Коса на камінь і газ

03.10.2013
Коса на камінь і газ

Штурм Хрещатика, 36 почався із ламання огорожі. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Попри опір опозиції та громадськості, засідання Київської міської ради, термін повноважень якої сплив ще 2 червня, вчора знову відбулося. Поки депутати від більшості в сесійній залі приймали зміни до бюджету–2013 та голосували за інші грошові питання, зовні, на Хрещатику, відбувалися жорстокі сутички між опозиціонерами та посиленими загонами «Беркута». Супротивники нелегітимної Київради намагалися взяти Хрещатик, 36 штурмом. Але міліція, застосувавши фізичну силу та сльозогінний газ, таки не пропустила до будівлі ані простих мітингувальників, ані бодай народних депутатів.

«Беркут» впереміш із народом

Незважаючи на +6, учора під Київрадою було спекотно. Ще у вівторок ввечері біля входу до будівлі столичної міської влади було виставлено рамку металошукача й посилену охорону, а на величезних віконницях познімали ручки (з огляду на те, що минулого разу опозиційні нардепи штурмували засідання КР через вікно). Крім того, на тротуарі з’явилися бетонні клумби, аби до будинку не могли під’їхати автомобілі.

Починаючи з дев’ятої години ранку, гасла «Геть Попова з Києва» і «Герегу на гілляку» було чути аж до майдану Незалежності. Втім насправді на Хрещатику зібралося не надто багато противників «простроченої» влади — близько тисячі. Найбільше було прапорів «Свободи», крім них — «Батьківщини» та «УДАРу», майоріли й знамена менших партій.

Спершу все проходило більш–менш спокійно, допоки не приїхали опозиційні нардепи й почали прориватися в приміщення. Власне, вони мають законне право бути присутніми на сесіях місцевих органів влади. Однак «пущати» було не велено. Версія влади: народні депутати мають змогу безперешкодно потрапляти в приміщення Київради через спеціально організований вхід, але вони натомість підбурювали натовп штурмувати очеплення правоохоронців біля центрального входу. «Народних депутатів просили не порушувати громадський порядок, не провокувати людей на прорив цього ланцюжка, але вони продовжували це робити», — пояснила заступник начальника відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС Києва Ольга Білик. Натомість частина опозиційної фракції «УДАР» у Київраді потрапила в приміщення завчасно, брала участь у засіданні й стежила за ходом голосувань.

Штурм почали з розхитування залізної огорожі, встановленої перед лавами міліціянтів. Паркан знесли без особливих проблем, а от із наступною перешкодою було складніше. Кількість спецназівців у повному обладунку справді вражала. Чому так багато, якщо навіть прості громадяни мають право заходити до Київради? «Напередодні кожного пленарного засідання я як секретар Київської міської ради завжди звертаюся до правоохоронних органів для того, щоб вони забезпечили порядок… Можливо, враховуючи заяви політичних сил про проведення акцій і велику кількість людей, які будуть брати участь у цих мітингах, правоохоронні органи прийняли таке рішення, — пояснила журналістам в. о. міського голови Галина Герега й додала: — Вони мені не підпорядковуються, і яким чином вони організували роботу, запитайте в них».

Далі почалося те, що дехто з присутніх емоційно порівняв із «кривавою неділею» 1905 року в Петербурзі.

У запалі боротьби з одного «беркутівця» стягнули шолом, в іншого — відібрали гумовий кийок, причому зробив це не якийсь «бойовик» зі «Свободи», а звичайний чоловік старшого віку. Ще одного спецназівця витягнули з лави, схопили за руки й за ноги, кинули на бруківку й ледь не затоптали. Після чого прибігли колеги побитого й забрали його до свого автобуса.

Штовханина дійшла до того, що не одному протестувальникові потрібна була медична допомога. Коли «Беркут» уже не міг утримувати натиск, у хід пішов сльозогінний газ.

«Вважаю, що сьогодні під Київрадою була найзапекліша боротьба з часів визнання її нелегітимності. Я дуже часто проводжу мітинги, вуличні акції, але я вперше побачив таку кількість «Беркута» на тисячу людей», — повідомив «УМ» народний депутат зі «Свободи» Ігор Мірошниченко. Із сутички він вийшов із закривавленими сорочкою й такими ж зіпсованими штаньми.

«Я прийшов сюди не битися з Беркутом, а сказати про свою позицію щодо нелегітимності Київради, — розповів «УМ» киянин Олександр, якому в сутичці розбили ніс, а крім того він ще й надихався газу. — Це просто страшно, що ти виходиш на вуличну акцію, а тебе б’ють правоохоронці, які повинні тебе захищати».

