Осіння колекція страв

16.10.2013
Осіння колекція страв

Готуємо з сезонних дарів природи.

Той, хто постійно цікавиться кулінарією, помічає модні тренди в фуд–індустрії. Наприклад, прогресивні західні шефи радять готувати із сезонних продуктів. Не новина, правда? Без них знали, що користуватися плодами природи в період їх розквіту, сили, сонячної наснаги — це правильно і корисно для здоров’я, але все одно серед зими купуємо бліді тепличні помідори, у листопаді шукаємо полуницю, а в травні лущимо минулорічні горіхи. Підкоривши природні механізми, розгадавши таємниці генетики, ми махнули рукою на природні цикли і повністю довірили свої шлунки, здоров’я продукції супермаркетів. Та ніколи не пізно пройтися фермерським базаром і набрати кошик сезонних дарів природи. Отже, до справи, готуємо повноцінний обід — iз салатом, першою стравою, другою і десертом.

...І рецепт Софії Андріївни, напевно

Італійський салат iз гарбузом, руколою і сиром фета. Цей салат ще ніколи не підводив мене перед гостями: пікантний, легкий і яскравий, він — улюбленець моїх подруг. Отже, половину невеликого гарбуза чистимо від шкірочки і нарізаємо кубиками 3 на 3 см. Заздалегідь розігріваємо духовку до 220 градусів, солимо і перчимо шматочки гарбуза, збризкуємо столовою ложкою оливкової олії, запікаємо 35—40 хвилин. Для заправки змішаємо столову ложку бальзамічного оцту, чайну ложку меду, сіль, перець, 1,5 столові ложки оливкової олії. Залишилось покласти у салатник шматочки гарбуза, 2 столові ложки просмаженого гарбузового насіння, 2 столові ложки сушеної журавлини, 200 г порізаної кубиками фети, вимитий, висушений і порваний руками або порізаний керамічним ножем пучок руколи; додати заправку і обережно перемішати.

Юшка з білими грибами і вершками. Усі кажуть: білі гриби краще сушити, тоді вони запашніші й краще розкривається смак. Але я страшенно люблю смак свіжих білих грибів, і поки триває грибний сезон, хочеться наїстися вдосталь страв із боровиками. Для грибної юшки беремо 400 г білих грибів, чистимо, миємо, ріжемо і заливаємо 3 літрами води, солимо, додаємо лавровий лист і перець горошком. Оскільки боровики не чорніють, грибний бульйон теж має симпатичний вигляд. 30 хвилин варимо гриби, проціджуємо бульйон, додаємо порізану брусочками картоплю (4–5 штук) і знову варимо. Із цибулі й моркви на вершковому маслі робимо засмажку і додаємо до юшки. Потім на сковорідку із двома столовими ложками олії викладаємо відварені білі гриби і смажимо до випаровування рідини, смажимо ще 5 хвилин і обережно додаємо 1,5 столові ложки борошна, перемішуємо, даємо 5 хвилин на взаємопроникнення і висипаємо в каструлю з бульйоном і картоплею. Варимо все разом 15 хвилин і вливаємо в юшку 200 г 15% вершків. Із вершками кип’ятити юшку вже не варто. У паруючу рідину ще треба додати жменю зелені — і запрошуємо всіх до столу. До речі, подейкують, що цей рецепт записано від дружини Льва Толстого — Софії Андріївни.

Червона сочевиця, не коричнева

Юшка з червоною сочевицею по–турецьки. Смак юшки з коричневою сочевицею мене не вразив — у ній не було виразних акцентів, словом, нічого особливого — буденна страва неперебірливого аскета. Але сочевиця — це корисний рослинний білок, джерело калію, заліза, кальцію, фосфору, фолієвої кислоти. Тому наступного разу купила в супермаркеті уже червону сочевицю — і колір, і форма надихають більше. Потім пішла в інтернет по рецепти, спробувала і тепер рекомендую вам, шановні читачі «УМ». Отже, 2 цибулини порізати тонкими напівкільцями і пасерувати в каструлі з товстим дном із 2 столовими ложками олії до золотистого кольору. Потерти на великій тертушці 2 морквини, додати до цибулі і пасерувати на середньому вогні 5—7 хвилин. Додати 2 червоні перчини, порізані середніми кубиками, і все разом тушкувати ще 5 хвилин. Далі треба порізати на половинки 4 зубчики часнику і кинути до овочів, туди ж відправити 2 ложки томатного соусу і 50 г води. Ще посоліть і залиште овочі тушкуватися на 10 хвилин. Потім залийте їх трьома літрами води і варіть близько години.

