Книжка «Обряди і страви Святого вечора» львів’янок Ольги Вербенець та Віри Манько — просто знахідка для тих, хто хоче більше знати про традиції українського народу, і господинь, які збираються влаштувати правильне святкове застілля. Один із розділів видання — «Страви новітнього часу». Ось кілька пропозицій з нього до Святвечірнього столу.
Смажені лисички, опеньки або рижики у меду. Для приготування потрібно: 200 г морожених грибів, 2 столові ложки меду, 0,5 столової ложки горілки, середня цибулина, 4 столові ложки олії, по дрiбцi меленого ялівцю, чебрецю та материнки, за смаком сіль і перець. Щоб розморозити гриби з власної морозильної камери чи куплені, треба викласти їх у полумисок і витримати у холодильнику кілька годин. Найкраще підійдуть капелюшки, їхні краї слід надрізати ножем. Дві ложки меду розігріти, змішати з половиною ложки горілки. Змастити гриби цією сумішшю, а потім припорошити сумішшю приправ. Розігріти на сковорідці олію і підсмажити дрібно порізану цибулю, щоб трохи зм’якла, покласти гриби і смажити до цілковитої м’якості. Насамкінець посолити і поперчити. Подавати гриби як гарячу закуску після борщу.
Короп у вині. Потрібна рибина вагою з кілограм, 4 зубці часнику, склянка сухого вина, 5 столових ложок олії, за смаком сіль, перець, чебрець. Випатраний короп ретельно помити й обсушити, натерти зверху сіллю. Часник розтерти з сіллю і натерти цією сумішшю коропа всередині. Також зсередини рибу скропити олією й покласти у черево гілочку чебрецю (чи посипати сухим). Черевце стягнути дерев’яними шпажками. Духовку нагріти до 200 градусів. На дно дека влити ложку олії, покласти коропа, полити його 2 ложками олії й кількома ложками білого сухого вина. Запікати рибу 25—30 хвилин, часто поливаючи вином, але не перевертаючи.
Шматки судака, тушковані у цибулевому соку. Потрібно: кілограмова рибина, 5 цибулин, 3 столові ложки каперсів, 3 столові ложки зелених оливок без кісточок, 5 маринованих печериць, 4 столові ложки оливкової олії, 1,5 склянки білого напівсухого вина, цитрина, сіль, білий перець. Почищеного і вимитого судака натерти сіллю, легко скропити цитриновим соком і поставити на годину в холодильник. Потім витягнути і порізати шматками. Почистити 4 великi цибулини й потерти їх на дрібній терці. Через марлю витиснути з маси сік. Глибоку форму змастити олією, покласти шматки риби і залити соком цибулі. Тушкувати накритим на малому вогні 12 хвилин. Далі скропити оливковою олією, долити 100 мл вина і тушкувати ще 10 хвилин. М’яку рибу витягнути на зігрітий полумисок і тримати в теплі. До рідини, що залишилася на формі, додати каперси, порізані зелені оливки та тоненькі кружальця цитрини. Все разом підігріти, приправити, якщо треба, сіллю й білим меленим перцем. Насамкінець покласти порізані мариновані печериці. Гарячим соусом полити рибу.
Смачного!