Щоб спекти прісний пиріг із яблуками, для тіста потрібно 2 склянки борошна, 0,5 чайної ложки соди, 7–8 столових ложок води, 0,5 склянки олії, сіль, 2–3 столові ложки цукру; для начинки — лише кілька яблук і трохи цукру та кориці. Спочатку треба замісити прісне тісто на олії та соді з цукром. Розкачувати разів 3–4, перемащуючи олією, щоб вийшло тісто на зразок листкового. Потім тонко розкачати й акуратно перенести на качалці у попередньо щедро змащене олією деко, сформувати бортики із товстим краєм. Викласти дрібно порізані яблука, пересипані цукром і корицею. Щоб було красиво й уже готовий пиріг не розпадався при нарізанні, зверху його можна прикрасити «сіточкою» з качалок тіста. Красиво виглядатимуть невеликого розміру порційні «кошики» з яблуками, для яких підійдуть формочки невеликого діаметру. Випічка з них не потребуватиме додаткового «скріплення».
Мафіни з яблуками нашвидкуруч можна спекти за таким рецептом. Потрібно: 2 яйця, 75 г цукру, 90 г маргарину або вершкового масла, 100 г борошна, 1,5 чайної ложки розпушувача для тіста, дрібка кориці, ванілін на кінчику ножа, 2 яблука, цукрова пудра. Від білків відділяємо жовтки і перемішуємо останні з цукром і розм’якшеним маргарином чи маслом. Додаємо розпушувач, борошно, ванілін, корицю. Білки збиваємо з дрібкою солі до стійкої піни. Потім акуратно вводимо білки до маси з жовтками, перемішуючи обережними рухами зверху вниз. Одне яблуко очищаємо від шкірки, ріжемо кубиками і додаємо в тісто. Розкладаємо тісто у змащені формочки. Друге яблуко ріжемо навпіл і нарізаємо тоненькими півмісяцями. Прикрашаємо ними мафіни зверху. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 20 хвилин. Готові мафіни посипаємо цукровою пудрою.
Яблучний пиріг можна спекти за іншим рецептом. Для тіста потрібно: 150 г масла, півсклянки сметани, пів чайної ложки соди, погашеної оцтом, 1,5 склянки борошна. Для заливки начинки: 2 яйця, 1,5 склянки сметани, склянка цукру, ванілін на кінчику ножа, 2 столові ложки борошна, 3 великі яблука з кислинкою. Масло слід дістати з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м’яким. Змішати його зі сметаною, додати погашену соду. Поступово всипати просіяне борошно і замісити тісто середньої густини: не рідке і не надто круте, придатне для того, щоб його розплескати у формі. (Борошна може знадобитися трохи більше чи менше. До речі, розтоплене масло бере його більше, ніж просто розм’якшене. Щоб не додавати багато борошна, тісто на нетривалий час можна поставити у холодильник). Яблука чистимо і ріжемо на часточки–півмісяці чи просто кубиками. Тісто викладаємо у бажано роз’ємну форму, витягуючи бортики. Зверху викладаємо яблука і заливаємо їх присмаченою ваніліном сумішшю зі збитих яєць, сметани, цукру і 2 ложок борошна. Випікаємо 40–45 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці. Виймаємо з форми, коли пиріг трохи охолоне.