Існують вітаміни, які наш організм не може виробляти самостійно. Щоб насититися ними, потрібно їсти продукти, зокрема овочі, в яких природа припасла для людей ці невидимі багатства. Подаємо довідничок, який допоможе згадати, у чому і яка користь захована. Це підказка, чого на кожному столі має бути побільше.
1. Вітамін A — бета–каротин — впливає на ріст, забезпечує хороший зір і оберігає шкіру (броколі, морква, білокачанна і брюссельська капуста, кабачок, цикорій, шпинат, салат, щавель, петрушка, зелений горошок, гарбуз, соя).
2–5. Вітаміни B1, B2, B3, B6 відповідальні за належне функціонування нервової та м’язової систем (баклажан, шпинат, квасоля, салат, сочевиця, щавель, горошок, картопля, соя, помідори).
6. Вітамін B9 сприяє утворенню червоних кров’яних тілець, полегшує засвоєння білка (спаржа, броколі, капуста, шпинат, шпарагова квасоля, салат, картопля, цибуля–порей, квасоля, сочевиця).
7. Вітамін С укріплює імунітет, протидіє інфекціям, бореться зі втомою (селера, броколі, брюссельська капуста, щавель, цикорій, шпинат, салат, ріпа, петрушка, паприка, редиска, помідори).
8. Вітамін D укріплює кістки і покращує імунітет (печериці).
9. Вітамін Е оберігає клітини організму від вільних радикалів, які спричиняють не лише старіння, а й дуже багато найнебезпечніших недуг (спаржа, салат, шпинат, квасоля, соя).
10. Вітамін H сповільнює процес сивіння волосся й облисіння, покращує згортання крові (гриби, морква, помідори, шпинат).
11. Вітамін K сприяє згортанню крові, протидіє остеопорозу (броколі, цвітна і білокачанна капуста, морква, шпарагова квасоля, салат, картопля).
12. Вітамін P має протиалергійну дію (глід, капуста, помідори, салат, шпинат, картопля).