Тілесних ушкоджень зазнав і «свободівець» Юрій Сиротюк, який марно показував міліціонерам своє депутатське посвідчення. «Я розумію, що зараз емоції в кожного зашкалюють, але те, що чинить «Беркут», — це вже не провокація, це ненависть до народу», — сказав Сиротюк кореспондентці «УМ». Вона перебувала в гущі подій і теж наковталася міліцейського газу.

А одним із найпомітніших у натовпі перед входом був голова фракції «Батьківщина» у ВР Арсеній Яценюк, який стояв на підвищенні й підносився над юрбою на півтулуба.

Саме він оголосив акцію завершеною вже за чверть одинадцята. «Треба визнати, що [голова КМДА Олександр] Попов — це лише маріонетка, яку призначив Янукович. Що це Янукович заблокував Київраду силовиками і не дає проводити вибори у місті», — заявив Яценюк. За його словами, опозиція надалі буде добиватися проведення виборів у Києві через Верховну Раду, «а до Попова ми прийдемо, коли тут не стоятиме 500 силовиків».

Загалом за фактом «порушення громадського порядку під Київрадою» міліція склала адмінпротоколи на п’ятьох учасників акції. Серед інших, в автозак потрапила й журналістка, громадська активістка Тетяна Чорновіл, яка вже побувала за ґратами після попередньої спроби стати на заваді нелегітимній сесії КР.

«Ще трошки — і людей прорве»

«Сьогодні я відчув, що в людей настрій уже насправді бунтівний, ще трошечки — і їх прорве. Але для цього потрібно активізуватись», — поділився враженнями з «УМ» Андрій Іллєнко, народний депутат від ВО «Свобода».

Арсеній Яценюк у свою чергу сказав: якби на мітинг прийшло не тисяча, а 10 тисяч киян, то Київради вже не було б — її просто знесли б. Окрім цієї напівжартівливої ремарки, Арсеній Петрович зазначив, що бійки під Київрадою стають уже традицією, а цього не повинно бути.

Утім, що б там голова «Батьківщини» не розказував про киян і їхню пасивність, але, як кажуть у народі, в чужому оці скалку видно, а у своєму й колоди не помічаєш. Віталія Кличка та Олега Тягнибока на вчорашньому мітингу знову не було. Що дає підстави говорити про розпад опозиційної трійки.

На запитання «УМ», чому опозиція діє не разом, пан Арсеній відповів: «Ми вирішили, що я представлятиму наші спільні інтереси. Як бачите, сьогодні присутні три політичні партії від опозиції, їх активісти, а я виконую свою функцію, тому тут нічого дивного немає». Де перебувають Кличко і Тягнибок, коли б’ють їхніх людей, Арсеній Яценюк відповісти не зміг.

СТОРОНА ВЛАДИ

«Це не демократія, а бандитизм»

Секретар Київради Галина Герега закрила засідання вже невдовзі по другій. За три години депутати КР розглянули 119 питань. Було внесено низку змін до міського бюджету на 2013 рік та Програми соціально–економічного розвитку столиці. За словами в. о. мера, три рішення були прийняті «для енергозбереження» — зокрема, про затвердження Порядку реалізації енергозберігаючих проектів у рамках енергосервісних договорів та два проекти рішень про залучення кредитів, на 4 та 5 тисяч євро відповідно. Крім іншого, виділили п’ять земельних ділянок і одне нежитлове приміщення, затвердили 17 дозволів на розробку проектів землеустрою тощо.

«Про наступне пленарне засідання ми оголосимо додатково», — повідомила Герега. За її словами, в результаті того, що четвертий місяць Київрада не працює в нормальному режимі, місто втрачає мільйонні надходження до бюджету.

Голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов назвав події під Київрадою «політичною акцією з елементами кримінального бандитизму». «У Європі, куди зараз іде Україна, подібні акції неприпустимі. Головна умова — не порушувати закон. А дехто з організаторів акції його явно порушує, і це неправильно, — цитує ставленика Януковича УНІАН. — Коли кидають димові шашки, зривають каски з правоохоронців, б’ють людей... Це вже не демократія. Це вже бандитизм. І ті, хто влаштовує таке, мають відповідати перед законом».

Попов нагадав, що є рішення Конституційного Суду, яким робота Київради визнана легітимною до моменту обрання нового складу КР, «тому і на майбутнє, і зараз міська влада та депутатський корпус будуть працювати».

Учора ж Київський апеляційний адмінсуд залишив без зміни рішення Окружного адмінсуду Києва, який ще раз визнав чинними повноваження депутатів Київради.

Водночас, нагадаємо, позиція влади розходиться з позицією міської громади. Згідно з результатами соціологічних досліджень, 70% киян знають, що повноваження київської міської влади закінчилися 2 червня цього року, а понад 60 відсотків вважають, що вибори треба проводити негайно, ще у 2013 році. Натомість доля ви–борів у Києві лишається не вирішеною.