Курс ніхто не змінював

17.12.2013
Курс ніхто не змінював

Сергiй Арбузов (лiворуч) разом iз Штефаном Фюле активiзували зближення України та Європи.

Перший віце–прем’єр Сергій Арбузов заявив про продовження перемовин з Євросоюзом і категорично спростував чутки про вступ України до Митного союзу. А створення за ініціативою українського уряду, разом з єврокомісаром Штефаном Фюле, трьох робочих груп з урегулювання суперечливих питань на шляху до підписання Угоди про асоціацію з ЄС та створення зони вільної торгівлі є гарантією того, що курс нашої держави на євроінтеграцію незворотний.


Коментуючи на вихідних заяву Фюле про призупинення роботи з Україною, перший віце–прем’єр запевнив: перемовини продовжуються. Арбузов при цьому наголосив: інформацію про призупинення роботи з Україною у неділю заперечив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

«Сьогодні була не тільки заява Фюле, а й ще кілька заяв, — наголосив Сергій Арбузов. — Зокрема, Карл Більд сказав: угода з Україною — на столі». Що ж стосується категоричності єврокомісара, то український посадовець має тому пояснення. «У заяві Фюле була інформація, що Євросоюз вимагає гарантій, що Україна підпише цю угоду. І саме створення трьох робочих груп, які ми створили разом із паном Фюле під час нашої останньої зустрічі, і є гарантією того, що ми продовжуємо роботу і готуємося до підписання», — сказав перший віце–прем’єр–міністр України.

За його словами, українська делегація у Брюсселі обговорила низку важливих питань: економічних, енергетичних, торговельних, питань щодо співпраці з міжнародними організаціями. «І по кожній групі питань ми створили робочу групу, — уточнив Арбузов. — Сама робота свідчить про те, що для нас це дуже важливо і що ми йдемо до підписання Угоди. Президент України нещодавно також підтвердив, що ми рухаємося у напрямку підписання Угоди з Євросоюзом».

Представник Кабінету Міністрів також пояснив, чому під час перемовин з єврокомісаром не було озвучено конкретної суми, необхідної Україні як допомога з боку Євросоюзу. «Для чого ми створили робочі групи? Для того, аби обидві сторони розуміли можливість, і, працюючи разом, зрозуміли, яка саме допомога потрібна Україні — як безповоротна чи у вигляді кредиту. А також прийшли до спільної думки, яка саме сума нам потрібна, — пояснив Арбузов. — Все це вирішиться під час обговорення. Саме для цього ми й поїхали до Брюсселя. І невдовзі ми приїдемо ще раз. І ми вийдемо на цю суму, вийдемо разом. Ми привезли сюди показники нашої економіки, торговельного балансу з нашими партнерами. І зараз ми вирішуємо, що саме треба Україні».

Сергій Арбузов також відповів на питання про можливість відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. За його словами, український уряд обговорив зi Штефаном Фюле питання про сприяння Європи у наданні нового траншу. «Перемовини з МВФ дуже важливі для України, і ми домовилися з паном Фюлле відпрацювати це питання, — сказав Арбузов. — Ми залучатимемо європейських фахівців для того, аби якнайшвидше з’ясувати деталі щодо кожної позиції».

Окрім цього, перший віце–прем’єр спростував інформацію, що сьогодні у Москві українська делегація підпише документи, які зобов’яжуть нас вступити до Митного союзу. «Я хочу запевнити: документи, які підпишуть у Москві, будуть спрямовані на посилення економічної безпеки нашої держави, на відновлення торговельних зв’язків із нашими партнерами», — сказав Сергій Арбузов. Він озвучив кілька документів, які готуються до ухвалення: «Дорожня карта» про скасування торговельних обмежень на 2014—2015 роки, угода про відновлення випуску літаків Ан–124, меморандум про активізацію спільних проектів у галузі суднобудування, угода про ядерну енергетичну безпеку, протокол між урядами про постачання товарів і кооперацію на два наступні роки тощо.

«Жодна з цих угод не означатиме вступу нашої держави до Митного союзу, — сказав Арбузов. — Я вважаю, що перемовини у Москві нас економічно підсилять. І всі документи, які будуть підписані, будуть направлені тільки лише на підтримку нашої економіки і відновлення торговельного балансу».