Пісні страви Святвечора

03.01.2014

Книжка «Обряди і страви Святого вечора» львів’янок Ольги Вербенець та Віри Манько — просто знахідка для тих, хто хоче більше знати про традиції українського народу, і господинь, які збираються влаштувати правильне святкове застілля. Один із розділів видання — «Страви новітнього часу». Ось кілька пропозицій з нього до Святвечірнього столу.

Смажені лисички, опеньки або рижики у меду. Для приготування потрібно: 200 г морожених грибів, 2 столові ложки меду, 0,5 столової ложки горілки, середня цибулина, 4 столові ложки олії, по дрiбцi меленого ялівцю, чебрецю та материнки, за смаком сіль і перець. Щоб розморозити гриби з власної морозильної камери чи куплені, треба викласти їх у полумисок і витримати у холодильнику кілька годин. Найкраще підійдуть капелюшки, їхні краї слід надрізати ножем. Дві ложки меду розігріти, змішати з половиною ложки горілки. Змастити гриби цією сумішшю, а потім припорошити сумішшю приправ. Розігріти на сковорідці олію і підсмажити дрібно порізану цибулю, щоб трохи зм’якла, покласти гриби і смажити до цілковитої м’якості. Насамкінець посолити і поперчити. Подавати гриби як гарячу закуску після борщу.

Короп у вині. Потрібна рибина вагою з кілограм, 4 зубці часнику, склянка сухого вина, 5 столових ложок олії, за смаком сіль, перець, чебрець. Випатраний короп ретельно помити й обсушити, натерти зверху сіллю. Часник розтерти з сіллю і натерти цією сумішшю коропа всередині. Також зсередини рибу скропити олією й покласти у черево гілочку чебрецю (чи посипати сухим). Черевце стягнути дерев’яними шпажками. Духовку нагріти до 200 градусів. На дно дека влити ложку олії, покласти коропа, полити його 2 ложками олії й кількома ложками білого сухого вина. Запікати рибу 25—30 хвилин, часто поливаючи вином, але не перевертаючи.

Шматки судака, тушковані у цибулевому соку. Потрібно: кілограмова рибина, 5 цибулин, 3 столові ложки каперсів, 3 столові ложки зелених оливок без кісточок, 5 маринованих печериць, 4 столові ложки оливкової олії, 1,5 склянки білого напівсухого вина, цитрина, сіль, білий перець. Почищеного і вимитого судака натерти сіллю, легко скропити цитриновим соком і поставити на годину в холодильник. Потім витягнути і порізати шматками. Почистити 4 великi цибулини й потерти їх на дрібній терці. Через марлю витиснути з маси сік. Глибоку форму змастити олією, покласти шматки риби і залити соком цибулі. Тушкувати накритим на малому вогні 12 хвилин. Далі скропити оливковою олією, долити 100 мл вина і тушкувати ще 10 хвилин. М’яку рибу витягнути на зігрітий полумисок і тримати в теплі. До рідини, що залишилася на формі, додати каперси, порізані зелені оливки та тоненькі кружальця цитрини. Все разом підігріти, приправити, якщо треба, сіллю й білим меленим перцем. Насамкінець покласти порізані мариновані печериці. Гарячим соусом полити рибу.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>