SOS».

Водночас двом підозрюваним, яких затримали за сутички на вулиці Грушевського в Києві, пом’якшили запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт. Ще одного суд залишив за ґратами.