Гроші у стані спокою

12.12.2013
Гроші у стані спокою

Майбутнє української гривні нині перебуває у руках Національного банку. (з сайта segodnya.ua.)

Незважаючи на нестабільну політичну ситуацію у державі, українці все ж не розчарувалися у своїй банківській системі. Понад це, довіра до національної валюти є вищою, ніж до американського долара чи євро. Таку статистику оприлюднив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

«Стабільний курс — наша політика!»

«Депозити у валюті зростають повільніше, ніж депозити у гривні. Збільшення депозитів нині становить понад шiсть десятків мільярдів. Відтоку депозитів не зафіксовано», — сказав експерт. За його словами, інтерес українців знижується не тільки до валютних вкладів, а й до купівлі готівкової валюти. Про це, на думку керівника групи радників голови НБУ, свідчать значно нижчі — вдвічі й утричі — обсяги відтоку готівкової валюти із банківської системи, ніж це було роком раніше.

Литвицький відзначив: зростанню вкладів у національній валюті та зниження попиту на долар сприяла багатолітня курсова стабільність, а також послідовна політика регулятора, яка дозволяє пом’якшувати коливання, спричинені політичною чи економічною кон’юнктурою. «Загострення міжнародної ситуації сьогодні не менше, ніж спостерігалося у 2008 році, є політичний тиск, але чому тоді ми не бачимо такого спаду? Населення довіряє центробанку, тому що в людей була змога випробувати його на міцність, на гармонію між словом і ділом», — відповів на власне риторичне питання представник НБУ.

За його словами, нині нічого не загрожує й національній валюті. Адже у регулятора є достатній інструментарій для збереження стабільності гривні і закликав українців тверезо оцінювати ситуацію, не піддаючись при цьому на інформаційні провокації. «Я не раз казав: вірте Національному банку! Якщо ми кажемо, що стабільний курс гривні — це всерйоз і надовго, то це наша політика. Менше слухайте тих, хто заробляє на цьому політичні дивіденди, а більше довіряйте професіоналам», — сказав Валерій Литвицький.

Представник Національного банку також наголосив, що сьогодні Україна володіє достатніми валютними резервами для обслуговування своїх зовнішніх зобов’язань. А відмітка у 18,8 млрд. доларів — зовсім не критична, як заявляють деякі експерти. «Валютні резерви НБУ у нинішньому році значно менше формувалися за рахунок зовнішніх позичок, ніж це було у попередні роки. У нас є значно більше, ніж 18 млрд. доларів. Цього цілком достатньо, аби виконати всі наші зовнішні зобов’язання у найближчий час. А у нинішньому році всі свої зовнішні зобов’язання ми вже виконали. Тому не слухайте тих, хто каже, нібито 18,8 млрд. доларів — це критична ситуація», — заявив Литвицький. Він відзначив: раніше Україна мала резерви на рівні 32 млрд. доларів, але понад половину з цієї суми було сформовано за рахунок позичених коштів. Нині ж формуються чисті резерви, без позичених грошей.

Експорт зростає — баланс поліпшується

Незалежні експерти поділяють позицію Нацбанку та уряду. Залишків коштів на коррахунках у НБУ — станом на 10 грудня 2013 року становили 22,2 млрд. гривень — цілком достатньо для безперебійної роботи банківської системи держави. Всі платежі виконуються своєчасно, банківська система володіє достатнім запасом ліквідності і платоспроможності. При цьому прибуток банківської системи за десять місяців нинішнього року становить 2,1 млрд. гривень. Депозитні вклади у вітчизняних банках за одинадцять місяців нинішнього року зросли на 19%, або на 68 млрд. гривень.

До цього ж, усі десять місяців нинішнього року платіжний баланс був позитивним: плюс 1,1 млрд. доларів. Оптимізм викликають і кілька тенденцій, які ми можемо спостерігати сьогодні. Насамперед збільшення обсягів експорту товарів з України. У жовтні експорт зріс до 5,7 млрд. доларів — у порівнянні з 5,3 млрд. доларів у вересні. Статистика зафіксувала також суттєве зниження імпорту до нашої держави. Також спостерігається профіцит по рахунку операцій із капіталом і фінансових операцій, який у жовтні становив 1,4 млрд. доларів. При цьому з початку року позитивне сальдо рахунку операцій з капіталом і фінансових операцій становило 13,4 млрд. доларів.

Ці позитивні тенденції відбуваються на тлі відсутності проблем із готівковою іноземною валютою, тож НБУ не планує запроваджувати жодних обмежень на грошово–кредитному і валютному ринках. Утім у випадку необхідності регулятор готовий збільшити свою участь на всіх сегментах ринку — для збереження рівноваги і нівелювання ризиків.