Хоча до новорічного застілля залишився ще тиждень, господині і господарі меланхолійно перебирають рецепти, які можна реалізувати. Можливо, вам допоможе наш невеликий записничок.
Непогана закуска — рулет з індички. Для його приготування потрібно: яйце, 50 г фаршу індичого м’яса, вершки жирністю 12% — 100 мл, твердий сир — 250 г («Емменталь», «Російський» тощо), чайна ложка вершкового масла, по 2 столові ложки консервованої кукурудзи і нарізаної петрушки, велика цибулина, 0,25 склянки порізаних свіжих пряних трав чи столова ложка сухих, 4 столові ложки панірувальних сухарів. Замочити панірувальні сухарі у вершках і залишити на 10 хвилин. Цибулю очистити, дрібно нарізати. У сковороді нагріти вершкове масло і пасерувати цибулю до м’якості упродовж 5—6 хвилин. Змішати в мисці фарш з індички з цибулею, сухарями, яйцем, сіллю, перцем і подрібненою петрушкою. Потім на лист пергаменту викласти прямокутником половину підготовленого фаршу. Присипати тертим сиром і нарізаною зеленню. Викласти фарш, що залишився, і загорнути в рулет. Далі його туго загорнути в пергамент, перекласти на змащене олією деко і запекти у духовці при температурі 180° градусів (близько 40 хвилин).
Мінімум дій робитиме той, хто запікатиме курку в гірчиці. Потрібно: тушка птаха, двi чайнi ложки солі, пара столових — гірчиці, 3–4 розчавлені зубчики часнику, чайна ложка цукрової пудри. Вимиту й висушену паперовим рушником курку спочатку натираємо сіллю, потім часником, обмащуємо гірчицею, обсипаємо цукровою пудрою, кладемо у плівку для запікання, зав’язуємо і випікаємо у розігрітій до 190 градусів духовці не менше години. Якщо запікати у фользі, наприкінці процесу треба її розкрити, щоб «підзолотити» курку.
Для тих, хто не хоче морочитися навіть із натиранням, — курка на солі. Тушку треба вимити і висушити. Далі візьміть одну пачку крупної солі та висипте її у глибоке деко. (Чим більша курка, тим більше солі потрібно для її приготування). Покладіть курку на сіль і ставте в духовку. Правда–правда, додавати олію, майонез чи спеції не потрібно, — соляні пари замінять усе це. Готувати «ліниву» курку треба приблизно годину до появи хрусткої скоринки. До речі, так само на солі можна приготувати запечену рибу, тримати у духовці її варто 30—40 хвилин.
Як варіант фарширована курка. Клопітно, але всі гості будуть у захваті від вашого кулінарного шедевра. З курки середнього розміру акуратно зніміть шкіру (відкладіть її — вона нам ще знадобиться) та відокремте м’ясо від кісток. Останнє пропустіть через м’ясорубку разом iз великим шматком білого хліба, розмоченим у молоці, та однією великою цибулиною, додайте до цього фаршу 2 сирі яєчні жовтки та спеції на свій смак (до традиційних солі та перцю можна додати трави або куркуму, мускатний горіх). Готовий фарш ретельно перемішайте й акуратно наповніть ним курячу шкіру. Зашийте отвори грубими нитками і відправляйте курку у духовку. Запікайте до готовності десь протягом години, час від часу поливаючи олією.
Може, хочете традиційну курку з начинкою? Тоді спочатку приготуйте таку суміш: 2–3 столові ложки оливкової олії, ложка меду та трохи тертого часнику і, звичайно, улюблені спеції. Медово–часничною масою ретельно натріть курку повністю: зовні й зсередини і ставте в духовку хвилин на 40. Начинку додамо наприкінці смаження (тоді вона точно буде без запеченої сукровиці й не розвариться). Її можна зробити, наприклад, із кислої капусти, грибів, пасерованої цибулі та трав або зі звичайної гречаної каші з курячою печінкою чи з вареного рису з цибулею та морквою.
Яскраво виглядає на святковому столі свинина з ананасами. Для приготування потрібно: 800 г свинячої вирізки, банка консервованих ананасів (кружечками), 250 г твердого сиру, майонез, оливки, гірчиця, сіль, перець. М’ясо поріжте як на відбивні — шматочками товщиною близько 1 см і відбийте. Змажте кожен тонким шаром гірчиці, посоліть і поперчіть за смаком. Залиште замаринуватися на 1—2 години в холодильнику. Після цього викладіть свинину на деко, застелене папером для випічки. Шматки м’яса зверху змастіть нетовстим шаром майонезу. На кожен покладіть по кільцю ананаса. Присипте сиром, і посередині, де дірка ананасового кільця, покладіть по оливці (ефектніше виглядає чорна). Запікайте 30—40 хвилин при температурі 190—200 градусів (не пересушіть).