Корисні сніданки

15.01.2014
Корисні сніданки

Набір для корисного початку дня. (з сайта salatto.ru.)

Напевно, святкове перенасичення смачними наїдками змушує згадати про корисний для будь–якого організму мінімалізм. І починати запрова­джувати його краще — тільки–но прокинешся. На сніданок дуже доречні прості салати, заправлені олією, із сиром або яйцем.

Якщо в холодильнику, здається, немає нічого: відварені кілька суцвіть цвітної капусти та морквина, кілька солоних огірків, трохи зелені, яйця і невеликий шматок сиру — це гарний привід почати день iз корисного сніданку. Спочатку ставимо варити яйця. Одночасно робимо вiтамiнний салат: розбираємо на дрібні кошики капусту (замість неї може бути варена картоплина), додаємо щедру жменю подрібнених кропу і петрушки, четвертинки кружечків вареної моркви, «соломку» з консервованих огірків, солимо, приправляємо чорним меленим перцем і оливковою олією. Викладаємо страву на свою тарілку, збоку — половинки вареного яйця. Поряд з цією тарілкою — запашний зелений чай iз жасмином. І кілька шматочків улюбленого сиру. Смакота...

Ще один варіант салату «я його зліпила з усього, що було»: «соломка» з 3–4 листків пекінської капусти, натерта на грубу тертку сира морквина, жменя подрібненої свіжої зелені, 50—70 г сиру (можна додати плавлений, вершковий чи твердий) і традиційно–корисна заправка з оливкової олії з сіллю і чорним меленим перцем. Білковий додаток може бути рослинним — будь–які бобові, або невегетаріанським — шматок відвареної телятини або запечена куряча грудка. Дуже поживний інгредієнт, який пасує до базового набору складників: шматочки авокадо. (Цей екзотичний фрукт можна купити за помірні гроші. Якщо не догледіли — і принесли додому твердий, тобто нестиглий, нехай цілим тиждень чи навіть трохи довше полежить у холодильнику).

Із пекінської капусти можна зробити салат iз кальмарами. Треба лише швидко відварити трубку чи дві досить демократичного за ціною морепродукту, порізати. Додати до «соломки» з 3–4 листків капусти, скропити соком лимону чи грейпфрута, додати м’який сир (50 г) і приправити олією та спеціями. Кому такий набір малокалорійний, може додати відварену картоплю або моркву (або те й інше).

Салат з яблуками і кальмарами робимо так. Кальмари відварюємо, ріжемо. Невелику цибулину ріжемо півкільцями й ошпарюємо окропом, залишаємо на 10 хвилин. Кислуваті яблука ріжемо «соломкою» і скроплюємо лимонним соком. Поєднуємо підготовлені інгредієнти, додаємо 50—70 г м’якого сиру, заправляємо олією і спеціями. Можна відразу в салат додати порізані 2–3 варених яйця, або залишити їх половинки уже на індивідуальній тарілці для сніданку.

Гарний настрій і легкість буття упродовж дня після корисного сніданку забезпечений кожному.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>