Корінь стрункої фігури

06.11.2013
Корінь стрункої фігури

Селера, як екзотичні ананас і грейпфрут, має «негативну» калорійність.

Нашарування на себе верхнього одягу в осінню пору дає змогу і чоловікам, і жінкам менш прискіпливо дивитися на свою фігуру. І тому в багатьох поволі починають з’являтися зайві спочатку грами, а потім і кілограми. Особливо цьому сприяє калорійний «другий хліб» українців — картопля — і любов до хлібобулочних виробів. Утiм усі знають, що зайва вага шкідлива, у першу чергу, для здоров’я. Тому спробуємо переорієнтуватися на доступне і малокалорійне харчування стравами з коренем селери.

Та, що спалює калорії

Селеру шанували ще у Давній Греції — за здатність омолоджувати і привертати увагу протилежної статі. Гіппократ вважав цю рослину ліками від усіх хвороб. З хімічної точки зору, селера — це кладезь надзвичайно корисних для людського організму речовин: є калій, кальцій, цинк, магній, фосфор, залізо. Учені довели, що селера активно регулює обмін речовин, нормалізує гормональний фон, а також виводить з організму шлаки і зайву рідину. Селера, як, наприклад, екзотичні грейпфрут й ананас, має так звану «негативну» калорійність. Це означає, що коли ви з’їдаєте шматочки селери, то калорії не накопичуються, а навпаки — спалюються.

Корінь можна відварити, підсмажити, запекти. Селера гармонійно поєднується з іншими продуктами, тому її використовують у салатах як гарнір до м’яса або риби, а також у поєднанні з грибами.

Отже, якщо ви хочете схуднути або просто підтримувати у гарній формі свій організм, покращити свою працездатність, а ще заспокоїти нерви і поліпшити сон, діставайте коренеплоди селери. Корисним перекусом можуть бути просто їх тонко порізані півкільця: як самодостатні «чипси» або зі шматочком шинки чи курячої відбивної. Якщо вам не смакує сира селера — до її відчутного запаху і смаку дійсно треба звикнути, — зробіть собі нашвидкуруч півкільця у паніровці. Корінь почистіть і поріжте, занурте у збите яйце з житнім борошном (1–2 столові ложки), приправлене за смаком сіллю і чорним меленим перцем, а потім швидко підсмажте на добре розігрітій сковорідці з олією. Підсмажити селеру можна і в інший спосіб: нарізати соломкою і зготувати з неї щось на зразок картоплі фрі. Подавати гарячою як самостійну страву або як гарнір до м’яса.

Щоб зготувати селерно–картопляне пюре, візьміть великий корінь селери, 2–3 бульби, очистіть, помийте. Селеру наріжте товстими шматочками, покладіть у киплячу підсолену воду. Через 20 хвилин додайте картоплю, розрізану на 4 частини, нехай покипить до готовності обох інгредієнтів. Насамкінець процідіть, розімніть у пюре, додайте збиті вершки або просто олію чи вершкове масло, сіль і перець за смаком.

Поєднуємо з горіхом і молоком

У звичайних супах корінь селери варто поєднувати з нейтральними за смаком капустами (білокачанною, цвітною, броколі), помідорами, морквою, цибулею, квасолею, кукурудзою, рисом, пшоном чи гречкою. Якщо бажаєте досягти ефекту для моделювання стрункої фігури, краще не додавати картоплю, хоча вона також є ідеальною компанією для коренеплода — спалювача калорій.

Якщо хочете незвичайну першу страву, готуйте суп iз селери з молоком. Два невеликих корені селери промийте, подрібніть, покладіть у каструлю з товстим дном, додайте 20–40 г вершкового масла, трохи солі, пасеруйте 2–3 хвилини. Потім додайте спочатку півкільця цибулини, а потім нарiзану соломкою морквину і припустіть усе на слабкому вогні до м’якості. Влийте 4–5 склянок окропу і доведіть до готовності. Перед тим як зняти суп iз вогню, влийте півтори склянки молока і заправте двома жовтками. (Ще один варіант заправки — 1–1,5 склянки кислого молока). Якщо потрібно, за смаком додайте сіль і чорний мелений перець (або куркуму чи мелений мускатний горіх). Зверху притрусіть петрушкою.