Тим часом треба покласти в духовку або на гриль 3 болгарських перці і запекти їх до почорніння шкірочки. Потім покласти їх на 10 хвилин у поліетиленовий пакет, після чого легко і весело зняти з перця верхню шкірочку, почистити від насіння. А там уже й час витягти овочі з бульйону і збити їх у блендері, бульйон процідити, додати овочеве пюре назад у бульйон і всипати 1,5 склянки промитої в холодній воді сочевиці, варити 15 хвилин, потім додати порізані брусочками 5 середніх картоплин, збитий у блендері печений перець, і варити ще 15 хвилин до повного розварювання сочевиці. Дати настоятися юшці 30 хвилин. Перед подачею можна посипати петрушкою. Дорослим юшку можна приправити в тарілці червоним гострим перцем, дітям — сметаною.

Не лякайтеся великої кількості операцій, ця запашна юшка із солодкавим присмаком болгарського перцю — надзвичайно гурманська річ і чудово смакує в осінній сезон.

Запіканка із цвітної капусти. Рецепт цієї простої осінньої страви привезла від львівських друзів, і тепер практикую раз на тиждень. Велику головку цвітної капусти розібрати на суцвіття, помити, кинути в киплячу воду і варити 20 хвилин. Потім підсмажити проварену капусту на вершковому маслі хвилин 15, після чого викласти її у форму для запікання, попередньо змазану вершковим маслом, і залити сумішшю з чотирьох яєць і 100 г молока, добре збитою вінчиком, посолити, поперчити. Поставити запіканку в розігріту до 180 градусів духовку і запікати 15—20 хвилин, щоб яєчно–молочна суміш «прихопилася», потім додати 300 г натертого сиру і прикрасити зверху кружальцями помідорів (не дуже густо). Запіканку знову поставити в духовку на 15 хвилин. Перед подачею на стіл можна притрусити свіжою зеленню. Ніжно і смачно.

Чарівні десерти

Сорбе зі слив. У каструлі розігріти 125 мл води, додати 4 столові ложки цукру і варити 4 хвилини до повного його розчинення. Помити 750 г слив, видалити з них кісточки, крупно порізати і кинути в каструлю до сиропу. Через 20 хвилин протерти сливи через сито, додати 2 столові ложки джину і столову ложку лікеру «Куантро» (втім, можна спокійно обійтися джином). Дати сорбе охолонути і перекласти в пластиковий контейнер, поставити в морозильну камеру, перші 4 години раз на годину мішати дерев’яною ложкою, аби маса застигла рівномірно. Чарівний осінній десерт, повірте.

Груші в вині. Ще один легкий і елегантний десерт, для якого потрібна пляшка червоного сухого вина, 6 груш, 3 чайні ложки цукру, гвоздика, 2 зірочки бадьяна, столова ложка крохмалю. Вино вилити у широку каструлю, додати цукор, 2 зірочки бадьяну і довести до кипіння. Груші почистити і «декорувати» гвоздикою — 5 штук для кожної груші, поставити у каструлю з вином так, щоб вино доходило до хвостика груші, і варити на повільному вогні 40—45 хвилин. Потім витягти груші і поставити їх у тепле місце, тим часом у воді розбавити 2,5 столові ложки крохмалю і додати до вина, кип’ятити соус на маленькому вогні, поки він не увариться вдвоє, процідити його. У кожну креманку викласти грушу, полити її соусом і додати кульку ванільного морозива.

НАПОЇ

Зігрітися зсередини

Корейський імбирний чай «сенганчха». 100 г кореню імбиру почистити і нарізати тонкими пластинками. У каструлі закип’ятити 6 склянок води, додати порізаний імбир і паличку кориці. На маленькому вогні тримати 15 хвилин, потім процідити крiзь сито. Подавати чай гарячим, додавши кедрові горішки і чайну ложку меду. Імбирний чай тонізує, лікує від простуди і... похмілля.

Пунш з обліпихою. Для цього магічного напою потрібно 200 мл свіжозавареного чорного чаю, столова ложка меду, 2 скибочки лимона, 25 г коньяку і 30 г обліпихового варення. Вуаля, пунш готовий!

Чай вітамінний з кропивою. 3 столові ложки шипшини, 2 столові ложки горобини, столова ложка листя кропиви (якщо не свіжозірваної, то аптечної) залити окропом, настояти і вживати для зігріву і вітамінізації організму.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>