Ярмарок святкового настрою

20.12.2013
Ярмарок святкового настрою

«Різдвяний ярмарок» відкривали піснею. (з «Фейсбуку».)

У київському «Мистецькому арсеналі» вперше стартував святковий ярмарок «Різдвяний арсенал». Уже при вході відвідувачі потрапляють у передноворічну казку — повсюди ялинки, прикрашені змайстрованими народними умільцями янголятками і кульками, імбирно–медові пряники, гарячий шоколад, чарівні свічки, звучать різдвяні пісні і галасують невгамовні дітлахи.
«Мистецький арсенал», який за останні кілька років під керівництвом Наталі Заболотної зарекомендував себе як найбільший в Україні виставковий арт–простір, перейшов у розважально–торговельну площину для вишуканого споживача. Минулого березня «Арсенал» спробував попрацювати у новому форматі на «Мистецькі Масляні», куди були запрошені кращі українські хенд–мейкери, проводилися майстер–класи та уроки від майстрів вишивки, витинанки, розпису, ткацтва, батику, ліплення, малювання, арт–кулінарії, забавлялися на вечорницях і в лабораторії навіжених учених. Подібний сценарій організатори відтворили і цього разу напередодні зимових свят. Тож для тих, хто у пошуках вишуканих неординарних подарунків, новорічного настрою, гулянь, книжкових презентацій, концертів і зустрічей з людьми на хвилі свята, тоді «Різдвяний арсенал» саме те, що треба.

100 народних майстрів і одне арт–бюро

Ярмарок рясніє подарунками на всі кольори і смаки. Такими багатими різдвяними заходами можуть похвалитися хіба що європейські країни, як от Німеччина. В Україні до цього часу не вдавалося вийти на високий рівень ярмаркування. Звичайно, у різних містах, а особливо у Львові, на головних площах встановлюють різдвяні «хатинки», в яких продають пампушки, сердечка і глінтвейн. Та до грандіозного дійства, на яке претендує «Різдвяний ярмарок» в «Арсеналі», ніхто не дотягував. Перший млинець не вийшов глевким. Заклопотані люди, відчувши у повітрі запах смаколиків, відразу починали радіти як діти і залюбки бралися до забав.

Наталя Іщенко з дочкою Тетянкою відірвалися від плину буденності завдяки шоколаду. Під керівництвом кондитера Світлани гості «Арсеналу» зробили з розігрітого шоколаду різдвяну зірку і прикрасили її пластинками мигдалю, цукровими кульками та журавлиною. «Беремо звичайний чорний шоколад. У мікрохвильовій печі розігріваємо його до 45 градусів, охолоджуємо до 28 градусів і знову нагріваємо. Цей процес називається темперуванням. Таким шоколадом можна розписувати що завгодно. На ярмарці до 29 грудня я пропонуватиму власноруч зробити першу в житті шоколадну зірку», — пані Світлана рекомендує після її майстер–класу вдома всією родиною взятися за розпис шоколадом.

Інших гостей заманюють у свою ятку дівчата, які торгують скретч–картами світу. «Кращий подарунок туристу і мандрівнику. Карта повністю покрита золотистим шаром. Монеткою можна стерти ті міста і країни, які вже відвідали. Скретч–карти — це винахід українців, виготовляють їх лише у Києві. Таким подарунком можна вразити будь–кого з інших країн світу. Купуйте, не пожалкуєте», — рекламують дівчата великі настільні travel map.

Більш на професійному рівні народне мистецтво презентує єдиний у Києві художній салон «Мрії Марії». «У мене винятково твори українських художників ручної роботи», — підкреслює засновниця салону Марина Сенчило і радить придивитися до бубнівецьких свищиків Тетяни Шпак. «Вона майже остання майстриня, яка працює в Бубнівці Вінницької області. Колись цей край за масштабом керамічного промислу був, як Опішня. Тепер нема кому передати традицію. Це унікальні свищики. У них зберігся відвертий присмак автентики», — Марина прикладає до вуст свищика і починає щебетати.

В ятці «Мрії Марії» є ще багато цікавого, від чого важко відірватися. Зачаровують наївний живопис Івана Приходька, ікони Лева Скопа, живопис на склі Дзвінки Загайської, витинанки Людмили Проценко, лапаті дідухи на лапках Ірини Білай. Марина Сенчило каже, що їх можна ставити у домівках замість ялинок і прикрашати стрічками, писанками і підвісками. «Завтра мають підвести гутне скло, будуть у нас такі ж тарілки, які стали популярними після того, як їх замовив Ахметов», — радіє Марина. Вона з 2006 року бере активну участь у різних ярмарках. Каже, що зупинилася на «Мистецькому арсеналі», тому що тут вишукана публіка, не побачиш «туристів із біляшами і кульками з «Макдональдсу». «Їм не треба пояснювати, що таке ручна робота, традиції і в чому їх цінність, — розповідає Марина Сенчило — Для мене участь у «Різдвяному ярмарку» — це спроба показати світу роботи наших майстрів, що вони живі і творять».

Упродовж десяти днів ярмарку на стенді Марини проходитимуть майстер–класи з виготовлення текстильної ляльки, коників із ниток, символу 2014 року, витинанок, пташечок і вітражного розпису.

