Тепло солодкого пирога

20.11.2013
Тепло солодкого пирога

Пироги з чаєм зігріють і звеселять. (з сайта ipravda.sk.)

Коли на вулиці проймає холодний вітер, хочеться швидко забігти у тепле приміщення і заварити чай. І смакувати гарячим напоєм обов’язково з чимось смачним: печивом, пирогом чи цукерками.

З грушами

Із свіжих фруктів для начинки домашніх пирогів у кожної господині знайдуться яблука або груші. Вони у випічці — це смачно і корисно. Щоб спекти пиріг з грушами під безе у великій формі (діаметром 28 см), для тіста потрібно 200 г масла чи маргарину, 100—200 мл цукру, 4 яєчні жовтки, 700—800 г борошна, 2 чайні ложки розпушувача тіста. Для безе: 4 яєчні білки, 100 мл цукру. Для начинки: 2—4 груші, пiвчайної ложки кориці. Найперше: білки відокремлюємо від жовтків. Розм’якшене вершкове масло чи маргарин розтираємо з цукром, додаємо жовтки, розпушувач (можна ще крапнути 0,5 мл ароматизатора «Дюшес»), борошно — і замішуємо тісто. (За консистенцією воно має бути еластичним, нагадувати м’який пластилін). Далі слід його помістити у пакет і покласти у холодильник. Через 30 хвилин вийняти й акуратно викласти на деко: розрівняти по дну і стінках, формуючи бортики.

Груші треба помити, вирізати серцевину і порізати кубиками чи півкільцями. Викласти на тісто. Посипати корицею. Швиденько збити білки у круту піну, поступово додаючи цукор. Викласти на начинку, розрівняти ложкою і зробити «доріжки» виделкою. Випікати при 180–190 градусах приблизно 30–40 хвилин, готовність перевіряти дерев’яною паличкою. До речі, якщо готовий пиріг — цілеспрямовано чи випадково — залишити у духовці на кілька годин, тоді на його поверхні з’явиться «роса».

Якщо ви маєте меншу форму для випікання, діаметром 24—26 см, відразу подаємо зменшені пропорції потрібних інгредієнтів. Потрібно брати для тіста 150 г вершкового масла або маргарину, 100 мл цукру, 3 яйця, 500 мл борошна, чайну ложку розпушувача.

Ще один вишуканий пиріг — сирний із грушами у кокосовій глазурі. Для приготування тіста потрібно: масло вершкове, цукор і крохмаль картопляний — по 50 г, 2 яйця, 150 г вершкового сиру, 100 г борошна, чайна ложка розпушувача для тіста, 4 груші. Для глазурі: масло вершкове — 100 г, цукор — 150 г, молоко — 3 столові ложки, кокосова стружка — 80 г. Спочатку треба масло розтерти з цукром. По одному додати яйця, збити. Додати сир. Борошно змішати з крохмалем, сіллю, розпушувачем, просіяти і додати в масу. Все добре перемішати. Тісто має вийти липке. Викладати слід за допомогою ложки, форму (діаметром 21 см) попередньо треба заслати пекарським папером, бортики змастити маслом та притрусити борошном. Груші почистити від шкірки і серцевини, порізати, викласти на тісто. Потім швидко зготувати глазур: масло, цукор і молоко поставити на вогонь і, помішуючи, чекати, допоки повністю не розчиниться цукор. Додати кокосову стружку і довести до кипіння — повинна вийти солодка густа маса, яку слід вилити зверху на груші. Наостанок треба поставити форму у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 40 хвилин. (Замість груш у цей пиріг можна покласти розморожені чи консервовані вишні або ананаси — виходить так само неймовірно смачно!)

З яблуками по–польськи

Якщо ви готові присвятити приготуванню пирога немало часу — отримаєте насолоду від «Небесних ласощів». Цей польський пляцок складатиметься з 4 шарів: два пісочні коржі, перекладені ароматною і соковитою яблучною галяреткою та товстим шаром дуже смачного горіхового крему. Завершує всю цю смакоту глазур iз гіркого шоколаду. Для приготування яблучної маси потрібно: кiлограм почищених яблук, 0,5 склянки цукру, 2 упаковки лимонного желе. Для тіста: борошно пшеничне — 300 г, маргарин вершковий — 200 г, жовтки яєчні — 2, цукрова пудра — 80 г, сметана — 2, столові ложки, розпушувач — чайна ложка. Для горіхової маси: горіхи волоські — 200 г, вершки — 0,75 склянки, масло вершкове — 300 г, яйця курячі — 2, цукор — 0,75 склянки, коньяк­ — столова ложка. Для шоколадної глазурі: шоколад гіркий — 200 г, олія рослинна — 3 столові ложки.

