Осінні соняшники

25.09.2013
Осінні соняшники

Хранителька традицій української випічки Ольга Ганущак.

Львів’янка Ольга Ганущак — досвідчений знавець пекарського мистецтва, майстер виробничого навчання Львiвського професiйного лiцею харчових технологій, хранителька традицій української випічки. Широкому загалу пані Ольга — як член журі — стала відома завдяки телепроекту «Великий пекарський турнір» на одному з загальнонаціональних каналів. Сьогодні друкуємо два рецепти досвідченого пекаря.

Щоб спекти ватрушки–соняшники, для тіста потрібно: 400 г борошна вищого ґатунку, 30 г цукру, 10 г масла вершкового, 6 г солі, 20 г пресованих дріжджів, 2 курячi яйця, 300 мл молока. Інгредієнти для начинки: 100 г цукру, 80 г вершкового масла, яйце куряче, 400 г домашнього сиру, 5 г ванільної есенції, 100 г родзинок, цедра одного лимона. Інгредієнти для оздоблення: 100 г насіння соняшнику в шоколадній глазурі.

Тісто готуємо безопарним способом. Борошно просіюємо через сито. У склянці теплого молока розчиняємо дріжджі, цукор, сіль. Температура молока — 27—30°С. Масло розтоплюємо. Змішуємо у посудині, поступово додаємо борошно і замішуємо тісто. Готове тісто має бути однорідної консистенції, відлипати від стінок посудини і рук. Замішане тісто ставимо на бродіння на 40—50 хвилин у тепле місце. Тісто має збільшитися в об’ємі у 2–3 рази.

Далі готуємо начинку: перемелюємо сир і додаємо до нього яйце, цукор, родзинки, масло, цедру лимона і ванілін. Все добре вимішуємо до однорідної маси. Коли тісто підійшло, формуємо з нього заготовки масою 70 г. Краї заготовки надрізаємо, щоб потім утворилися ніби пелюстки соняшника. Середину заповнюємо сирною начинкою. Кожен розрізаний край затискаємо з обох боків до середини. Ватрушки ще мають трохи вистоятись. Потім їх треба змастити збовтаним яйцем і ставити випікати у розігріту до 190—200°С духовку на 13—15 хвилин.

Ще Ольга Ганущак радить спекти булочки «Ласунець». Інгредієнти для тіста: 300 г борошна вищого ґатунку, 30 г цукру, 100 г вершкового масла, 14 г сухого молока, куряче яйце, 20 г пресованих дріжджів, 3 г солі, 250 мл молока. Для начинки знадобиться 100 мл густого повидла або варення. Утiм це ще не все. Для оздоблення цих булочок треба буде мати під рукою по 100 г какао і цукрової пудри, 50 г кокосової стружки, 3 г лимонної кислоти. Тісто, як і в попередньому рецепті, готуємо безопарним способом. Борошно просіюємо через сито. У склянці теплого молока розчиняємо дріжджі, цукор, сіль. Масло розтоплюємо. Усе підготовлене викладаємо в посудину, поступово додаємо борошно і замішуємо тісто. Досипаємо до тіста борошно або доливаємо молоко в залежності від якості борошна для того, щоб тісто було м’яке та еластичне на дотик і відставало від рук.

Із готового тіста (400 г) розкачуємо круг і розрізаємо його на 8 часток–трикутників. На край кожного трикутника викладаємо повидло і скручуємо рогалики. Даємо їм вистоятися 20 хвилин. Потім рогалики змащуємо збовтаним яйцем, зверху посипаємо цукром і ставимо у розігріту до 190—200° духовку на 15 хвилин. Тим часом готуємо помадку, яка повинна мати консистенцію густої сметани: змішуємо з невеликою кількістю кип’яченої гарячої води какао, цукрову пудру, лимонну кислоту. Насамкінець краї готової булочки занурюємо у шоколадну помадку і посипаємо кокосовою стружкою.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>