Вівсяне печиво, панове...

02.10.2013
Вівсяне печиво, панове...

Діти залюбки їдять домашнє вівсяне печиво на сніданок, обід і вечерю. (з сайта legonko.ru.)

Дбайливі і відповідальні батьки знають, що краще для здоров’я дитини з’їсти щось домашнє, а не магазинне, приправлене консервантами і барвниками. Це актуально повсякчас, але особливо — під час навчального року, коли діти мають харчуватися у проміжках між заняттями. І які б смачні бутерброди чи навіть шашлички ви не поклали своїм чадам, їм після цього кортить з’їсти щось солоденьке. І тут альтернативою промисловій продукції може стати корисна домашня випічка. Вівсяного печива можна напекти на кілька днів наперед.

Прості секрети

Один із найпростіших, малозатратних рецептів вівсяного печива такий. Треба взяти розтопленого при кімнатній температурі 50 г вершкового масла, дві третини склянки вівсянки і стiльки ж борошна, яйце, 3 столові ложки цукру, 0,25 пачки розпушувача тіста (25 г), 1–2 столові ложки молока, 2 жменi родзинок (або ж цукати, кунжут, насіння льону або щось інше, з чим ви будете робити печиво). Спочатку треба ретельно перетерти розм’якшене масло з цукром і яйцем, додати молоко, розмішати і всипати пластівці. Відставити на півгодини, щоб розбухли. Потім слід усе перетерти до однорідного стану. Далі додати родзинки, а потім поступово всипати борошно з розпушувачем. У залежності від якості масла та розміру яйця кiлькiсть борошна може трохи варіюватися. Треба пам’ятати, що у результаті тісто має вийти досить густе. Залишилося його викласти ложкою на змащене олією чи устелене пергаментним папером деко і пальцями сформувати красиві кружальця, трохи приплюснути. Відстань між кружальцями печива iз крутого тіста — 3–4 см. Розпливуться вони на дековi чи ні, залежить від того, рідкiше тісто чи густiше, а ще від того, наскільки добре увібрала рідину вівсянка. Випікають печиво у розігрітій до 180–190 градусів духовці 15–20 хвилин, допоки випічка не підрум’яниться і не присохне її верх.

За таким же рецептом, не додаючи розпушувача тіста і родзинок, можна пекти печиво винятково з вівсяних пластівців швидкого приготування, взявши їх пiвтори склянки. Окрім меншої калорійності, печиво матиме й ніжніший, охайніший вигляд. Найкращим виходить таке печиво з вівсянки дрібного помолу. Якщо маєте крупніші пластівці, їх краще подрібнити за допомогою кавомолки чи кухонного комбайна або й зовсім перетворити на вівсяне борошно. Із вказаних пропорцій матимете 12–14 печивок.

Дуже подібний до попередніх, але трохи інший рецепт, у якому вівсяне печиво здобрюється ваніліном, корицею і лимонною цедрою. Отже. Потрібно: 100–150 г вівсяних пластівців (трохи більше склянки), 150 г цукру, 100 г розм’якшеного вершкового масла, яйце, дещиця ваніліну, столова ложка молока (15 мл), склянка борошна (150 г), пакетик розпушувача тіста, 0,5 чайної ложки кориці, дещиця солі, 0,5 склянки родзинок, чайна ложка натертої лимонної цедри. Нагрiйте до 175°С. Заздалегідь змастіть деко жиром або вистеліть його папером для випічки. Тісто починаємо готувати з того, що збиваємо міксером вершкове масло і цукор. Додаємо яйце, ванілін, молоко — і все перемішуємо. В окремому посуді разом просіюємо борошно, розпушувач і сіль. Додаємо усе це у збиту суміш — має вийти рідке тісто. Далі кладемо в нього вівсяні пластівці, корицю, родзинки, лимонну цедру — і знову все ретельно перемішуємо. Викладіть тісто ложкою на деко і випікайте приблизно 15 хвилин, допоки не утвориться золотаво–коричнева скоринка.

Горіхи, журавлина, яблуко, ананас...

Вівсяне печиво з волоськими горіхами і журавлиною готують із дрібних пластівців вівсяної крупи (а не пластівців швидкого приготування). Потрібно їх 2 склянки (йдеться про посуд мірою 230 мл), а також лише столова ложка пшеничного борошна, 0,5 склянки цукру (60 г), 100 г вершкового масла, 2 яйця, жменя волоських горіхів, 50 г сушеної журавлини або родзинок. Масло розтопити, яйця в окремому посуді злегка збити з дрібкою солі і додати до вершкового масла. Всипати цукор і мішати доти, доки цукор не розчиниться. Далі всипати пластівці, борошно, порубані горіхи і ягоди. Гарненько розмішати. Маса виходить густа. Формувати руками печиво–бомбочки (кожне приблизно по 50 г) і викладати на деко на пекарськийй папір. Випікати близько 20 хвилин при 180 градусах. Під час випічки печиво трохи піднімається, «розвалюється» і на папір випливає досить–таки багато масла. Так і повинно бути. У підсумку воно виходить хрустке. Усередині печива є деяка вологість, але вона досить швидко зникає після того, як печиво прохолоне. Печиво слід знімати лопаткою відразу після випічки. Інакше є ризик, що його треба буде від паперу віддирати.

Справжній витвір кулінарного мистецтва — вівсяне печиво з ананасами і яблуками. Матимете зо два десятки смачних круглячків, якщо візьмете 300 г вівсяних пластівців, 550 г йогурту без добавок, 200 г консервованих ананасів, 2 середні яблука (250 г), по 50 г чорносливу та сушеного інжиру, чайну ложку кориці з гіркою. Вівсяні пластівці треба залити йогуртом і перемішати, залишити на 20–30 хвилин. Тим часом дрібно ріжемо чорнослив та інжир, а також консервований чи свіжий ананас, на тертку тремо почищені яблука. Зі шматочків яблук та ананасів максимально вибираємо вологу паперовими серветками. Додаємо усі наповнювачі до йогуртно–вівсяної суміші, присмачуємо корицею і ретельно перемішуємо. На змащене олією чи устелене пекарським папером або фольгою деко викладаємо тісто мокрими руками чи ложкою. Випікаємо при температурі 180 градусів 30–40 хвилин.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>