Залишилися із Салом

13.11.2013

Учора зранку під стінами Львівської обласної ради стояв пікет під прапорами ВО «Свобода», «Батьківщини» та «УДАРу», а молоді активісти однієї з громадських організацій влаштували флеш–моб. Його суть полягала в тому, що молоді люди тримали плакати з короткою біографією новопризначеного «губернатора» Олега Сала: «2004 — репресії проти студентів. 2005 — проти Сала порушено дві кримінальні справи та оголошено в міжнародний розшук. 2006 — балотувався від Блоку Вітренко «Народна опозиція. 2012 — фасильфікація виборів на Миколаївщині». Пікетники підняли плакат: «Не все те добре, що Салом зветься». Саме такий напис з’явився вночі з 6–го на 7 листопада на асфальті перед обласною радою.

Нагадаємо, Президент Янукович призначив одіозного Сала обласним головою Львівщини наприкінці жовтня, і лише вчора питання висловлення йому недовіри стояло першим у порядку денному облради, де більшість мають націоналісти.

Сам «винуватець події» сесію зігнорував. На ній були присутні та виступали одразу кілька народних депутатів. Роман Ілик, очільник обласної «Батьківщини», переконував депутатів проголосувати «за» відставку. «Ми чітко говоримо «ні» ставленику Януковича Салу тут на Львівщині, — сказав нардеп. — Ми чітко заявляємо «так» відставці Сала з посади очільника Львівської обласної адміністрації».

Підтримали цю думку й народний депутат від «УДАРу» Ярослав Гінка та Ірина Сех зі «Свободи». «Вважаю призначення міліціянта Олега Сала на посаду голови ОДА Львівщини системним та прогнозованим кроком режиму Януковича—Азарова, режиму, який будує поліцейську державу та готується до фальсифікації ви­борів», — сказала пані Сех, нагадавши, що Олег Сало — не перший «губернатор», якому депутати Львівщини висловлюють недовіру, але в кожному з цих випадків бракувало голосів, аби відправити керівника облдержадміністрації у відставку. До слова, з усіх голів ОДА недовіри не удостоївся лише Віктор Шемчук — але, як жартують у Львові, «просто не встиг».

Олега Сала як «губернатора» захищали депутати від Партії регіонів та «підприємці і промисловці». Михайло Дюдзь із фракції ПП висловив думку, що за тиждень роботи Сала казначейство почало виплачувати зарплату працівникам університету та іншим навчальним установам, тож, на його думку, варто було почекати та дати новому керівникові попрацювати.

Голосування проводилося таємно. При цьому майже всі «свободівці» — по суті, «більшовики» в облраді, — демонстрували свої заповнені бюлетені навіть журналістам. Загалом зі 116 депутатів облради участь у голосуванні взяла 81 особа. Три бюлетені визнали недійсними, 72 — «за», 5 — «проти», 1 — утримався. Для того, аби відправити «губернатора» у відставку, слід було набрати 78 голосів. А так — висловлена недовіра не має юридичної сили. Після оголошення результатів у залі запанувала неприємна тиша та оголосили перерву на годину...