Спочатку готуємо тісто. Борошно треба сполучити з розпушувачем, порізаним маргарином і цукровою пудрою. Розтерти руками до утворення крихти. Додати жовтки, сметану. Замісити тісто і поставити його у холодильник на 30 хвилин. Потім розділити тісто на 2 рівні частини. Викласти у форму розміром 25х25 см, застелену кулінарним папером. Випікати приблизно 20—25 хвилин при 180 градусах до легкого зарум’янювання країв.

Поки печеться борошняна основа — треба швидко зготувати яблучну масу, бо її гарячою треба встигнути викласти на корж, який тільки–но виймемо з духовки. Яблука чистимо і тремо на крупну тертку, додаємо цукор і варимо, помішуючи, 15 хвилин. Додаємо желе і ретельно перемішуємо (на вогні) до повного розчинення желе (доводити до кипіння не потрібно). Викладаємо гарячу яблучну масу на спечений корж товстим шаром. Охолоджуємо спочатку в кімнаті, а коли повністю вистигне — ставимо на годину у холодильник.

Тим часом печемо другий корж і готуємо горіховий крем. Горіхи змолоти. Додати вершки. Яйця збити з цукром і додати до горіхової маси. Довести все до кипіння, помішуючи, і варити 3–4 хвилини на маленькому вогні. Остудити. Масло збити на пухку масу. Потім по столовій ложці додавати холодну горіхову масу, збиваючи. У кінці додати коньяк. На вистиглу яблучну масу викласти горіховий крем. Накрити зверху другим пісочним коржем. Насамкінець покрити пиріг шоколадним шаром. Для приготування глазурі гіркий шоколад спочатку треба поламати. Поєднати з олією і нагрівати на маленькому вогні до того моменту, поки шоколад розтопиться ( кип’ятити не потрібно). Нанести. Готовий пиріг треба поставити у холодильник мінімум на добу, а ще краще — на дві (якщо витримаєте). На стіл «Небесні ласощі» подають порційно порізаними на квадратні шматочки.

По–італійськи з горіхами

Якщо ви любите горіхи, готуйте італійські кантуччі з мигдалем. Вам знадобиться: 500 г борошна, 200 г цукру, чайна ложка натертої апельсинової шкірки, дещиця солі, чайна ложка розпушувача тіста, 3 яйця, 100 г маргарину, 50 г гіркого шоколаду, 100 г почищеного мигдалю (можна взяти волоські горіхи). Спочатку змішуємо борошно, цукор, апельсинову цедру, сіль і розпушувач. Додати яйця, маргарин, 3 столові ложки холодної води і швидко замісити тісто. Порубати ножем шоколад і разом iз мигдалем вмішати його руками у тісто. Потім треба сформувати 5 «ковбасок» діаметром 2–3 см. Викласти на деко і випікати приблизно 30 хвилин при температурі 175 градусів. Коли виймете з духовки, через кілька хвилин поріжте «ковбаски» на печива товщиною близько 1 см. Поверніть їх знову на деко і випікайте ще 12—15 хвилин при температурі 200 градусів.

Корисні домашні цукерки можна зробити із вершкового сиру. Для цього потрібно: стручок ванілі (чи пiвчайної ложки порошку), апельсин, 250 г сухої журавлини, 125 г маргарину чи масла, 220 г цукру, дещиця солі, 4 яйця, кілограм знежиреного вершкового сиру, пакетик порошку для ванільного пудингу, 2 чайні ложки розпушувача тіста, 5 столових ложок манної крупи.

Стручок ванілі треба розрізати подовж навпіл і вийняти серцевину. Апельсин промити гарячою водою, висушити і натерти шкірку. Потім вичавити з помаранча сік, підігріти і замочити у ньому журавлину (як варіант — родзинки). Далі збийте маргарин, цукор, ваніль, апельсинову цедру і сіль, потім вмішайте яйця. Продовжуючи перемішувати масу, додавайте поступово сир, порошок для пудингу, розпушувач, манку і насамкінець — журавлину з соком. Покладіть тісто на викладене пергаментним папером деко і випікайте у духовці 25 хвилин при температурі 180 градусів, а потім приблизно стільки ж при температурі 150 градусів. Охолоджуватися пласт залиште у духовці, а потім поріжте на маленькі прямокутники–цукерки.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>