Львів’янка Ольга Ганущак — досвідчений знавець пекарського мистецтва, майстер виробничого навчання Львiвського професiйного лiцею харчових технологій, хранителька традицій української випічки. Широкому загалу пані Ольга — як член журі — стала відома завдяки телепроекту «Великий пекарський турнір» на одному з загальнонаціональних каналів. Сьогодні друкуємо два рецепти досвідченого пекаря.
Щоб спекти ватрушки–соняшники, для тіста потрібно: 400 г борошна вищого ґатунку, 30 г цукру, 10 г масла вершкового, 6 г солі, 20 г пресованих дріжджів, 2 курячi яйця, 300 мл молока. Інгредієнти для начинки: 100 г цукру, 80 г вершкового масла, яйце куряче, 400 г домашнього сиру, 5 г ванільної есенції, 100 г родзинок, цедра одного лимона. Інгредієнти для оздоблення: 100 г насіння соняшнику в шоколадній глазурі.
Тісто готуємо безопарним способом. Борошно просіюємо через сито. У склянці теплого молока розчиняємо дріжджі, цукор, сіль. Температура молока — 27—30°С. Масло розтоплюємо. Змішуємо у посудині, поступово додаємо борошно і замішуємо тісто. Готове тісто має бути однорідної консистенції, відлипати від стінок посудини і рук. Замішане тісто ставимо на бродіння на 40—50 хвилин у тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі у 2–3 рази.
Далі готуємо начинку: перемелюємо сир і додаємо до нього яйце, цукор, родзинки, масло, цедру лимона і ванілін. Все добре вимішуємо до однорідної маси. Коли тісто підійшло, формуємо з нього заготовки масою 70 г. Краї заготовки надрізаємо, щоб потім утворилися ніби пелюстки соняшника. Середину заповнюємо сирною начинкою. Кожен розрізаний край затискаємо з обох боків до середини. Ватрушки ще мають трохи вистоятись. Потім їх треба змастити збовтаним яйцем і ставити випікати у розігріту до 190—200°С духовку на 13—15 хвилин.
Ще Ольга Ганущак радить спекти булочки «Ласунець». Інгредієнти для тіста: 300 г борошна вищого ґатунку, 30 г цукру, 100 г вершкового масла, 14 г сухого молока, куряче яйце, 20 г пресованих дріжджів, 3 г солі, 250 мл молока. Для начинки знадобиться 100 мл густого повидла або варення. Утiм це ще не все. Для оздоблення цих булочок треба буде мати під рукою по 100 г какао і цукрової пудри, 50 г кокосової стружки, 3 г лимонної кислоти. Тісто, як і в попередньому рецепті, готуємо безопарним способом. Борошно просіюємо через сито. У склянці теплого молока розчиняємо дріжджі, цукор, сіль. Масло розтоплюємо. Усе підготовлене викладаємо в посудину, поступово додаємо борошно і замішуємо тісто. Досипаємо до тіста борошно або доливаємо молоко в залежності від якості борошна для того, щоб тісто було м’яке та еластичне на дотик і відставало від рук.
Із готового тіста (400 г) розкачуємо круг і розрізаємо його на 8 часток–трикутників. На край кожного трикутника викладаємо повидло і скручуємо рогалики. Даємо їм вистоятися 20 хвилин. Потім рогалики змащуємо збовтаним яйцем, зверху посипаємо цукром і ставимо у розігріту до 190—200° духовку на 15 хвилин. Тим часом готуємо помадку, яка повинна мати консистенцію густої сметани: змішуємо з невеликою кількістю кип’яченої гарячої води какао, цукрову пудру, лимонну кислоту. Насамкінець краї готової булочки занурюємо у шоколадну помадку і посипаємо кокосовою стружкою.