Де старість — на радість

03.10.2013
Де старість — на радість

Афганським старим живеться найгірше. (з сайту amazonaws.com.)

Українським пенсіонерам живеться краще, ніж російським, але гірше, ніж білоруським. Принаймні так випливає зі звіту міжнародної неурядової організації HelpAge International («Допомога літнім»), оприлюдненому позавчора з нагоди Дня людей похилого віку. У дослідженні Global AgeWatch Index 2013, що у вільному перекладі можна подати як «Глобальний рейтинг якості життя літніх людей», фахівці організації на замовлення ООН підсумували дані, зібрані в 91 країні світу. Зокрема й в Україні, яка за якістю життя осіб похилого віку посіла в цьому рейтингу 66–те місце.

Укладачі звіту також попереджають, що кількість пенсіонерів у нашій державі до 2050 року перевищить 30 відсотків населення. Експерти зазначають, що схожа ситуація чекає й на інші країни Східної Європи, тому проблема якості життя літніх людей потребує постійної та особливої уваги з боку громадськості і влади. «Глобальний індекс AgeWatch є своєчасним втручанням у дискусію навколо старіння населення», — зазначив Брюс Кембелл, один із керівників Фонду народонаселення ООН, який брав участь у підготовці рейтингу.

А найкраще, згідно з дослідженням, пенсіонерам живеться у Швеції, яка цього року відзначає століття запровадження державної пенсії. До першої десятки також увійшли Норвегія, Німеччина, Нідерланди, Канада, Швейцарія, Нова Зеландія, США, Ісландія та Японія.

Експерти зазначають, що добробут не обов’язково залежить від економічного розвитку держави, тому країни «Великої двадцятки» розпорошилися по всьому рейтингу. А, приміром, Шрі–Ланка із 36–ю позицією за приблизно однакового рівня ВВП значно випереджає свого сусіда — Пакистан (89–й рядок). Значно благополучніша від України Польща випередила нас усього лише на чотири позиції, посівши 62–ге місце. Як пояснили фахівці, значну роль у визначенні позиції в рейтингу відігравала прогресивна соціальна політика держави.

Найгіршою країною для того, щоб там старіти, дослідники визнали Афганістан. Низькі показники мають також Танзанія, Пакистан, Йорданія, Руанда, Малаві, Нігерія, Західний берег ріки Йордан і Сектор Газа, Чорногорія, Гондурас та Марокко.

Щодо колишніх республік СРСР, то тут літнім людям найкраще живеться в Естонії, яка посіла 29–ту сходинку. Грузія опинилася на 37–му місці, Латвія — на 45–му, Литва — на 50–му. Вірменія, Таджикистан та Білорусь розташувалися, відповідно, на 51–й, 52–й та 60–й позиції. Киргизьким пенсіонерам також живеться краще, ніж українським — судячи зі звіту, на три пункти. Натомість сусідні Молдова (76–те місце) та Росія (78) за цим показником відстали.

За словами авторів розслідування, результати рейтингу охоплюють 89 відсотків світового населення старшого віку. Загалом на цей час у світі проживає понад 900 мільйонів людей, яким уже виповнилося 60 років. «Світ стрімко старіє: людей віком за 60 уже більше, ніж дітей до 5 років, а до 2050 року їх буде більше, ніж дітей до 15 років. І постійне виключення проблеми старіння з глобального й національних порядків денних є однією з найбільших перешкод для задоволення потреб старіючого населення у світі», — заявила виконавчий директор HelpAge International Сильвія Стефаноні.

Згідно з результатами дослідження, країнами, у яких частка населення старшого віку зростає найбільш стрімко, є Йорданія, Лаос, Монголія, Нікарагуа та В’єтнам — до 2050 року літніх людей там побільшає втричі.

Оцінки укладачів рейтингу ґрунтувалися на інформації низки міжнародних організацій, включно зі Світовим банком, Світовою організацією охорони здоров’я, Міжнародною організацією праці та Організацією Об’єднаних Націй. Експерти враховували, як країни розв’язують проблеми свого літнього населення за 13 критеріями, зокрема матеріальним забезпеченням, безпекою та станом здоров’я, можливостями працевлаштування і здобуття освіти, екологічним станом і загальним ставленням до людей літнього віку в суспільстві.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>