Серед сотні народних майстрів в Арсеналі є і одна галеристка, Маріанна Джулай, зі своїм мандруючим бюро Art & Wood. Вона досить органічно влилася в ярмарок зі своїми арт–об’єктами — стільцями, ширмами, скринями, які розписали українські відомі художники. «У нас є роботи Бориса Єгіазаряна, Нелі Ісупової, Олени Придувалої, Бориса Фірцака, Олексія Малиха, Давида Шарашідзе, Івана Семисюка, — каже кураторка. — Це відомі художники, у них ціни не змінюються, де б вони не виставлялися: від 50 гривень до кількох тисяч доларів».

Різдвяні історії зі знижками

«Різдвяний ярмарок» умовно поділений на чотири частини. У першій відвідувачів зустрічають народні умільці. Далі художники передають естафету видавцям, за ними велику залу віддали під концерти та забавлянки і в найтихішому куточку арсеналівського простору проходить перша благодійна виставка–аукціон «Подаруй дітям диво!».

У літературній частині велелюдно, наче на «Книжковому арсеналі». Люди зголодніли за добрим чтивом та ще й зі святковими знижками. Видавництво «Грані–Т» упродовж грудня пропонує знижки на 14% на весь асортимент. Інші видавці теж не пасуть задніх і продають книжки за заниженими цінами.

«Видавництво Старого Лева» спеціально до новорічних свят підготувало дві новинки — «Казки Різдва» Богдани Матіяш і «13 різдвяних історій» від Ірени Карпи, Сергія Жадана, Лариси Денисенко, Христі Венгринюк, Галини Вдовиченко, Андрія Бондаря, Софії Андрухович, Маріанни Кіяновської, Андрія Куркова, Оксани Луцишиної, Дзвінки Матіяш, Костянтина Москальця і Мар’яни Савки. Реальні і містичні історії, з гумором і сатирою, філософським осмисленням буття і трепетним світлом любові сьогодні о 18.00 презентуватимуть Карпа, Курков, Матіяш, Андрухович та інші письменники. 25 грудня о 17.00 свої казки, пронизані світлом і спокоєм від першої літери й до останньої, розповідатиме Богдана Матіяш.

Також в «Арсеналі ідей» розпочала роботу акустична майстерня казки «Велике вухо». Тут діти самі озвучують чарівні історії казкарки Дзвінки Матіяш. За допомогою різних знайомих предметів — папір і фольга, склянки, тарілки, глечики й тази, шишки й горіхи, що здатні дзижчати–фурчати–сюрчати — малі знаходять у звуках «як бджоли будують щільники, як тріпотять крильця метеликів у повітрі та тупотять лапки комах, що бігають по воді, як чистять дзьоби горобці і як ворушаться вуса в кота, котрий підкрадається до горобців».

Принеси книгу — отримай радість

Робити дива власноруч — концепція масштабного збору дитячих книг від «Фундації Дарини Жолдак». В одному із залів ярмарку діє «Храм Янгола», де організатори фундації, найближчі друзі галеристки Дарини Жолдак, яка молодою відійшла у кращі світи, збирають старі й нові книжечки для дітей різного віку. Сьогодні десятки спеціальних коробок пустують у «Храмі Янгола». Та фундація має намір упродовж ярмарку наповнити їх і безкоштовно передати у дитячі будинки, лікарні та інтернати у найвіддаленіші куточки України. Дівчата із фундації кажуть, що Дарина мріяла займатися благодійністю і збагачувати бібліотечки діток, від яких відмовилися батьки. На жаль, вона не встигла реалізувати свою мрію, тож її подруги заснували «Фундацію Дарини Жолдак» і реалізовують задуми галеристки.

Щодня фундація проводитиме майстер–класи з виготовлення янголів у вигляді ляльок–мотанок iз льону, соломи, кераміки, м’яких іграшок, оберегів із паперу, пряників, флористики у янгольсько–різдвяному стилі. Вартість будь–якого майстер–класу коштуватиме 50 гривень. Усі кошти, зібрані під час благодійних заходів, будуть витрачені на книги для дитячих закладів. У неділю на дітей чекає безкоштовний концерт, на якому співатимуть фольклорний театр «Дай Боже», гурт «Фолькнери», Росава, а також камерний склад New Era Orchestra.

ДОБРА СПРАВА

Творіння покинутих сердець

У Міжнародний день допомоги бідним, який відзначають 19 грудня, на «Різдвяному ярмарку» відкрили благодійну виставку творчих робіт дітей з інвалідністю «Подаруй дітям диво!». По один бік виставки представлено роботи дітей з інвалідністю та інвалідів, які перебувають в інтернатних установах соціального захисту населення, з іншого боку — фотографії, на яких зображені автори під час виготовлення своїх творів. Для цих людей творчість є однією з небагатьох можливостей самореалізуватися та відчути себе повноправними членами суспільства. Твори покинутих сердець справді вражають щирістю, любов’ю, професійністю і креативністю. Вони підуть iз молотка на аукціоні. Усі зібрані кошти направлять на відкриття центру денного перебування для дітей з інвалідністю. Це буде своєрідний «дитячий садочок», де діти з особливими потребами зможуть навчатися і проходити реабілітацію у денний час. Завдяки таким закладам усе більше дітей зможуть виховуватися у сім’ях, а не в інтернатах.