Коли, зачарований осіннім лісом, приносиш додому кошик лісових грибочків, чистиш їх усім миром і відразу берешся до творіння свого грибного кулінарного шедевра — це неймовірно! Ви вже сходили до лісу? Чи купили кошик грибів? Тож готуємо.
Невід’ємна частина осені — пироги. Їхнiй аромат створює домашній затишок, тому i сприяє утворенню в організмі людини серотоніну — гормонів щастя. Щоб спекти заливний пиріг iз грибами, спочатку замісіть тісто з 2,5 склянки борошна, 150 г розм’якшеного вершкового масла, яйця, пакетика розпушувача і дрібки солі. Потім покладiть його на півгодини у холодильник. Тим часом приготуйте начинку: відваріть до напівготовності 4 порізані на кубики картоплини, підсмажте цибулю з грибочками (гриби перед цим варити хвилин 20), посоліть і поперчіть за смаком. Для заливки збийте 250 г сметани, 100 г молока, 2 яйця, 2 столові ложки борошна. Тісто розкачайте, вистеліть ним змащену маслом форму. Сформуйте високі бортики. Викладіть начинку, залийте заливкою і випікайте 30–40 хвилин при температурі 180 градусів.
А ще дуже смачний грибний пиріг з імбирем. На півкілограма лісових грибів (можна і печериць, а можна навпіл — білих із печерицями) потрібно: 5 яєць, велика цибулина, півсклянки сметани, 50 г вершкового масла, півсклянки сухарів, 4 столові ложки соняшникової олії, маленький корінець (15 г) імбиру. Лісові гриби почистити, порізати на шматочки і проварити 30 хвилин. На пательні розігріти олію, додати почищений і порізаний на пластинки імбир, нарізану кубиками цибулю і пасерувати 5 хвилин. (Якщо ви вирішили брати гриби навпіл, тобто лісові і печериці, то ріжте печериці на часточки, мийте і також додавайте на сковорідку разом iз відвареними лісовими). Грибну масу посоліть, поперчіть за смаком і смажте на пательні 10 хвилин. Охолодіть. Окремо збийте жовтки, розм’якшене масло, сметану, додайте гриби і сухарі. Затим збийте в круту піну білки і також додайте до грибів. Випікайте у змащеній маслом формі 40 хвилин при температурі 180 градусів.
ВЛАСНИЙ ДОСВІД
Ікра українська — грибна
Із будь–якою ікрою вільно може конкурувати ікра з білих грибів і сухого вина. Її — викладену на гріночки чи на запечені в духовці овочі, так званий гарячий овочевий салат чи на картопляне пюре або ще гарячою змішану з італійськими спагеті — люблять усі в нашій родині. Для приготування такої страви знадобиться 0,5 кг відварених білих грибів, велика цибулина, невеликий пучок петрушки, 3 зубчики часнику, 120 г білого сухого вина, 80 г вершкового масла, 2 столові ложки томатної пасти, сіль і перець за смаком.
Спочатку до золотистого кольору підсмажуємо на вершковому маслі порізану на кубики цибулину. Окремо в блендері (можна і на м’ясорубці) слід подрібнити петрушку і часник, додати підсмажену цибулю та відварені заздалегідь (варити близько півгодини) гриби і ще раз подрібнити. Далі на пательні слід розтопити решту масла і викласти в неї грибну масу. Додати томатну пасту, вино, посолити і поперчити, розбавити масу водою (200 г) і томити під кришкою на повільному вогні 40 хвилин, час від часу помішуючи. Що гарячою, що холодною, така ікра розходиться на «ура», перевірено на власному досвіді.
Смакуйте на здоров’я! Бо, зрештою, гриби — це не лише смачно, а й корисно, адже це — рослинний білок, цінність якого дієтологи ототожнюють iз рибним, вуглеводи, жири, вітаміни, мікроелементи. Використайте грибний сезон сповна, тим паче вони вродили на славу!Такої грибної осені, як цьогоріч, не пам’ятають навіть бувалі грибники.