Гривня протестів не боїться

17.12.2013

Економіка, звичайно, любить політичну тишу, але нинішні події у державі не загрожують нормальному функціонуванню нашої промисловості та фінансово–кредитного сектору. Таку думку нещодавно висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Окрім негативного інформаційного фону, серйозного впливу на економіку політичні акції не мають, — сказав аналітик. — Хоча саме цій темі приділяється надто багато уваги».

За словами експерта, українці продовжують активно цікавитися розміщенням депозитів у банках, тому що фінансові установи пропонують вигідні умови, а економіка працює, як і раніше. «Політика політикою, але мені здається, що ми надто багато говоримо про вплив Євромайдану, — сказав Охріменко. — А між тим порти як працювали, так і працюють, заводи як плавили метал, так і продовжують це робити, у магазинах люди як купували товари, так і купують. Економіка працює, як і працювала, незважаючи на політичні катаклізми».

Як стверджують економісти, створення ажіотажу навколо буцімто нестабільності гривні — справа рук спекулянтів. І Національний банк вживає адекватних заходів для контролю курсу національної валюти. Спроби нечистих на руку ділків розхитати валютний ринок провалилися. «Ті, хто піддалися паніці й купували долар по спекулятивних цінах, — втратили», — резюмував Охріменко. Очікуване скорочення золотовалютних запасів з 20,6 до 18,8 млрд. доларів у листопаді не є критичним. Саме так вважає директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. І навіть за умови розвитку найгіршого для економіки країни сценарію резервів у Національного банку вистачить для вдоволення першочергових потреб ще на 2—2,5 року. Таку думку озвучив доктор економічних наук, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Випадки ж, коли деякі банки — «Приватбанк» та низка інших — запроваджували обмеження на продаж готівкових доларів, анітрохи не можуть вважати системними. Представники «Привату» вже запевнили, що мали місце всього лише труднощі технічного характеру, викликані нормами безпеки і блокуванням під’їздів до відділень.

Вітчизняна ж банківська система, незважаючи на політичну напругу, здатна забезпечити стабільну роботу фінансово–кредитного ринку, а також гарантувати збереження вкладів. Про це, зокрема, сказано у заяві Незалежної асоціації банків України. Водночас Національний банк України почав застосовувати санкції до тих фінустанов, які він підозрює у розхитуванні курсу гривні.