Нові й старі обличчя Австралії

23.01.2014
Нові й старі обличчя Австралії

Полька Агнешка Радванська вибиває «сусідку» з Білорусі Віку Азаренко. (Рейтер.)

У середу на «Аустреліен оупен» визначилися всі півфіналісти одиночних турнірів, і в жодній із чотирьох пар немає чинних чемпіонів турніру. Після того, як у вівторок, програвши швейцарцеві Станісласу Ваврінці в п’яти сетах, змагання залишив переможець трьох останніх чоловічих «АО» серб Новак Джокович. Учора з надією на мельбурнський «хет–трик» розпрощалася білоруска Вікторія Азеренко (друга ракетка світу), яка не знайшла рецепта для перемоги над Агнешкою Радванською з Польщі (5–та сіяна) — 1:6, 7:5, 0:6.

«Я провела не найкращий свій матч. Часто помилялася, тоді як суперниці вдавалися будь–які удари. Усе це вплинуло на мою психологію», — зізналася Віка, котрій у двох програшних сетах вдалося виграти лише один гейм.

Цікаво, що до жіночих півфіналів пробилися тенісистки, яким ще ніколи не вдавалося вигравати відкритий чемпіонат Австралії.

Найбільш титулованою серед учасниць 1/2 фіналу є китаянка Лі На (4), на рахунку якої є французький «шолом». У чвертьфіналі Лі легко перемогла італійку Флавію Пеннетту (28) — 6:2, 6:2 — й у наступному колі зустрінеться з сенсацією турніру — канадійкою Євгені Бушар. На шляху до першого в житті півфіналу турніру «Великого шолому» вона переграла Ану Іванович, котрій перед цим удалося вибити з розіграшу його головного фаворита, першу ракетку планети Серену Уїльямс.

Суперницею Радванської буде словачка Домініка Цибулкова (20), яка не відчула проблем у протистоянні з румункою Сімоною Халеп (11) — 6:3, 6:0.

У чоловіків міцно тримається в сідлі найсильніший тенісист планети — іспанець Рафаель Надаль, хоча у чвертьфінальному протистоянні проти болгарина Григора Димитрова в нього й виникли певні складнощі. Програвши перший сет, в наступних двох — на тай–брейках — Рафі вдалося переломити ситуацію й у підсумку поставити на місце амбіційного суперника, який у рейтингу АТР посідає 22–гу сходинку — 3:6, 7:6 (7:3), 7:6 (9:7), 6:2.

Утім справжні випробування для Надаля лише починаються, адже в півфіналі йому вперше на турнірі доведеться зустрітися з представником першої десятки АТР. Протистоятиме Рафаелеві легендарний Роджер Федерер, який, слід відзначити, в минулому сезоні не виграв жодного «мейджора». Але вчора в матчі з шотландцем Енді Марреєм (4) швейцарець продемонстрував, що досі має порох у порохівницях. Власне, якщо Федерер виграє «АО», він стане першим тенісистом, якому п’ять разів підкорився цей турнір.

У другому півфіналі зійдуться чех Томаш Бердих (7) та співвітчизник Роджера — Ваврінка (8).

* * *

У змаганнях юніорів — щоправда, в парі — боротьбу на «АО» продовжує 16–річна киянка Ангеліна Калиніна. Разом із росіянкою Куличковою вона перемогла британсько–латвійську пару Крісті/Остапенко (3:6, 6:1, 10:8) й пробилася до півфіналу.