У Європу з Юлею за ґратами?

06.11.2013
У Європу з Юлею за ґратами?

«Батьківщина» агітує светрами. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Сьомого листопада багато хто чекає, як свята. Учора на засідання Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив, що в четвер парламент розгляне всі чотири законопроекти, спрямовані на вирішення «питання Тимошенко». Розгляне, та чи ухвалить? Без підтримки «регіоналів» — навряд. А представники Партії регіонів учора заявили, що фракція зареєстровані законопроекти щодо дозволу на лікування українських в’язнів за кордоном підтримувати не збирається.

Не переконали ПР навіть заяви місії Європарламенту в особах Пета Кокса та Александра Кваснєвського, які заявили, що вважають найбільш оптимальним для консенсусу законопроект Анжеліки Лабунської. Лідер фракції «Регіонів» Олександр Єфремов на брифінгу заявив: «Є кілька законопроектів, і, як я бачу, все одно ми змушені будемо створити робочу групу, тому що жоден із них не має достатньої перспективи, щоб за нього проголосували».

Тим часом дехто з «регіоналів» дотримується думки, що перейматися питанням Тимошенко взагалі не варто — мовляв, хоч би що з нею сталося, угоду все одно підпишуть. «Повірте мені, Асоціація однозначно буде підписана, оскільки вона потрібна Європі більше, ніж Україні», — заявив у коментарі «УМ» одіозний Вадим Колесніченко. Парламентарій зазначив, що «регіонали» відмовляються голосувати за законопроект Лабунської, оскільки він не відповідає Конституції. «Такий закон надаватиме можливість нашим злочинцям переїжджати в Європу, і в такому випадку вони не будуть відбувати покарання. Хіба це нормально? Звільняти Тимошенко не можна, бо вона злочинниця. Вихід — лише лікування», — вважає Колесніченко.

В опозиції ж переконані, що результат четвергового голосування залежить не так від ПР, як від рішення Віктора Януковича. Який, мовляв, поки що й сам не знає, що вирішить, тому можна очікувати несподіваних рішень. Наприклад, — Юлю таки випустять на лікування, але не звільнять.

Що ж до готовності Європи підписати угоду з Україною за будь–яких умов, опозиціонери дотримуються іншої думки, ніж «регіонали». На думку «УДАРівця» Павла Розенка, влада зумисне максимально затягує вирішення питання Тимошенко, сподіваючись на те, що ЄС просто зніме цю умову. «Та очевидно, що цього не буде», — переконаний Розенко.

А ТИМ ЧАСОМ...

Інформаційна кампанія, яку цього тижня здійняли «регіонали»в підконтрольних ЗМІ, передбачає варіант із незвільненням Тимошенко. Повідомляється про наміри Кабінету Міністрів повернути в Україну понад 4 млрд. грн. Павла Лазаренка, а Юлію Тимошенко зробити головним фігурантом цієї справи про фінансову відповідальність. «Звинувачення у відмиванні коштів за кордоном — настільки серйозне, що може змусити і західних політиків на деякий час винести проблему Тимошенко за дужки переговорного процесу», — каже провладний політолог Кость Бондаренко, передбачаючи, що Леді Ю під час саміту лишатиметься в ув’язненні.

 

ГОЛОСУВАННЯ

Вісім голосів, недоданих «УДАРом», провалили скасування пенсійної реформи

Залякування керівництва «Батьківщини» подіяли. Депутати найбільшої опозиційної фракції вчора прийшли до парламенту в повному складі й одностайно голосували за законопроекти, які підтримувало керівництво. Напередодні у фракції вирішили, що ті, хто пропускатиме засідання ВР, можуть бути взагалі відраховані з лав.

У перший день сесійного тижня в центрі уваги був закон про прокуратуру, що належить до «європакета». Втім, компромісного проекту з цього приводу не існує. Спершу парламент зняв із розгляду старий проект закону — №0886, прийнятий у першому читанні ще в 2009 році. За таку постанову проголосували 322 депутати. Згодом у ВР було зареєстровано два окремі законопроекти щодо прокурорської реформи — від імені Президента Віктора Януковича та опозиції.

«Цей закон повинен бути європейським. Прокуратура не повинна займатися розслідуванням, вона повинна виконувати функцію нагляду за дотриманням законодавства. У нас схрестили ці функції. Прокуратуру треба поставити на своє місце», — заявляє депутат із «Батьківщини» Володимир Яворівський. Водночас «регіонали» свідчать, що те саме передбачає й оновлений проект Банкової, підготовлений з урахуванням поправок Венеціанської комісії.

Загалом, цей тиждень можна вважати ключовим у плані ухвалення парламентом «європакета». У білих светрах із написами «Юлі — волю» та прапорцями ЄС на робочих місцях підійшли до роботи «батьківщинівці». Вони розраховували нарешті скасувати пенсійну реформу, зокрема підвищення пенсійного віку в жінок. Проте склалося не так, як гадалося, і якщо раніше зривали голосування «регіонали», то цього разу підвели свої ж. Табло показало 216 «за» при необхідних 226.

У коментарі «УМ» Володимир Яворівський заявив: «Сьогодні однозначно треба було приймати закон щодо пенсійної реформи. І значна провина в цьому саме опозиції, тому що раптом вісім голосів не додав «УДАР», не проголосував Ляшко – «борець за народне щастя», та ще кілька позафракційних. Якби всі проголосували, ми б мали 227 голосів, і врешті ця ганебна реформа була скасована».

Заступник голови фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко у розмові з «УМ» зловтішався: мовляв, про який компроміс із владою на сьогодні можна говорити, коли в самій опозиції немає злагодженості? «Підтвердженням цього стало сьогоднішнє їхнє голосування щодо пенсійних змін, які вони просто провалили без нашого втручання», — каже Колесніченко. При цьому пан Вадим заявив, що якщо ми наближаємось до Європи, то потрібно і відповідати європейським стандартам, тобто пенсійний вік в Україні можуть ще й підвищити.

«Регіоналка» Ганна Герман у коментарі «УМ» зазначила, що на даний момент питання пенсійної реформи не є настільки важливим, оскільки головне — це Європа. «У четвер усе залежить від опозиції. Якщо вона піде з нами на компроміс, то можна очікувати на позитивне рішення, якщо ж вона тільки зриватиме засідання, то, на жаль, нічого змінити не можна буде», — вважає пані Герман.

В «УДАРі» не змогли прокоментувати конфуз із вісьмома голосами за зниження пенсійного віку. Павло Розенко, депутат від партії Кличка, у коментарі «УМ» виправдовувався: «Проблема сьогодні була не в «УДАРі», а в Партії регіонів. Якби «регіонали» підтримали цей законопроект, то ніхто б не казав про ці вісім голосів. Опозиція, на жаль, не має 226 голосів для ухвалення таких рішень. Але ми все одно будемо вносити ініціативи, щоб до ПР нарешті дійшло, що їхня пенсійна реформа ніякого результату не дала, а лише негатив».