Чотири на одного

22.01.2014
Чотири на одного

Зимовий збір «гірників» в ОАЕ. (з сайта ФК «Шахтар».)

Чотири вітчизняні команди в «плей–оф» Ліги Європи — ситуація неординарна. Таким широким фронтом українські клуби ще не входили у «весняний» етап другого за рейтингом єврокубкового турніру. Поєдинки 1/16 фіналу пройдуть наприкінці лютого, тож наші повпреди вже повним ходом готуються до відповідальних поєдинків.

Останніми із зимової відпустки вийшли столичні динамівці. Провівши традиційний медогляд, підопічні Олега Блохіна вирушили в теплі краї — до Іспанії. Нагадаємо, що суперником «біло–синіх» в першому раунді «плей–оф» ЛЄ буде «Валенсія». Відтак наставник попросив профільні клубні підрозділи знайти спаринг–партнерів, манера гри яких схожа на дії «кажанів». «Прицілюючись» на валенсійців, Олег Володимирович відмовився від участі в традиційному «Марбелья кап» й віддав перевагу поєдинкам проти польської «Легії», шведського «Ельфсборга», іспанської «Малаги» та китайського «Гуанчжоу».

Утім ці поєдинки динамівці гратимуть під час другого тренувального збору, який розпочнеться в лютому. Наразі ж підопічні Блохіна, які отаборилися в Марбельї, більше опікуються фізичними кондиціями, тому двічі на день проводять інтенсивні тренування. Що ж до першого спарингу, то сьогодні, замість вечірнього тренування, «Динамо» зіграє проти «Ліненсе» — команди, яка представляє іспанську «сегунду». У такому ж режимі, «під навантаженням», 24 лютого «біло–сині» поміряються силами з «Баку». Відзначимо, що до Іспанії Блохін узяв 28 футболістів, серед яких варто відзначити «новачка» — голкіпера Олександра Рибку, котрий після дворічної дискваліфікації повертається в «бій», Євгена Селіна та Дениса Гармаша, які відновилися після травми, та Артема Кравця. Він, як заявив Блохін, отримав останній шанс. Нагадаємо, що зірковий час Артема, який, щоправда, тривав зовсім не довго, припав саме на два єврокубкові матчі з «Валенсією» — у лютому 2009 року. Той рік, до слова, став найуспішнішим для українських команд на міжнародній арені. Тоді, нагадаємо, донецький «Шахтар» виграв Кубок УЄФА, вибивши в півфіналі київське «Динамо», котре, в свою чергу, в чвертьфіналі, перемогло «Металіст».

Власне підопічні Мірчи Луческу підготовку до другої частини сезону розпочали в ОАЕ, де вчора мінімально переграли південнокорейський «Пхохан Стілерз». Переможний м’яч на свій рахунок записав бразилець Адріано. В Еміратах «гірники» вже зіграли три поєдинки, які завершили з рахунком 1:0 на свою користь. Зауважимо, що зовсім скоро команда Луческу, в якій наразі не з’явилося нових імен, візьме участь в Об’єднаному суперкубку, який 29 січня — 9 лютого пройде в Ізраїлі, після чого переїде до Анталії, де проведе завершальний збір.

«Дніпро» закладає фундамент на новий турнірний відтинок також у Марбельї. Колектив Хуанде Рамоса події не форсує й у першому контрольному поєдинку проти «Баку» розписав «суху» нічию. На іспанському курорті дніпряни знаходитимуться впродовж усієї зимової паузи, тож і справді — поспішати немає куди.

До того ж працюватиме Рамос із знайомими обличчями. Із новобранців, яких так можна назвати з великою натяжкою, на збір поїхали голкіпер Денис Шеліхов, який повернувся з оренди у «Волині», та півзахисник другої «дніпровської» команди Руслан Бабенко.

А от наставникові «Чорноморця» Романові Григорчуку доводиться розробляти абсолютно нові плани. Після форсованої літньої сесії, коли одесити готувалися до підкорення групового етапу Ліги Європи, тепер на «моряків» чекають видозмінені зимові збори, які в турецькій Анталії почалися з упевненої перемоги над албанською командою «Кукесі» — 4:1. Тієї самої, яка залишила за бортом нинішньої кваліфікації ЛЄ донецький «Металург». Один із голів у ворота албанців забив Павло Ребенок, який повернувся до табору одеситів. Також «моряки» підписали контракт з екс–«каноніром» Володимиром Аржановим.