«Мумiй Троль»: плавання на іншому «кораблі»

13.12.2013
«Мумiй Троль»: плавання на іншому «кораблі»

Ілля Лагутенко: перезавантаження. (з сайта bigpicture.ru.)

13 грудня в Петербурзі улюблена багатьма російська група «Мумiй Троль» відіграє свій останній прощальний концерт у «класичному» вигляді. Під час гастрольного турне на підтримку нового альбому «SOS Матросу», який проходив по всій Росії та Україні, лідер гурту Ілля Лагутенко вирішив розпустити рок–ансамбль iз 16–річною історією «Мумiй Троль» і продовжити плавання по музичному океану «на іншому кораблі».

«Мені здається, що на даний момент відбулося багато змін у музичному середовищі — як музика виробляється, які є взаємини у глядача, слухача й артиста на сцені. Є певні технології, які не те що не можна ігнорувати — просто хочеться втілити їх у життя. Тримати себе особисто і групу «Мумiй Троль» у рамках такого класичного рок–ансамблю мені мало», — заявив Лагутенко в одному з інтерв’ю. За словами спiвака, йому просто хочеться перейти на наступний рівень. Та шанувальники «Мумiй Троля» можуть утриматися від ноток суму. «Мумiй Троль» подітися нікуди не зможе», — наголосив Лагутенко перед виступом у Москві.

«Те, що він (гурт) був, є і буде — це факт, який говорить сам за себе», — пояснив соліст. Коли він придумував «Мумiй Троль», то хотів «умовно вийти за рамки того шкільного вокально–інструментального ансамблю», який йому в той час міг бути доступний. «Так і зараз, напевно, мені просто хочеться перейти на наступний рівень. А яким він буде, чесно кажучи, я не знаю. Але знаю, що просто потрібно йти вперед», — зізнався Лагутенко.

Лагутенко відзначив, що «Мумiй Троль» продовжить давати концерти і записувати альбоми. Повіримо на слово, бо не хотілося б, щоб один із кращих російських гуртів канув у Лету, а їхні пісні з 12 записаних альбомів («Морская» (1997), «Икра» (1997), «Шамора» (1998), «Точно ртуть алоэ», «Меамуры» (2002), «Похитители книг» (2004), «Слияние и Поглощение» (2005), «Амба» (2007), «8» (2008), «Редкие земли» (2010), Vladivostok (2012), «SOS матросу» (2013) звучали лише у виконанні вуличних музикантів у переходах і у фільмах. «Мумiй троль» повністю спродюсував саундтрек для музично–романтичного фільму «Викрадачі книг», після чого випустив однойменний альбом. Також гурт склав кілька пісень для художніх фільмів, зокрема i для російського блокбастера «Нічна варта», де Ілля Лагутенко зіграв роль вампіра. У 2004–му було записано саундтрек до повнометражного мультиплікаційного фільму «Незнайко і Баррабасс».

ЦІКАВІ ФАКТИ

У 2012 році «Мумiй троль» у повному складі вирушив у навколосвітнє плавання на барці «Сєдов», яку вважають найбільшим вітрильним судном у світі. Упродовж 14 місяців під час плавання музиканти записували альбом «SOS матросу», давали концерти, працювали матросами і почали зйомки художньо–документальної музичної драми–комедії Whatever 1 o’clock про пригоди музикантів молодої рок–групи з маленького портового міста. До речі, музиканти «Мумiй троль», як і герої задуманого фільму, почали творити у приморському Владивостоку. Лагутенко пообіцяв: незважаючи на розпуск гурту, дружній колектив продовжить працювати над фільмом Whatever 1 o’clock.