Торти, що мало шкодять талії

22.01.2014
Торти, що мало шкодять талії

Тетяна Гусак (Лаврентюк) пече торти не лише з пшеничного борошна. (з власного архіву.)

Морози міцніють, а це означає, що чай і далі буде нашим незмінним супутником до весни — зігріватиме і додаватиме ендорфінів (гормонів щастя, які в теплі місяці усім дарує сонце). А де чай — там випічка. І може вона бути не такою вже й калорійною. Тетяна Гусак (Лаврентюк), педагог за освітою, знає, як можна влаштувати собі, рідним і друзям чаювання з пишними тортиками, які при цьому будуть красиві, дуже смачні, а головне — не відкладатимуться помітно на талії. Бо готує випічку господиня з рисової, кукурудзяної, гречаної, вівсяної круп, з моркви, буряку, горіхів, сухофруктів, цитрусових та фруктів.

Не використовуйте лише найпопулярніше борошно

Печеться швидше за будь–яке печиво, містить багато корисного для зору і роботи серця каротину, що добре засвоюється зі сметаною, — це про морквяний торт. Отож натріть на крупній тертці дві склянки сирої моркви, додайте до неї склянку (чи трохи менше) цукру, 200 г розм’якшеного вершкового масла, 3 склянки борошна і пакетик розпушувача для тіста. Замісіть тісто, розділіть його на три частини і спечіть три коржі. Вони точно вийдуть пишними і ароматними — морква і розпушувач зроблять свою справу. Для крему збийте 2 склянки сметани зі склянкою цукрової пудри, цедрою одного лимона і дрібкою ваніліну. Перемастіть коржі й прикрасьте фруктами — свіжими або консервованими.

У багатьох не викликала довіри заміна у тортах пшеничного борошна іншим. Утім, готуючи випічку, немає сенсу дотримуватися правила використання лише найпопулярнішого нині борошна. Отже, торт із кукурудзяного, рисового, гречаного чи вівсяного борошна. Спочатку збийте 5 білків зі склянкою цукру, а далі обережно додавайте по жовтку і також збивайте. Потім акуратно всипте до маси склянку кукурудзяного чи іншого «нетрадиційного» борошна і по столовій ложці пшеничного борошна та картопляного крохмалю. Все добре вимішайте, розділіть на дві частини і випікайте кожну на змащеному олією деко 30—35 хвилин при 180 градусах. Остудіть. Для крему на ніч відкиньте на друшляк, встелений марлею, півлітра 25–відсоткової сметани, а зранку збийте масу зі склянкою цукрової пудри, цедрою одного лимона і 2 столовими ложками кокосової стружки. Змастіть кремом коржі й боки торту. Хай основа трохи просякне сметанною масою — і можна смакувати.

Торт «на весь стіл»

Для особливо бажаних гостей спечіть горіховий «Казковий торт». Горіхи — хоч і калорійні, але дієтологи радять їх до обов’язкового раціону, бо містять вони ненасичені жири, необхідні для злагодженої роботи нервової і серцево–судинної систем. (Візьміть за правило щодня вживати лише 30 г горіхів — і ймовірність інфаркту буде вдвічі меншою!). Врахуйте, що цей торт буде великим, «на весь стіл». Для тіста потрібно 9 яєць, 300 г вершкового масла, столова ложка майонезу, пакетик розпушувача, 4 склянки борошна, склянка мигдалю, 3,5 склянки цукру. Для крему — 300 г горіхів (волоських чи будь–яких інших), 400 г вершкового масла, 2 банки згущеного молока. Для прикрас: 100 г чорного шоколаду, 100 г вершкового масла, 100 г згущеного молока.

Спочатку треба відділити білки від жовтків в окремий посуд. Жовтки збити зі склянкою цукру і додати розм’якшене масло, майонез і пакетик розпушувача. Вмішати 4 склянки просіяного борошна. Замісити дуже м’яке тісто і поставити його на годину в холодильник. Потім розділити тісто на три частини. Форму змастити маслом і вистелити папером для випічки. Одну частину тіста розподілити по дну форми. Збити 3 білки з 0,5 склянки цукру в круту піну, потім додати 0,5 склянки горіхів, подрібнених на крихти. Випікати 30 хвилин при 150 градусах. Другий корж випікати так само, а третій — без горіхів. Остудити коржі. Далі збийте розм’якшене масло зi згущеним молоком (можна додати 2 столові ложки лимонного соку) і починайте «будувати» торт. Перший корж — iз горіхами + крем + горіхи, потім — корж без горіхів + крем + горіхи, і третій корж — із горіхами.

Щоб прикрасити торт, на водяній бані слід розігріти масло і згущене молоко, потім додати поламаний шоколад, зняти з вогню і вимішати до повного розчинення шоколаду. Взяти кондитерський шприц чи з паперу зробити корнет і видушити рідкий шоколад візерунками на торт.

Смачного!

ОЗДОБЛЕННЯ

Рукотворні прикраси

Торти Тетяни Гусак (Лаврентюк) розмаїті й мальовничі — прикрашені різними великими квітами і гілочками казкових рослин. Зробити їх, за словами вправної господині, дуже просто. Хочете спробувати?! Найперше, потрібно 100 г білого маршмелоу. Це такі жувальні пластини, брусочки чи цукерки, схожі на зефір, які можна придбати у магазинах. (До речі, вони дуже смакують у капучино чи какао — їх насипають просто в чашку поверх напою. Ще з цією диковинкою запікають солодкі шашлички). Отже, взяли маршмелоу (може називатися «Тучки–штучки»), додаємо столову ложку вершкового масла і 100 г білого шоколаду, все розігріваємо на водяній бані, вмішуємо 300 г цукрової пудри. Далі треба все ретельно вимісити і розділити на частини, додавши харчові барвники. Насамкінець залишиться зліпити вподобані квіти чи рослини і викласти на торт.

На випічку можна викладати їстівні зацукровані квіти. У великих містах і взимку просто їстівні квіти є змога придбати у магазинах делікатесів. Навіть якщо будете чекати весни–літа, коли зацвітуть домашні чайні троянди чи шипшина, нотуйте собі в кулінарні записнички спосіб їхнього перетворення на їстівне оздоблення випічки. Для великого торту потрібно взяти такий набір інгредієнтів: 35 г желатину, 60 г цукру, 1,5 склянки води, 7 троянд (чайних), 9 квіток нагідок (календули), 5 чорнобривців (можна жасмин чи бузок), 5–7 листочків із стебла м’яти, меліси, смородини чи вишні. Спочатку треба прогріти воду з желатином і цукром, доки вони не розчиняться. Потім кладемо квіти–листя у розчин до повного охолодження рідини. Виймаємо, акуратно відокремлюючи пелюстки, посипаємо спочатку цукровою пудрою, а потім — цукром. Просушуємо деякий час на посипаній цукровою пудрою дошці, після чого викладаємо зацукровані прикраси на торт.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>