Фінішна пряма

11.08.2004

      Хоча фруктово-ягідний сезон саме у розпалі, проте хочу нагадати нашим читачам, що конкурс «Ягода-малина» триватиме лише до кінця серпня, а там будемо підбивати підсумки, адже ми оголошуємо наступний конкурс, тож ті, хто не встиг узяти участь у цьому кулінарному змаганні, мають нагоду випробувати долю у наступному. Оголошення переможців планується десь на початок вересня, тож спішіть усі ті, хто має чим поділитися з нашими читачами.

      А поки конкурс iще триває, подаємо цікавий рецепт торта-морозива «Малиновий сюрприз», який надіслала нам Білоус Оксана з Іванівців Коломийського району, що на Івано-Франківщині.

 

Торт-морозиво «Малиновий сюрприз»

      Рулет: 2 яйця, 40 г цукру, 60 г крохмалю, 1/2 чайної ложки розпушувача для тіста і 125 г малинового джему.

      Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з 1 ст. л. теплої води і цукром. Білки збити в густу піну й обережно з'єднати з жовтками, всипати крохмаль з розпушувачем для тіста. Деко застелити папером і викласти тісто завтовшки 1 см і випікати 8—10 хв. при температурі 175 градусів. Випечений бісквіт перекласти на кухонний рушник, який посипати цукром. Зверху корж змастити малиновим джемом і з допомогою рушника закрутити рулет, дати охолонути.

      Ванільне морозиво: 3 жовтки, 75 г цукрової пудри і пакетик ванільного цукру збити на водяній бані, потім, помішуючи, охолодити. Взяти 200 мл сметани, добре збити в густу піну і додати 1 ст. ложку малинового сиропу. З'єднати з жовтковою масою.

      Тепер беремо форму, але щоб була з опуклим круглим дном (ємністю 2 літри). Форму трохи змащуємо жиром. Бісквітний рулет порізати на тоненькі шматочки і викласти ними дно форми, заповнити шаром ванільного морозива і поставити в морозильну камеру на 2 години.

      А тепер готуємо малинове морозиво:

      400 г малини перебрати, але не мити. Із 200 г малини зробити пюре і протерти через сито, 1 білок збити з 50 г цукрової пудри, додати 4 краплі лимонного соку. Взяти 250 мл сметани і теж збити в круту піну. Тоді перемішати білок і сметану з малиновим пюре і додати решту малини (цілі ягоди), ще раз обережно вимішати. Тоді цю масу викласти поверх ванільного морозива і знову поставити в морозильну камеру ще на 4—6 годин. Перед подачею на стіл перевернути форму з морозивом на тарілку. Збити ще 100 мл сметани з 1 пакетиком ванільного цукру, наповнити кулінарний шприц і навколо торта-морозива витиснути квіточки і прикрасити малиною. Смачного.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>