Один iз варіантів супу з селери для схуднення такий. Потрібно: невелика картоплина, середні морквина і корінь селери, 2 зубчики часнику і ядро волоського горіха. Спочатку треба потерти на крупній тертці моркву, дрібно порізати корінь селери і спасерувати все на олії. У киплячу воду покласти дрібно нарізану картоплю, через 5 хвилин додати спасеровані інгредієнти, трохи посолити, довести до кипіння і вимкнути. Заздалегідь потрібно розтерти горіх iз часником і заправити цією сумішшю суп. За смаком додати подрібнену зелень або сушені петрушку або крiп.

Дуже доречні у меню тих, хто хоче дотримуватися правил здорового харчування, салати і закуски з селери. Щоб зготувати м’ясний салат iз селерою, беріть нежирне відварене м’ясо (наприклад, курячу грудку), відварений корінь селери, цибулину, 50 г твердого сиру, 2–3 ложки нежирної сметани. Корінь селери дрібно поріжте, м’ясо — кубиками. Додайте дрібно порізану цибулю, потертий сир, присмачте сіллю і перцем, полийте сметаною. Можна додати консервований горошок. Якщо замінити м’ясо відвареною квасолею, а сметану — олією, матимете пісну страву.

Трохи макових зернят

Оригінальний салат iз коренеплодів iз капустою готують за таким рецептом. Знадобиться: селера — 2 середні коренеплоди, морквина, корінь петрушки, корінь пастернаку, по чверті невеликого качана червоної та білокачанної капусти, червоний буряк, 5 столових ложок олiї, 3 столові ложки винного оцту, сіль за смаком. Селеру, моркву, петрушку, пастернак і буряк треба натерти на великій тертці, посолити й залишити на 20–30 хвилин. Червону та білокачанну капусту нашинкувати, перетерти з сіллю й залишити на 15–20 хвилин. Відтиснути всі овочі й капусту, скласти в салатник, заправити олiєю й оцтом, ретельно перемішавши. Подавати до столу не раніше ніж через 15–20 хвилин.

Салат iз селери, яблук і буряка — це склянка вареної квасолі, порізані кубиками 2 яблука та середньої величини варені буряк та корінь селери. Усе треба змішати, посолити, посипати чорним перцем і заправити 3 ложками соняшникової олії та 2–3 ложками оцту.

Можна приготувати салат iз селери з маковим зерням. Потрібно: по 100 г моркви і білокачанної капусти, цибуля — 3 пера зеленої або половина невеликої ріпчастої, для заправки: 75 мл йогурту, зубчик часнику, пiв чайної ложки гірчичного порошку, столова ложка олії, винний оцет і лимонний сік — по десертній ложці, сіль і чорний мелений перець за смаком; 1–2 чайні ложки зерен маку. Селеру і моркву потріть на тертці. Капусту дрібно наріжте. Цибулю і часник подрібніть. Змішайте всі інгредієнти для заправки, збийте, посоліть і поперчіть за смаком. Полийте овочі заправкою, перемішайте. Накрийте плівкою і поставте салат у холодильник як мінімум на годину. Перед подачею перемішайте і посипте маком.

ДІЄТИЧНО

«Котлети» з вівсянки і селери

Якщо ви вирішили не вживати м’яса, можете насмажити собі «котлети» з вівсянки і селери. Беріть склянку вівсяних пластівців швидкого приготування, півсклянки кефіру, яйце, натертий на крупну чи середню тертку невеликий корінь селери, цибулину, лимон, сухарі для панірування. Розбовтайте яйце і змішайте з кефіром, всипте у рідину пластівці й залиште набухати на 30–40 хвилин. Потім додайте селеру і терту цибулю, посоліть, присмачте соком або цедрою лимона. Якщо маса аж занадто густа, трохи додайте кефіру, якщо рідка — всипте трохи борошна. Беріть масу ложкою і викладайте на розігріту сковорідку з олією, обсмажуйте з обох боків. Перед смаженням можна пробувати панірувати ці «котлетки», але робити це з липкою масою складно.

 

ЗАПІКАЄМО

Овочевий мікс на деко

Завжди корисні для здоров’я запечені овочі. Можна приготувати такий собі гарбузово–селеровий мікс. Узяти 3 великі помідори, 700 г гарбуза і вдвічі менше кореня селери, а ще 4–5 зубчиків часнику, десертну ложку сухих розмарину і чебрецю. Почищені овочі поріжте великими шматочками і викладіть шарами в глибоке деко, пересипаючи травами, сіллю і перцем та подрібненим часником (останній можна додати до готових овочів), зверху збризніть олією. Запікайте у розігрітій до 190—200 °С духовці 30–40 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.

 

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>