Ось тобі тетеря з картоплею

15.01.2014
Ось тобі тетеря з картоплею

Вдома можна влаштувати собі і рідним дні традиційної української кухні. (з сайта vk.com.)

Як у будь–якій іншій країні, в Україні серед традиційних страв є багато одночасно корисних і ощадливих. Бо, особливо раніше, в кожній державі був значно більший прошарок бідних людей, аніж заможних. Саме тому, наприклад, в Італії здавна частіше готували різото (рис) iз гарбузом, а не з морепродуктами. В українській традиційній кухні є квасоляники, горохвяники, пшоняники і тетеря. Їх можна скуштувати, влаштувавши собі й рідним кулінарні дні призабутого минулого.

Що то за хоми і зрази?

Отже, почнемо з різних млинчиків–оладок. Зимова пора — час для страв із багатої на рослинні білки квасолі, яку обов’язково радять включати у раціон тим, кому потрібно багато енергії, зокрема спортсменам. Ці білки будуть доречним повноцінним замінником м’яса для будь–кого, й організмові переробляти їх значно легше. Якщо зготуєте традиційні українські квасоляники з маком, то мало хто відразу навіть здогадається, з чого ця страва. Для її приготування беріть 2 склянки квасолі, 3 столові ложки борошна, склянку маку. Квасолю, як завжди, заздалегідь треба замочити на 4–5 годин. Бажано кілька разів упродовж цього часу злити воду — у такий спосіб можна позбавитися небажаного ефекту «здуття живота», який для багатьох стає причиною відмови від страв із бобових. Потім квасолю слід відварити до м’якості, присолити, вийняти з рідини і потовкти, пропустити через м’ясорубку чи подрібнити у блендері. Заздалегідь потрібно намочити і мак, а потім ретельно перетерти у макітерці. Далі поєднати квасоляну масу, борошно та мак — і замісити тісто. Відщипувати, викачувати у панірувальних сухарях — і робити невеликі круглі плескачі на зразок традиційних сирників. Смажити на олії з обох боків до рум’яного кольору. Насамкінець треба визначитися, якого — солодкого чи солоного — смаку бажаєте. Квасоляники можна притрусити цукровою пудрою — і подавати до чаю. Можна їх їсти зі сметаною, притрушеними свіжою зеленню або з підсмаженими шкварками з цибулею.

Якщо точно знаєте, що хочете не солодку страву, зготуйте квасоляні зрази з грибами. Для приготування потрібно: 2 склянки квасолі, 3 столові ложки борошна, цибулина, 150 г сушених або 300 г свіжих грибів. Тісто робимо майже так, як і в попередньому рецепті, — із перетертої присоленої відвареної квасолі та борошна. Попередньо розмочені сушені чи почищені свіжі гриби спочатку відварюємо у підсоленій воді, дрібно ріжемо і підсмажуємо на олії з дрібно порізаною цибулиною, у кінці присмачивши сіллю і чорним меленим перцем. Формуємо з тіста кульки, розплескуємо їх у долонях і начиняємо грибами з цибулею. Обкачуємо у панірувальних сухарях і обсмажуємо з обох боків на олії. Подаємо із засмажкою з цибулі та (або) сметаною.

Традиційні українські «пундики» — горохвяники, які подекуди ще називали хоми. Їхня основа — м’ячки або, по–сучасному, пюре зі звареного цілого гороху чи вариво з горохового борошна. Раніше горохвяники смажили на сковороді в олії або пекли у печі на капустяних листках. Для приготування потрібно: 2 склянки гороху, 2 столові ложки борошна, дещиця соди, за смаком сіль, мелені чорний перець і мускатний горіх. Із такого набору інгредієнтів матимемо пісні млинці. Якщо додамо яйце і ще кілька ложок борошна — смакуватимемо непісну страву. У будь–якому випадку спочатку горох замочуємо на кілька годин і варимо його до м’якості, посоливши–поперчивши. Далі охолоджуємо і перемелюємо на м’ясорубці. Потім додаємо борошно, соду (хто хоче — і яйце), трохи меленого мускатного горіха, якщо ще треба, сіль–перець — і ретельно вимішуємо тісто. Воно має бути не дуже крутим. Далі розігріваємо сковороду з олією, викладаємо у неї горохову масу чайною ложкою, підсмажуємо з обох боків і переміщаємо у глибоку миску. Хоми найкраще присмачити перетертим із сіллю часником з олією або підсмаженою цибулею зі шкварками.

Лемішка як визначник дівчачої долі

Із діда–прадіда гречкосії українці із гречаного борошна робили страву, яка називалася лемішка. Стосовно інгредієнтів на кілька порцій це — 2 склянки борошна і склянка окропу. Втім не все так просто. Дуже важливо: ретельно усе вимішати, після того як у підсушене гречане борошно вилити окріп. Невміння це робити раніше могло вартувати дівчатам на виданні заміжжя. Існувала навіть прикмета–страшилка: «Якщо дівка погано вимішає лемішку, то як хто візьме суху грудку нерозмішаної гречки і покладе її під бігун дверей, то та дівчина вік заміж не вийде». Добре вимішану лемішку, щоб упріла, ставили на нетривалий час у піч, її нині господиням заміняє духовка. Заправляти таку кашу можна просто олією, олією з подрібненим часником, сметаною, шкварками з підсмаженою цибулею.

Якщо лемішка залишалася (холодною вона не смачна), із неї робили іншу страву — плескану. Додавали яйце, знову ретельно розмішували, додавали ложку–другу пшеничного борошна, формували невеликі розплескані круглячки, обкачували у пшеничному борошні і смажили на олії. (Обкачувати можна у натертих iз черствого батона сухарях або насінні — конопляному або кунжутному). Ще, складеними у горщик, плескани запікали у печі.

Із гречаного борошна та пшона (порівну) можна зготувати класичну тетерю. Спочатку треба тримати на вогні пшоно у воді, поки воно не розвариться. Потім влити у нього розколочене у воді гречане борошно і довести до кипіння. За густиною тетеря має нагадувати відому українську страву — куліш: бути за консистенцією подібною до негустої сметани. І цю страву традиційно можна заправляти просто олією, засмажкою з цибулею, шкварками, вершками. Ще один варіант складників тетері: спочатку добре розварена картопля, а вже потім — пшоно і гречане борошно. Часто присмачували цю страву подрібненим (перетертим) часником з олією та сіллю.

Їли наші предки класичну тетерю з житніми чи пшеничними галушками. Ця страва вже називалася рябко. Замість галушок або разом iз ними могли вкидати у горщики картоплю.

Пшоняники можна зробити із пшоняної каші. Щоб трансформувати її у тісто, треба масу розтерти, додавши яйце або просто трохи води і ложку–дві пшеничного борошна. А далі, як завжди: сформували круглячки, обкачали у борошні чи сухарях і посмажили на сковорідці. Пшоняники раніше подавали із засмажкою з цибулі й хроном.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>