Напевно, святкове перенасичення смачними наїдками змушує згадати про корисний для будь–якого організму мінімалізм. І починати запроваджувати його краще — тільки–но прокинешся. На сніданок дуже доречні прості салати, заправлені олією, із сиром або яйцем.
Якщо в холодильнику, здається, немає нічого: відварені кілька суцвіть цвітної капусти та морквина, кілька солоних огірків, трохи зелені, яйця і невеликий шматок сиру — це гарний привід почати день iз корисного сніданку. Спочатку ставимо варити яйця. Одночасно робимо вiтамiнний салат: розбираємо на дрібні кошики капусту (замість неї може бути варена картоплина), додаємо щедру жменю подрібнених кропу і петрушки, четвертинки кружечків вареної моркви, «соломку» з консервованих огірків, солимо, приправляємо чорним меленим перцем і оливковою олією. Викладаємо страву на свою тарілку, збоку — половинки вареного яйця. Поряд з цією тарілкою — запашний зелений чай iз жасмином. І кілька шматочків улюбленого сиру. Смакота...
Ще один варіант салату «я його зліпила з усього, що було»: «соломка» з 3–4 листків пекінської капусти, натерта на грубу тертку сира морквина, жменя подрібненої свіжої зелені, 50—70 г сиру (можна додати плавлений, вершковий чи твердий) і традиційно–корисна заправка з оливкової олії з сіллю і чорним меленим перцем. Білковий додаток може бути рослинним — будь–які бобові, або невегетаріанським — шматок відвареної телятини або запечена куряча грудка. Дуже поживний інгредієнт, який пасує до базового набору складників: шматочки авокадо. (Цей екзотичний фрукт можна купити за помірні гроші. Якщо не догледіли — і принесли додому твердий, тобто нестиглий, нехай цілим тиждень чи навіть трохи довше полежить у холодильнику).
Із пекінської капусти можна зробити салат iз кальмарами. Треба лише швидко відварити трубку чи дві досить демократичного за ціною морепродукту, порізати. Додати до «соломки» з 3–4 листків капусти, скропити соком лимону чи грейпфрута, додати м’який сир (50 г) і приправити олією та спеціями. Кому такий набір малокалорійний, може додати відварену картоплю або моркву (або те й інше).
Салат з яблуками і кальмарами робимо так. Кальмари відварюємо, ріжемо. Невелику цибулину ріжемо півкільцями й ошпарюємо окропом, залишаємо на 10 хвилин. Кислуваті яблука ріжемо «соломкою» і скроплюємо лимонним соком. Поєднуємо підготовлені інгредієнти, додаємо 50—70 г м’якого сиру, заправляємо олією і спеціями. Можна відразу в салат додати порізані 2–3 варених яйця, або залишити їх половинки уже на індивідуальній тарілці для сніданку.
Гарний настрій і легкість буття упродовж дня після корисного сніданку забезпечений кожному.