Завиванці–«віночки»

20.11.2013
Завиванці–«віночки»

Сирний «вінок» iз маковою начинкою. (Ніни РУДЬКО.)

Сир і мак — для багатьох два найулюбленіші продукти. Разом вони у запашній випічці — суцільна насолода. Спробуйте сирний «вінок» з маковою начинкою, радить львів’янка Ніна Рудько. Для тіста потрібно 150 г сиру, 50 мл олії, 50 мл сметани, яйце, 3 склянки борошна, пакетик ванільного цукру , 3 склянки борошна, четвертина чайної ложки соди, дрібка солі і 70 г цукру. Розтерти сир, яйце, цукор, олію і сметану. Додати соду, борошно і ваніль, замісити еластичне тісто. Поки воно вистоюється — готуємо начинку. Мак запарити (на півгодини), а потiм розтерти з цукром (півсклянки) і апельсиновою цедрою (чайна ложка). Тісто розкачати прямокутником товщиною приблизно 5 мм, зверху викласти макову начинку, загорнути і скрутити рулетом. Покласти у круглу форму віночком, краї защіпати. Змастити жовтком і присипати маком. Випікати «віночок» у духовці 35—40 хвилин при температурі 190 градусів.

Ще один варіант смачної бездріжджової випічки — завиванець із прісного тіста з гарбузовою начинкою (можна з яблуками). Із 250 г борошна, яйця, дрібки солі, 100 мл теплої води й столової ложки оливкової олії замісити тісто, щоб не чіплялося до рук. Розділити його на дві частини і виплескати з них два коржики. На один влити чайну ложку оливкової олії, накрити другим і добре вимішати. Дати постояти хвилин 20, накривши зверху глибокою мискою. А далі розкачати на рушнику якнайтонше, змастити його розтопленим маслом, присипати сухарями і розкласти начинку.

Для начинки натерти на крупній тертці приблизно дві склянки гарбуза, присипати його цукром (півсклянки) і, коли гарбуз пустить сік, злегка відтиснути його, щоб не витікав при запіканні. Присипати корицею (половину чайної ложки) і додати півсклянки різаних грецьких горіхів або грамів 300 домашнього сиру. Викласти на тісто, згорнути рулетиком. Змастити яйцем і випікати хвилин 40. Гарячим присипати цукровою пудрою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>